Hadd peregjen!-fene bánja!

Egy magyar, vidéki orvosi egyetem végzős diákja írja le igen információdús levelében azt, hogy milyen választási lehetőségek állnak rendelkezésére, amelyet minimálisan szerkesztve, kérésére név nélkül leközlünk.

A jelenlegi lakáspiaci áremelkedés egyfajta „short squeeze”-nek* felel meg. Az, hogy a fogyasztói kosár 30%-a köthető lakásárakhoz, csak a még nem kivándorolt honfitársainkra vonatkozik. A már kivándoroltaknál ez az arány jóval alacsonyabb. Itt van például az a helyzet, amikor a fiatalok úgy mennek ki dolgozni felszolgálóként, takarítónak vagy bármi másnak Ausztriába, mondjuk hotelba, hogy teljes ellátást kapnak, valamint saját szobát, ahol lakhatnak, ergo a lakhatás mint költség legfeljebb a bérükben jelentkezhet.
Személyes tapasztalat, hogy Vorarlbergben (Ausztria legnyugatibb része, a lichtensteini határ közelében – Szerk.) a szállodaiparban dolgozó vendégmunkások átlagosan 20%-kal nagyobb bért kapnak, mint kelet-ausztriai kollégiáik. Még Ausztrián belül is érvényesül a nyugati „elszívó” hatás. A hotelban, ahol tavaly dolgoztam, bruttó 2500 eurós alapbért kínálva sem találnak megfelelő munkaerőt (erre jön még rá a klasszikus borravaló, igaz 6 napot kell dolgozni 5 helyett egy héten).
Lehet erre azt mondani, hogy ezek csupán idénymunkák, mégis egyre több szálloda kínál a nyári és téli szezon között kedvezményes szezonközi lakhatást dolgozóinak (200 euró/hó), ezzel is maguknál tartva a dolgozókat a következő idényre. Nem beszélve az olyan szállodákról, amelyek egész évben nyitva vannak. Lech am Arlbergben (ugyanaz a nyugati régió – Szerk.) egyébként még a helyi Sparban is magyarok dolgoznak hasonló feltételekkel, mint a szállodákban, ezért már Ausztria bizonyos területein a kiskereskedelemben is le lehet a lakhatási fogyasztói kosarat redukálni 0-ra.
Én most végzek jelenleg az egyik vidéki orvosi egyetemen. Gondolatkísérlet: ma Magyarországon a nettó rezidensi alapbérem 136 ezer forint lenne havonta. Az első félévben nincs se ügyelet, se ösztöndíj, aminek a kifizetése amúgy is akadozik (az ügyeleti pénz maximum 80 ezer Ft/hó átlagosan egy osztályon heti 1 ügyelettel számolva és ez még a jobbik eset, mert ekkor a rezidens megkapja a szakorvosi órabért). Tekintettel arra, hogy ma Budapesten egy átlagos albérlet kórházhoz közeli helyeken rezsivel együtt 140-150 ezer forint körül alakul, minden kétséget kizárólag az ember marad vidéken, hacsak a családja nem vásárolt korábban egy lakást a megtakarításaiból. Ez nem is jelent gondot, legalább nem kell naponta 2 órákat BKV-val közlekedni össze-vissza.
Felmerül viszont az emberben a kérdés, hogy Vorarlbergben (ha már egyszer volt az ember egy helyen, inkább ott néz körbe lehetőségek után kutatva) ugyanezen munkáért, évi bruttó 73 ezer eurós fizetésért (plusz 13. és 14. havi bérrel és ügyeleti pótlékkal), kedvezményes szolgálati lakással (500 euró/hó – ezt vessétek össze a fenti pesti árral), napi egyszeri ingyenes étkeztetéssel a munkahelyen, ingyenes szezonális síbérlettel és – ami a legfontosabb – a magyarországihoz képest plusz 12 nap évi szabadsággal számolva mégis mit fogok választani? De a kelet-ausztriai Neunkirchenben sem kevesebb a bruttó fizetés 65 ezer eurónál (plusz ügyeleti pótlék), amit tovább kompenzálhatok, ha Magyarországon lakom és átjárok dolgozni.
Ha még a neunkircheni esethez CSOK is társul, nem hiszem, hogy olyan rossz lehetőségek adódnának. Persze ez sajnos nem mindenkinek adatik meg.
Üdvözlettel: Egy olvasó
Ui.: Ha érdekes, az utóbbi napokban tovább érdeklődtem az orvosi fizetéseket illetően, elvégre a júniusi diplomaosztóra már az évfolyam 90%-ának rendre van állása, mindenki keresi a számára legjobb lehetőségeket. A rezidensi ügyeleti díj kórházanként és osztályonként különböző, de átlagosan bruttó 900-1200 Ft/óradíjjal ketyeg (egy ügyelet 16 órás, amit megelőz egy 8 órás alap műszak). A vidéki egyetemi klinikákon pedig terjed az a szerződéstervezet az újonnan a rendszerbe lépők esetén, hogy havi 2 ügyeletet ingyen kell vállalni, amit az egyetemi oktatómunka utáni plusz juttatással kompenzálnak. Elvileg.
*A short-squeeze az a jelenség, amikor egy részvény shortolói valamiért egyszerre és gyorsan akarják visszavásárolni a korábban eladott részvényeiket. A hirtelen jött kereslethez a kínálat elégtelen lesz, ami aztán pánikszerű vásárláshoz és villámgyors áremelkedéshez vezet. A hasonlat a budapesti ingatlanpiaccal igen jól megállja a helyét.
(?)
Bal-Rad komm: TALÁN (!) ebben az írásban ott van a lényeg. Hogy miért menekülnek el INNEN a drága PÉNZÜNKÖN kiképzett fiataljaink.
Szidhatjuk őket azért mert a menekülés mellett döntöttek vagy döntenek?
Szidhatjuk őket persze!-csak nincs értelme. A maguk szempontjából nézve teljesen érthető, logikus, és helyeselhető a döntésük. Az egy más kérdés, hogy miért lett ez így! Azt már tudjuk, hogy ki/kik járt/jártak ezzel jól. (Nem a hazátlanná vált elmenekült fiataljaink!)
Nagyjából sejtjük már azt is, hogy ez hová fog vezetni. Nem örömteli a sejtés. Beletörődve várjuk a bekövetkeztét.
Múltunkat, értékeinket már hagytuk kiperegni kezeinkből!-mint a száraz homokot. Tehetetlenül nézzük, hogy már a jövőnk pereg ki! Hagyjuk hogy EZT IS KIPERGESSÉK!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Hadd peregjen!-fene bánja! bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. vitorla123 szerint:

