Helyünk az EU-ban

Minimálbér: Magyarország 22-ből a 17.

Óriási, mintegy kilencszeres különbség mutatkozik az Európai Unió tagállamai között a minimálbér összegét illetően; a legmagasabb kötelező minimálbért Luxemburgban fizetik, Magyarország a sereghajtók közé tartozik – derült ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) friss adataiból.

Az Eurostat abban a 22 tagországban vizsgálódott, amelyben törvény rögzíti a minimálisan kifizethető havibért a teljes munkaidőben foglalkoztatottak számára.
Az idén januári állapotot tükröző felmérés szerint a legmagasabb összegű minimálbért Luxemburgban fizetik, havi 1999 eurót, a legkisebbet pedig Bulgáriában, 235 eurót.
Az uniós statisztikai hivatal pénteken közzétett jelentésében három csoportba sorolták a tagországokat a bruttó minimálbér euróban számolt nagysága alapján.
A havi 500 eurónál alacsonyabb minimálbért alkalmazó országok csoportjába tartozik Bulgária (235 euró), Románia (275), Lettország és Litvánia (380), Csehország (407), Magyarország (412), Horvátország (433), Szlovákia (435), Lengyelország (453) és Észtország (470).
Az 500 és 1000 euró közötti minimálbért előíró országok közé Portugália (650 euró), Görögország (684), Málta (736), Szlovénia (805), valamint Spanyolország (826) tartozik.
A legmagasabb, 1000 euró fölötti minimális bért fizető országok csoportjába hét állam tartozik: Nagy-Britannia (1397 euró), Franciaország (1480), Németország (1498), Belgium (1532), Hollandia (1552), Írország (1563) és Luxemburg (1999).
Összehasonlításképp: az Egyesült Államokban szövetségi szinten januárban 1192 eurónak megfelelő összeg volt a minimálbér.
Az Eurostat vásárlóerő-paritás (PPP) alapján is összehasonlította a minimálbéreket, vásárlóerő-egységben (PPS) mérve azokat. Az országonkénti eltérés így jóval alacsonyabb, immár csupán háromszoros, mivel figyelembe veszik az árszintek közötti különbségeket is. A legmagasabb minimálbért így is Luxemburg fizeti (1659 PPS), a legkisebbet pedig Bulgária (501 PPS). Magyarországon 723 PPS értékű a minimálbér, amellyel az ország a 14. helyre került a vizsgált tagállamok között.
(alon)
Bal-Rad komm: Az alig az imént végetért bazári szeánszán Döbrögi vajda még biztos nem ismerte a fenti adatokat! Mert ilyesmiket károgott igehirdetésén, hogy : “…a holnap miatt nincs okunk idegeskedni…” Vajon KIKRE gondolhatott?
Meg ilyet is mondott, hogy “…ha mindenki rendesen elvégzi a munkáját, betartjuk a törvényeket, nem lesz baj és minden évben mindenki előre léphet…” -Vár a szakadék!
Meg azt is elkárogta, hogy: “…egyetlen gyerek sem nőhet fel úgy, hogy nem látja a szüleit dolgozni…” (Farkas Flóri épp akkor volt oda pisilni. Gondoljuk, mert Döbrögi ezen szavaira nem hallatszott halálsikoly!-meg doktor után sem kiáltott senki, hogy valaki rosszul lett.)

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Helyünk az EU-ban bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Tovaris szerint:

  Mert Magyarország jobban teljesít…

  Nesztek! Kellett nektek a kapitalizmus..

 2. Tovaris szerint:

  Magyarország pont akkor lett tagja az EU-nak, amikor elkezdődött az EU hanyatlása.

  • szigony szerint:

   Az egyértelműen látszik ,hogy a kapitalista termelési rendszer már a múlt század eleje óta ‘ hanyatlik ‘, válságok sorát éli meg, mellyekkel igyekeznek mint vakolattal elkenni a döglődésüket….

   Az a hablaty pedig amit ‘ áldott ‘ vezérünk rendre felolvas már csak a nevetségességét fokozza az értő fülű, olvasott, gondolkodó embereknek.

