“…a SZOVJETUNIÓBÓL a téjeszmajorig…”

Elég nyomorúságos az élet az ország legmodernebb falvaiban

Tájjellegű új házak rozsdás kerítéssel, és még jobban berozsdált helyi gazdasággal. A legfiatalabb ingatlanokat felvonultató településeken jártunk.

A vagyonosabb budapestiek körében népszerű Nagykovácsiban sok új házat építenek, Rajka is igen népszerű a határon áttelepülők, vagy Pozsonyba ingázók körében, és Zalakaroson is majdnem minden negyedik ház egészen új, ám ezek a fasorban sincsenek Tákos mögött.
A beregi településen ugyanis a lakóingatlanok 79 százalékát 2001 után építették, vagyis gyakorlatilag a teljes falu vadiúj. A Lechner tudásközpont új interaktív adatbázisából az is kiderül, hogy Tákos közvetlen szomszédságában további öt olyan település található (Hetefejércse, Jánd, Gulács, Vámosatya és Csaroda), ahol az egészen új házak aránya nagyon magas. Ezt a „zárványt” semmilyen gazdasági racionalitás nem indokolja, szegény vidékről van szó az ukrán határnál, ahol nincs ipar, és egyetlen olyan közeli nagyváros sem, ahonnan divat lenne ide kiköltözni.
Ennek a furcsa modernitásnak nagyon szomorú oka van: a térséget 2001 március elején elmosta az áradó Tisza.

A vályogházak döntő többsége összeomlott, de a téglaházak közül is nagyon sok tönkrement. Tákos kapta a legnagyobb vizet, ez a falu gyakorlatilag megsemmisült.

Az első Orbán-kormány siralmas helyzettel szembesült, ezrek maradtak fedél nélkül, és a legtöbb családnak nem volt biztosítása sem, amelyből legalább elkezdhette volna az újjáépítést. A kormány ezért pár héttel a károk felmérése után úgy döntött, hogy mindenkinek új házat épít.

Amellett, hogy a helybeliek egyszeriben megmenekültek, és máig aranyba foglalják a kormánytagok nevét, a bajból hirtelen óriási lehetőség is lett: szinte sosem fordult még elő, hogy így rendbe lehessen hozni néhány elég rossz állapotban lévő magyar települést. A romba dőlt Kádár-kockák és régi parasztházak helyére csupa új téglaházat húztak fel, példás gyorsasággal: a 2001-es tél beálltát a legtöbb lakó már az új házában tölthette…