  Csak mi kommunisták tudjuk ezt megakadályozni.Ha kell erőszakkal.Hazánk fennmaradása a tét.Visszamegyek a határra elő a koordináta zsinórt és telepítem az aknamezőt. Még a légy is meggondolja hogy közlekedjen rajta.Igen!Ha kell erőszakkal is meg kell akadályozni,hogy elnéptelenedjen Magyarország!Persze ezért Orbán és a FIDESZ a felelős.Ők mehetnek!Szabadon,Izraelbe kellenek az ilyen emberek!

  • Tovaris szerint:

   Ti “kommunisták” – nem tudtatok megakadályozni semmit, mert nem vagytok kommunisták. Csak azt hiszitek. Az önámítás pedig gyakorta festett egekbe réved.
   Ahogy a ma magát baloldalnak nevező tőkés seggnyaló bagázsnak sincs semmi köze a baloldalhoz.

 2. Paul Aradi szerint:

  Hű, a betyárját, és akkor hol van a 30 év a gengszterváltás óta. Abban egyt érthetünk, hogy a gengszterváltást követő kormányok az imperialista nagyhatalmak seggnyalóiként tették gyarmattá ezt az országot. Mi kommunisták? Elgondolkodtató! Amíg legalább a gyerekeink, unokáink nem követnek addig forradalmi helyzet mélyen fagyasztva!!!

 3. scout szerint:

  Sajnos már késő…

  • Balázs szerint:

   Sok ismerősöm aki szintén hazajött családostól vagy család nélkül, simán tud érvényesülni. Nem minimál bérért dolgoznak, igaz -kevés kivételtől eltekintve – nem magyar cégnél. Abból már kevés van.
   Nem csak elvándorlás van…
   Az viszont, hogy egy ilyen adottságokkal rendelkező ország ilyen szarul áll…az megbocsájthatatlan.

 4. Nagy szerint:

  Ang.ol majd 30000 fő dolg.ozik itt, amerikai több mint 20000. Miért jönnek el ilyen messzire ?, mert megéri nekik.
  Ez a rezidens hazudik. Amik.or saját pénzét m.ondja nett.o, mikor a kinti lehetőséget: brutt.o.
  Mik.or lakás árat mond, az minimum 3 szobás, a kinti sz.olgálati lakás.ok mind egysz.obásak un. studiók.
  Nem szeretnék .ott beteg lenni, ah.ol ez a pénzéhes rezidens ügyel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.