Szíria

ELMÉLETILEG már a mai napon tudni lehetne, hogy kik is ülnek majd Genfben a 20-án kezdődő szíriai megbékélési tárgyalásokon. ELMÉLETILEG! Gyakorlatban kissé más a helyzet.

Nem egészen két héttel a már egyszer elnapolt kezdet előtt ugyanis Staffan De Mistura ENSZ-karnagy úgy döntött, hogy pályázatot hirdet a genfi kórus-tagságra. Aki még úgy érzi, hogy hallatni akarja hangját Genfben, az még jelentkezhet.
Az előadás csúsztatott időpontját egyelőre Mistura karnagy úr tartani szándékszik.
Tegnap este a török hadsereg-“szabad szírek” összetételű vegyes válogatott a könnyű diadal reményében Al-Bab határában nekiindult elfoglalni Sheikh Aqil falucskát a kalifátusistáktól. A harcok még mindig tartanak, és a törökök ismét az orosz légierő segítségét “igényelték”!

jtó

Aleppotól keletre tovább nyomul a kormánycsapatok offenzívája. Tegnap estig teljesen a birtokukba kerítették a Jabbul-tavat és környékét a rémkalifátustól. Ezen a vidéken 2012 óta kormánykatona nem járt.
Deir ez-Zor környékén lassan végleg megtörni látszik a kalifátisista pribékhorda ereje. Minden területen defenzívába vonultak, és hullanak mint ősszel a legyek. A napi 24 órán keresztül zajló legicsapások, és a kormányerők 137. és 123. légideszant alakulatainak offenzívája a földről teljesen megtörte őket.
Tegnap minden tetejébe az al-Qassem Brigád a helyi óriási kiterjedsű temető nyugati fertályán keresztül húzódó utánpótlási vonalukat teljesen birtokba vette, és abrak nélkül maradtak/vannak a latrok.
Homsz-tartomány keleti fertályán a kormánycsapatok északkeleti irányba igyekeznek terjeszkedni. Tegnap viszont a latorhorda erőteljes ellenállásába ütköztek. Ma reggeltől a szír légierő is beavatkozott a latorirtásba.

mahr

Stephen Townsend amerikai altábornagy tegnap este közölte: az amerikai légierő gépei Palmüra romvárosában lévő ISIS célpontokat támadtak. “Nehézkes volt megállapodni az oroszokkal, de végül beleegyeztek!”-mondta a generális. (Az orosz légierő a világörökségi védelem alatt álló ősi romokat kímélendő, nem meri bombázni a térséget! Megteszik az amerikaiak!)
Konsztantyin Kosacsev az Orosz Szövetségi Tanács Nemzetközi Bizottsága elnöke ma reggel reagált az Amnesty International Szíriáról tegnap kiadott jelentésére. Miszerint “tízezerszám akasztgatják a Saydanaya-börtönben Asszad hóhérai minden tárgyalás nélkül a rendszer ellenzékét. A legnagyobb titokban. Akik csak akkor tudták meg hogy itt a vég, amikor a nyakukra húzták a hurkot, és… Az esetekről maguk az érintettek számoltak be.

Kasacsev szerint “lehetnek problémák Szíriában a demokráciát illetően, ám ez a jelentés finoman szólva is durva túlzás.”
Az orosz politikus megemlítette: “Szíria is hozzáférést kell hogy biztosítson az ENSZ és egyéb elismert nemzetközi emberjogi szervezetek számára az adatokhoz, illetve garantálja a váratlan szemlékhez való jogkört is, és ezekhez mindig is tartotta magát. Voltak is ilyen szemlék, amelyek eredményei cáfolják az Amnesty International mostani jelentését”!-amely Kasacsev szerint csupán egy lejárató reklámkampány újabb epizódja.
Damaszkuszban úgy vélik, hogy a jelentés nem szolgál más egyéb célokat, mint az Asztanában zajló béketárgyalások hangulatának fölkorbácsolását, merő kitalációk tényekként való tálalásával.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. secor szerint:

  “Akik csak akkor tudták meg hogy itt a vég, amikor a nyakukra húzták a hurkot, és… Az esetekről maguk az érintettek számoltak be…”
  nyakukra húzták a hurkot… majd az esetekről maguk az érintettek számoltak be… (??!!)
  wtf?!

 2. János szerint:

  Az Anesty International éppen olyan terrorszervezet mint az Al-Kaida, az An-Nuszra vagy az ISIS, vagy a Helsinki Bizottság. Vagy bármelyik liberális “civil” szervezet, vagy Norvég Alap! Mindegyiket a nagy felforgató Soros Gy. pénzeli. Csak az egyik lefejez, élve eléget, halálra kínoz embereket, vagy megmérgezi 5 millió Damaszkuszi ivóvizét, addig a szociológus végzettségű TGM, Pető Iván, Rajk László, Kiss János, Lengyel László féle liberálisok meg a szellemi életet mérgezik meg, amivel gyűlöletet keltenek és megalapozzák a polgárháborút! Továbbá gazdájuk parancsára a totális Oroszország elleni háború első hadműveleteként sikeresen szerveztek blokádot ellene. Ennyit már elértek, aztán majd krokodilkönnyeket fognak hullajtani, ha végigver rajtuk is a korbács! Mi pedig megint benne állunk egy Oroszország elleni “Szar és Biztos Vesztes Szövetségben”! A kutyámnak sem kellett ez!

 3. Paul Aradi szerint:

  Amit csak megerősíteni lehet!

  Az Anesty International éppen olyan terrorszervezet mint az Al-Kaida, az An-Nuszra vagy az ISIS, vagy a Helsinki Bizottság. Vagy bármelyik liberális “civil” szervezet, vagy Norvég Alap! Mindegyiket a nagy felforgató Soros Gy. pénzeli. Csak az egyik lefejez, élve eléget, halálra kínoz embereket, vagy megmérgezi 5 millió Damaszkuszi ivóvizét, addig a szociológus végzettségű TGM, Pető Iván, Rajk László, Kiss János, Lengyel László féle liberálisok meg a szellemi életet mérgezik meg, amivel gyűlöletet keltenek és megalapozzák a polgárháborút!
  TGM -nek már el kellene gondolkodnia, ezzel használni a nagy tudását, hogy amikor a József Attila szobornál tüntit szervezett, miért ácsingózott egyedül. Talán mert nem ismerik a költőt?
  Nem!
  Őt nem ismerik ki, hogy mit is akar!
  Csak liberális maszatoló álhumanista, szarkavaró tudósként ismerik! Így, egész jól!

 4. Paul Aradi szerint:

  Palműra irányában már hetek óta “nagy sikerrel, magabiztosan stb. mennek előre a szíriai kormányerők az zoroszok légi támogatásával. Hetek óta a térképen ez toporgásnak mutatkozik. Olyannak látszik el, mint “első a második helyen”. Ha az oroszok védelme is ilyen lesz egykor, akkor régen rossz!

 5. Paul Aradi szerint:

  Úgy látom, valami már nem úgy megy, mint még januárban. A két nagyhatalom alkuja sejlik! Vásáron Szíria és Ukrajna, adok-veszek alapon?

 6. forradalom! szerint:

  Tényleg érdekes!Nyakukra húzták a hurkot,és utána beszámolnak róla.Aki ekkora baromságot leír,annak tényleg hurkot kellene húzni a nyakára,hogy utána elmesélhesse,milyen volt.Hiába no,Szíria a csodák országa.A halottak is mesélnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.