Ahogy Darvas Iván, csarodai őslakos, egykori önkormányzati képviselő meséli, az Orbán-kormány olyan gáláns volt, hogy akinek volt biztosítása, az több millió forintot kapott, de ezt megtarthatta, nem kellett beletolnia az épülő új házába. A típusterveket természetesen mindenki elfogadta, az alapszabály az volt, hogy a megsemmisült háznak megfelelő alapterületű új épületet lehetett választani – azon belül pedig minimális egyéni kéréseket is teljesítettek.
A lakatlan házakat (bizonyos kivételektől eltekintve, amelyeket egyedi kapcsolatokkal indokolnak a helyiek) nem építették ugyan újjá, de a kormány még ezekre is úriember módján – az esetleges biztosításon felül – jókora összegeket fizetett ki a tulajdonosoknak.
Az új házak alapjai magasabb szinten vannak, mint az árvízkori legmagasabb vízállás, és a védműveket is megerősítették a környéken. A mostani magas vízállásnál sincsenek veszélyben a falvak. Minden házhoz új emésztő épült, akkor is, ha a régi még használható volt, de a szennyvízcsatornát Csarodára például nem vezették be, ma is szippantós kocsi járja a környéket…
A falvakban ugyanakkor nincs nagy mozgás, a fiatalok jellemzően elvándorolnak, a népesség öregszik, sok a nyugdíjas. Az ingatlanokra csak az Ukrajnából átköltözők támasztanak keresletet, ők tartják némileg egyensúlyban a fluktuációt, egyébként pang minden. A környéken nincs munka, leginkább Vásárosnaményban vagy Fehérgyarmaton lehet próbálkozni, de sokan inkább külföldre mennek. Sok a közmunkás, akik a helyiek elmondása szerint néha egészen hasznos feladatokat végeznek, de sokszor felesleges munkával töltik az idejüket.
Az ukrán határon néha egy kicsit több gázolajjal és benzinnel jönnek-mennek az autók, és a cigit sem a dohányboltban vásárolják errefelé az emberek, ezek a kiegészítő jövedelmek még sok családnál biztosítják a vasárnapi húslevesbe valót. A második Orbán-kormánynak pedig volt egy olyan húzása, ami miatt a helyiek lojalitása erős maradt: a házaknál 4 ezer forintért mérik a szilvapálinka literjét. De most már ne induljon útnak senki, a tavalyi főzetből alig maradt.
(Forrás: HVG)
Bal-Rad komm: Hát igen. Az üzemanyag, a cigaretta, meg a szilvapálinka tartja még a lelket ebben a vidékben. Az almafákat már nem metszik, hanem kezdik gyökerestől kiszedni.
Tavaly-a valamivel északibb Lónyán-sóhajtoztak: “hej, amikor az iparvágányon naponta két-három vonatot toltak át a SZOVJETUNIÓBÓL a téjeszmajorig…-hogy rakjuk meg almával.”
Csaroda. Tákos. Tarpa. Szép kis falvak. Élet és kilátások nélkül.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

“…a SZOVJETUNIÓBÓL a téjeszmajorig…” bejegyzéshez 22 hozzászólás

 1. Szaszi szerint:

  Kitartás,itt a felmentő sereg.
  Mert miért ne

  Admin:

  ‘S a haza…”-no mire derül? Erre derül!

  De legalább próbálkozik! (Az persze más kérdés, hogy mire és miért!)

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   Tényleg ők azok, akik megoldják kishazánk minden gondját baját.
   Újat ugyan nem mondanak, de a régi dumához legalább találtak egy szép dús műanyagszempillájú szőke fogtechnikust. Ingatlanirodája is van, tehát a maradék ingatlanjavaink eladása kótyavetyélése sem okozhat majd gondot nekik!

 2. furnan szerint:

  Igazából egy cicamica. Sok sikert ! – – igazából a kisemberek érdekében kívánom.

 3. Szaszi szerint:

  Nem is tudom..
  https://kuruc.info/galeriaN/egyeb/drotaradrienn01.1.jpg
  Ha “Lakitelek”-et látok,összerándul a gyomrom,meg most is szervezgetnek ott Lezsákék.
  Népfőiskola.
  Ez már megint valaminek a melegágya.

 4. Szaszi szerint:

  Szélsőjobb!
  Ismered Dr Horkovics-Kovács Jánost?Itt az Önéletrajza.
  http://www.magtudin.org/Horkovics.htm
  Ő üzemelteti a HUN TV-t és ilyeneken ötletel
  http://huntv.info/tv/a-nemesi-rend-visszaallitasa/
  Ez az ember , 2013-ból találtam dátumot,ennek a pártnak volt az elnöke,Szivák akkor még alelnök volt.