   Az a nagyobb baj, hogy a demokrácia kereteiben ezen csak az Isten tud változtatni, szerencsétlenségünkre…. IS !

 3. Azorka1861 szerint:

  Orbàn: Sikertörtènet lettünk.
  https://www.youtube.com/watch?v=JR9vvnJpvf4&t=2s

  • vitorla123 szerint:

   Meg anyád! Kár hogy nem szorult a fejed belé! Pedig csak rendelkezz!Napi 5 óra a munkaidő!Ugy jársz mint Sztálin.Megölnek a cionisták!Nincs ellene védelem!

 4. V.kutya szerint:

  Magyarország mindenkori bére történelmileg kialakult alamizsna, ezen nem változtatott semmiféle rendszer, még maga a proletár mennyország, a szocializmus sem. Aki életében valóban a saját (kétkezi) munkájából élt, az mindig is a világ nyomorultja volt, és nem értette, hogy ugyanazért a munkáért miért adnak máshol a többszörösét! Ez így van most is, így volt 30-40 éve is. Ma annyival sz.rabb a helyzet, hogy a szocializmusban visszatartott bérek rám eső részét valamennyire visszaosztották állami támogatásokban, ma ugyanezt a pénzt a tőkés köcsögök elkurvázzák Thaiföldön, vagy elszafarizzák Afrikában, ráadásul a mai kor rabszolgái teljesen jogfosztottak a korábbi állapotokhoz képest.
  Szóval, ha a “nemzeti tőkésosztályunk” valóban tőkésítene, és nem luvnyákra költenék a tőlem ellopott pénzt, akkor még lehetne is akár valami, de mivel ő maga (a tőkés) is egy magyar sertés, csakis ahhoz ért, hogy a 22 éves titkárnőjét letérdepeltesse minden nap, a cikkben jelzett luxemburgi, sokadik generációs polgárság (ez az, ami nálunk nincs) pedig az ottani kultúrának megfelelően cselekszik: tőkésít. Nálunk pedig ha egy munkás a munkahelyén balesetet szenved, akkor a “tulajdonos” (sicc) kiviteti a kerítésen kívülre, és onnan hívatja a köcsögjével a mentőt – saját átélt élményem. Ez van, tisztelt díszmagyarok.

  • Tovaris szerint:

   Igen, ez a kapitalizmus. Még akkor is, ha egyes kapitalista országokban időnként többet osztottak ki bér formájában, mint nálunk.
   Persze csak azoknak, akiknek volt munkájuk…

   • vitorla123 szerint:

    A mai nem más és ezt az Orbán beszéde igazolta,mint cionista diktatúra.Mindent elkövetnek a fenntartása érdekében.Ellene csak a kommunista nemzetállamok összefogásával lehet védekezni.A Sztálini társadalmi berendezkedés alapján.Összevont taggyűlésen mondtam” Ha Sztálin nem foglalja el Magyarországot itt soha sem lett volna szocializmus és viszonylagos jólét!” Megtapsoltak!

   • szigony szerint:

    Állandóan felmerül a más országokban kifizetésre kerülő bér összehasonlítása a magyar bérekkel. ( minden rendszer idején, ma IS )
    Viszont arról nincs említés, hogy azokat a béreket – minden országban másképpen – a napi megélhetés rezsiköltségei IS (arányaiban hasonlóan a miénkhez ) nagymértékben terheli volumenében.

    A korábbi rendszerben IS ‘ hasonló ‘ arányba volt a két költség (bér és rezsi ), de a bér aránya – relatív – magasabb volt. Természetesen abszolút értékben más országokhoz képest alacsonyabb !

    Egy adott ország ‘ jóléte ‘ több tényezőtől függ, de egy becsületes ország.vezetésnek mindig a maximálisra kel törekednie, amit a mai magyar vezetéstőre nem lehet ráfogni, sajnos !

    A változtatásra ezért mindenképpen sort kell kerítenünk !

   • V.kutya szerint:

    Tovaris, ez szimpla aljasság, mert ugyanez a “tulajdonos” (sicc) korábban kiváló mszmp-s káder volt, így most annak se lenne jobb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.