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   Igen, sikerült egy kissé megismernem a “munkásságát” Horkovics úrnak.
   Agyament ötletei vannak. A HUN TV meg egy szinte 100 Forintból üzemelő internetes “adó”, amely Horkovics úr nappalijában berendezett “stúdióból” hinti az igét. Nemesi rend visszaállítása, Jézus magyar volt, a magyarok a Szíriuszról jöttek, a maják is magyarok voltak, és még hosszan sorolhatnám az ő és meghívott hasonszőrű riport vendégeinek “tudományos munkásságát”.
   Ezt annyira lehet komolyan venni, mint Vitorla123 elvtárs “szent Sztálin mozgalmát”. Minden oldalon vannak agyament törpe pár főből álló szubkulturális gittegyletek. 5 perc hírnév meg mindenkinekjár nem? – még a hülyéknek is. 😀
   Tudod a múltunkban én a történelemnek hiszek. Csak úgy, az ideológiák nélküli nyers történelemben. Nem belemagyarázva késői utókorok önjelölt megmondóinak az igazságait. Árpád vezér, István király, Mátyás király, Habsburgok, szabadságharcaink, Trianon, Kun Béla, Horthy, Szálasi, Rákosi, Kádár – mind a történelmünk részesei. Ki ilyen, ki olyan érában és helyzetben tette rossz vagy jó “dolgát”
   Emberek, jó vagy rossz tettekkel, esetleg mindkettővel. De csakis érzelmektől mentesen lehet reálisan megítélni őket.

   “és ahogyan megírta a biblia
   megmérettetik az embernek fia
   KI MINT VETETT ÚGY ARAT
   mert a víz szalad, de a kő marad
   de a kő az marad”
   W.A.

 5. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Nos, én még tegnap éjjel vettem a fáradtságot és erről telefonon megkérdeztem az egyik illetékest Kádár Dánielt MVSZ alelnököt. – Láss csodát úgy néz ki Ő sem aludt, mert sikerült 11.30 körül elérnem és meg is kaptam a választ, amit már magam is tudtam.

  Horkovicsnak az MVSZ-ben (amely szervezettel még Kádár Jánosnak is jó kapcsolatai voltak) Semmiféle tisztsége nincs és a Szövetség egyik alelnöke név szerint Kádár Dániel emailos megkérdezésemre adta ezt a választ. Az MVSZ semmiféle kapcsolatot nem ápol sem a kisgazdákkal, sem a MIÉP-l, vagy annak bármiféle hasonló szervezeteivel.
  Az MVSZ még a Fidesztől is távolságot tart, sőt Orbánnal kimondottan rossz a kapcsolatuk, mert az ugyanúgy beakarta őket tagosítani mint anno a kisgazdákkal és utána az KDNP-l tette. Patrubányi ellentmondott Viktornak, erre az “kiátkozta” az egész MVSZ-t, válaszul Miklósék a szövetségben megtiltották, hogy bármiféle pártnak a tagja tag lehessen. Ez alól 2014-ben egyedül a JOBBIK-t “mentesítették”, tehát csak ezek utóbbiak lehetnek egyszerre Jobbik és MVSZ tagok is.
  Lakitelek meg egy bohóciskola, amely Orbán talpát nyalja. Anno az MVSZ is “részese volt”, de mióta ezek arra is rátenyereltek már csupán kívülről követik figyelemmel az ottani paródiát.
  Maga az MVSZ mindenféle “nemesi rend” és “Habsburg (uralom) párt” visszaállítását elutasítja. Az MVSZ három fő célja a Kárpát Hazai magyarság összefogása, egy területi részrevízió létrehozása, amelyben az itt élő ősi népek teljeskörű autonómiát kapnának.
  A harmadik, a Szent Korona alkotmányának visszaállítása, miszerint ne egy ember lehessen a hatalom kizárólagos letéteményese.

  Röviden (Ezt már úgy másolom ide) az MVSZ a következőket akarja (utóbbi céljával) elérni.

  Az államhatalom (a törvényhozás és a kormányzás) teljessége a Szent Koronát illeti.
  Az állami felségjogok nem királyi (állam vezetői) jogok, hanem a Szent Korona jogai.
  A Szent Koronában egyesülnek a megosztott politikai hatalom részesei. A Szent Korona tagjai (Membrum Sacrae Regni Coronae) alkotják a Szent Korona egész testét (totum corpus). 1848-ig a szabad birtokosok, 1848-tól minden állampolgár összessége a királlyal (állam vezetőjével) együtt.
  A Szent Korona minden birtokjog gyökere (radix omnium possessionum).
  A Szent Koronának jövedelmei és saját vagyona van.
  A Szent Koronáé az ország területe. A Szent Korona országai alkotják az ország testét, ezek organikus részei a koronának.

  1. A közösség, mint nép birtokol minden (köz)hatalmat.
  2. Ebből átruházza a Főnek a neki kijáró jogokat, vagyis közhatalmi jogok egy részét, amit világosan előírnak.
  3. Büntet, ha a szerződést (népérdek és ország ellen tesz) akár a közösség tagja, akár a Fő szegi meg.
  4. A közösség minden tagja büntetlenül szembeszállhat a Fővel, ha az az ország és a nép elleni kötelességeit megszegi, azok ellen tesz.
  5. A megállapodást szentesítik, aktualiter esküvel, amely eskü formáját tekintve nyil­ván alkalomszerű, és ami épp emiatt változhat a történelem során. Itt arról van szó, hogy vándorló, illetve változó körülmények között élő nép, az éppen adott hatalmi struktúra mellett és eszközeinek felhasználásával fejezte ki ősi ethoszát a belé öntött tudása: A sci­entia infusa segítségével a maga közösségéről, hivatásáról, s az ezt gyakorlatban fenntartó struktúráról.

  A Szent Korona Tan összefoglalása
  Õfelsége a Szent Korona személy (jogi személy)
  A Szent Korona a magyar állameszme megtestesítõje
  A Szent Korona teste az ország teste, vagyis az ország földje
  A Szent Korona tagjai a korona országainak polgárai
  A Szent Korona minden hatalom és jog forrása, a legfõbb felség
  A Szent Korona a mindenkori uralkodó fölött áll, a vezető (király, vagy elnök) a Korona nevében kormányozhat

  A Szent Korona Tan magyarázata

  1-2. A Szent Korona mint jogi személy, jogilag a Magyar Államnak megfelelõ. Ezen túlmenõen az állam, mint elvont, megfoghatatlan gondolat fizikai megtestesülése.
  3. A föld illetve általánosságban természeti erõforrások a Szent Koronához rendelése biztosíték, amellyel a közösségi erõforrások a közösség egészéhez rendeltettek. Ezzel megakadályoztatott, hogy pár nemzedék alatt a közösségtõl és a közösséget alkotó személyektõl a magántulajdon módszerével el lehessen vonni a természeti erõforrásokat, és ezzel a szabad életet ellehetetlenítõ közállapotok alakuljanak ki.
  4. A Szent Korona tagjai a Szent Korona országainak polgárai. Tehát a magyar nemzet és az együttlakó vendégnépekre is vonatkozik, akiket külön védelmez a Szent Korona Tan.
  . Mivel a Szent Korona a legfõbb szuverén, a Szent Korona Tan nem ismer el fölötte álló személyt. Ezáltal a Szent Korona tagjai, vagyis a polgárok egyenlõek, közülük senki nem uralkodhat a másikon, tehát a Szentkorona Tan eleve kizár minden diktatúrát. Az ellenállási jog lehetõvé teszi a Szent Korona tagjai számára, hogy az alkotmányosságon túllépõ önkényuralommal szemben föllépjenek.

  6. Mivel a Szent Korona a legfõbb szuverén, ezért az uralkodó sem állhat fölötte, az õ hatalma is csak a Koronától ered. Az uralkodó címe, miszerint király, miniszterelnök, vagy köztársasági elnök, már csak másodlagos kérdés.

 6. Szaszi szerint:

  Akkor ez elég friss helyzet lehet,mert tavaly márciusban még előadást tartott Horkovics az MVSZ-ben,mint németországi elnök.

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   Horkovicsot a “csapodárságai” miatt az MVSZ “mellőzi”. Sokszor kiadja azt, hogy az MVSZ nevében beszél – pedig fals

 7. Szaszi szerint:

  http://www.egipatrona.hu/mvsz/index.php/2621-az-mvsz-szekhazanak-marciusi-programjai-2016b
  7. hétfő

  17-19 óra ― Bartók-terem ― Magyar ősnyelv bizonyítékai ― A Herman Ottó Társaság előadása.

  Előadó: Dr. Horkovics-Kováts János kutató.
  Add fel 🙂
  Patrubani amúgy se értem hogy nincs sitten

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   Mint meghívott vendég (A Herman Ottó Társaság előadása)
   Horkovics nem az MVSZ “színeiben” tart előadást és nem is aktuálpolitikai, vagy az MVSZ-t érintő kérdésekben nyilatkozk meg 🙂
   Patrubányt miért akarod sittre “küldeni”? Mit vétett szerinted?

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   Na ez szép!
   A Bendegúz.info 😀
   A Ludas Matyi esetleg még nem írta meg, vagy a Móricka? 😀

   • vitorla123 szerint:

    Tanult barátom a Bal-Rad-on! Szent Sztálin 5 az az öt órás napi munkaidőt akart.És ez reális.Nem is lehet több,a robotok miatt!Hol van ehhez képest a szent korona?Ha már itt vagy a Bal-Rad-on?

 8. Szaszi szerint:

  Jó,akkor ennyi 🙂
  Ha Móricka,akkor az
  Nem kell egyetérteni.

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   CSAK A SAJÁT ISMERETEIMRE, INFORMÁCIÓIMRA TUDOK TÁMASZKODNI. PLETYKÁK NEM ÉRDEKELNEK!

   Bocs, csak most értem haza és azért válaszoltam ilyen későn. 🙂

   Szép estét neked is.

 9. Havasi Gáspár szerint:

  A Szent-Korona-tan ahogy ma tálalják hamis. A középkorban alakult ki. A kiváltság eleinte csak egy szűk körre vonatkozott. A XIV. század táján kiterjesztették a teljes nemességre.
  A nemzet középkori fogalmába a dolgozó tömegek nem tartoztak bele.
  A Szent-korona -tan soha nem szólt a népről.

  Ahogy ma ezt a tant magyarázzák hazug és álságos.
  Ha ezt bevezetnék a nép önként venné a nyakába az újabb 1000 éves feudalizmust.

  • vitorla123 szerint:

   Dehogy,dehogy!A nép kivándorol Londonba és felveszi az angol állampolgárságot és elfelejt magyarul!Észnél legyünk,ha nehezünkre esik is.Skypon tudok beszélni havonta egyszer az unokámmal.És már töri a magyart. A dédunokám meg nem tud magyarul. Ponyátna?

  • fatum szerint:

   Így igaz.

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   Havasi Gáspár, történelmi ismertető neked, csak a teljesség kedvéért!

   A Szent Korona Tan két részből állt össze. Első része István intelmei Imre herceghez. Második része II. András Aranybullája “anno domini”1222.
   András király bullája az az “Ősiség Törvénye” deklarálta le, hogy az ország javai nem elidegeníthetők, azt csupán használatba kapja maga a vazallus földesúr is, amely használati jog örökölhető. Amennyiben a család kihal másodvéren (unokatestvér) már nem száll át ez a jog. Ugyan csak a bulla tartalmazza az ellenállás jogát is kisnemestől a főúrig (fegyver és hadviselő) bezárólag.
   Rendelkezett a pórnépről (köznépről) is. (Zsigmond király idejéig nálunk olyan mint a nyugati mintájú jobbágyi rendszer nem volt!
   Adófizetést (tized) a királyi udvarnak – méghozzá csakis terményben. Kilenced az egyháznak heted a földesúrnak, amely a földjét a pórnép rendelkezésére bocsájtotta. Maga a földesúr “nem tartott fenn” földet, azt mindet a köznép között osztotta fel. A földesúr egyetlen kizárólagos joga birtokán a vadászat kiváltsága volt. Más nem vadászhatott azon, sem a kisnemes, sem a pórnép közül. Akit orvvadászaton kaptak felakasztották.Rendelkezett a közös használatú földekről (leginkább legelők és kaszálók) is. Az úgynevezett robotot is. Családonként ha kettő fiú gyermek volt, akkor egy évben egyiknek 1 hónapot a földesúrnak dolgoznia kellett. Ez leginkább a vár és kastélyépítésekben, erődsáncok kialakításában merült ki. Három gyereknél 20 napot kellett 2 gyereknek robotban tölteni. A királynak évente 5 napot kellett a család minden férfitagjának robotban tölteni. Ez főképpen út és ároképítésben, az országgyepűk megerősítésében, a királyi várak építésében merült ki. A gyereknek 14 éves korától volt kötelező. A robot meg is volt váltható, ez volt a 12.-d. Mivel a papság akkoriban még nem rendelkezett földbirtokokkal, nekik nem kellett robotba menni. A papságnak legelőször birtokokat I. Anjou (Nagy Lajos) adott. A földesúr a várcselédségnek (cselédlányok, lovászok, szakácsok, udvarosok, stb) bért kellett fizessen. Ezt fizethette természetben, vagy pénzben is. A legtöbb földesúr a bérfizetést úgy “kerülte ki”, hogy a szintén zsoldért tartott pár főből álló fegyveresei valamelyikét (vagy felváltva) nevezte ki lovásznak, udvarosnak, stb. Olyan, hogy “első éjszaka joga” Magyar Királyságban nem volt.
   Ugyanis “furcsa módon” még a pórnép is szabad volt, méghozzá az ősi joga szerint. Akkor ment el az urától az ország területén szinte bárhova, amikor akart. A földesurak tehát nemigazán tudtak túlzottan keménykedni a birtokaikon élő köznéppel, mert azoknak jogában állt otthagyni őket. Ezt a jogot maga a király szavatolta. Még a földesúrra is súlyos büntetés várt, ha ezt a jogot megsértette. Ez a jogrendszer szilárdan tartotta is magát az Árpád Ház férfi gon történő kihalásáig. 1241-42 tatárjárás után IV. Béla a részben legyilkolt magyarság “pótlására” svábokat telepített (csalogatott) be az országba, ugyanazon jogokat megadva nekik mint az itteni köznépnek. Több mint kétszázezer sváb jött be, az akkori nyugat európai viszonyokhoz képest “szabad világba, az ígéret földjére”.
   Az Árpád ház “kihalása” után a főurak felosztották maguk között az ország területét. Csák Máték, Apponyiak, Aba Amádék, stb aztán a központi hatalom erős kezének hiányában ezen jogok szinte valamennyiét elvették nemcsak a köznéptől, hanem a kisnemességtől is. Egymással háborúztak de pl Csák Máté még a Cseh koronázó herceggel szemben is hadat viselt és legyőzte azt a Morava mentén. Az előző időkhöz képest kosz uralkodott az országban, aztán jött az Anjou Carloroberto, (Károly Róbert) aki anyai ágon Árpád vér volt.
   Hosszú-hosszú csatározások után tudta csak stabilizálni a helyzetet a horvát Frangepánok segítségével, pár főurat levert, párral kiegyezett, Csák Máténak (Trencsényi Vadkan) pedig kivárta a halálát. A pórnép jogaiból pedig már csak a szabad költözködés lehetőségét hagyta meg. Mondjuk ezt a kiskirályok sem merték megbolygatni. (időugrás) Jött (Sárkányos) Zsigmond, aki már hadat viselt északon a huszitákkal (Zsizska és Prokop), délen pedig a törökkel, a Magyar Korona mellett Cseh-lengyel király és a Németrómai Birodalom császára is lett. Uralkodását állandó háborúskodások jellemezték. A háborúhoz pedig pénz kellett. Így hát az adókat már aranyban és ezüstben szedette be a pórnéptől. Apapságnak is birtokoat adományozott nyugati mintára, ahova a pórnépnek már muszáj volt robotba is járni az egyházi adó lerovása mellett. I. Ulászló és V. László (Jagelló ház) alatt a “helyzet változatlan maradt”.
   (Hunyadiak – Mátyás)
   Hunyadiak (János) a huszitákat legyőzték, majd folytatták a török elleni hadjáratokat. A pórnép helyzete semmit sem javult ez idő alatt. Ekkor tört ki az “Erdőntúli Veszedelem” Erdélyben, a híres kolozsvári céhes lázadás Budai Nagy Antal vezetésével. Ezt a felkelést Lépes Lóránt Erdély püspöke verte le.
   János után nemsokkal fia Mátyás lett a király. Ő megadóztatta a nemeseket is (főurakat is beleértve), akiknek aranyban kellett az adót beszolgáltatniuk. A pórnéptől történő pénzadó behajtását viszont megtiltotta, azokat terményben engedte csak beszedni. (Ezért kapta az “igazságos” melléknevet) Viszont az adókat (köznépét is) eléggé megemeltette, mert az ő háborúi is sokba kerültek.
   Halála után a Habsburg ház ragadta magához a koronát.
   II. Ulászló kincstára kongott az ürességtől. Közben a török is egyre jobban fenyegette az országot. Hogy pénzt szerezzen, ismét pénzbeli adófizetésre kötelezte a pórnépet és a köznemességet, a főurakat viszont mentesítette alóla, hogy támogatásukat a magáénak tudhassa. Ekkor a főnemesség már többségében idegenekből (nem magyar származású) itt tőle támogatásukért, (régebben amíg az élt Mátyást támogató főuraitól elvett) birtokot kapott főurakból állt. az ő nyomásukra vette el a legutolsó szabadságjogot is a köznéptől, a szabad költözködés jogát. Sőt a kisnemesekre is kiterjesztette azt őket is (ettől már mondható ez a jelző) jobbágyi sorba süllyesztve.
   Amikor keresztes háborút hirdetett pápai áldással a török ellen, a hadba induló pórnép és kisnemesség fellázadt Székely Dózsa György vezetésével.
   (Itt a végkimenetelt mindenkinek tudnia illik!)
   (Időugrás)
   Bocskai volt az, aki aztán az ország egy általa “uralni tudott” részében ezt a jogokat visszaadta, miután a Habsburgokat sikerült párszor megvernie.
   Ezek után még a Thököly Imre féle kurucfelkelés, a Tokaji Ferkó féle kurucfelkelés (mindkettőt leverték), majd a Rákóczi vezette szabadságharc próbálkozott a szabadság és az azzal járó jogok kivívásával – sikertelenül.
   Szóval 1848-49 Forradalom és Szabadságharc idejéig a Habsburgok “bebetonozták” az állapotokat és hatalmukat is.

   EZ A “NYERS” TÖRTÉNELEM, MINDENFÉLE IDEOLÓGIA NÉLKÜL!

   Bocs, ha hosszú voltam. De félinformációkkal félművelten ne “magyarázd szét” a dolgokat. Tanulj, informálódj, járj a dolgok után, szerezz ismereteket, Én is azt csinálom folyamatosan. Nem szégyen az. Magam is holtig tanulok, pedig pap sem vagyok, nem is készültem soha annak, és ezután sem kívánok az lenni. 🙂

   Hogy az oldal “szellemiségéhez hű maradjak”: Megmondta Lenin – TANULNI, TANULNI, TANULNI!

   Akkor majd nem irkálsz össze zavaros zagyvaságokat. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.