Bizonyítvány fiataljainktól-rólunk

Lehangoló felmérés: szoronganak a jövőtől, új testet és új országot szeretnének a fiatalok

A magukat gazdagnak mondó családok gyerekei közül minden harmadik aggódik „csak” a jövőjéért, míg a szegények között ez az arány 81 százalék. Minden tízedik középiskolás más országban képzeli el az életét – derül ki egy friss kutatásból. Balog Zoltán egy másik tanulmányra hivatkozva derűlátó, igaz, a kutatásvezető állításai ezt ott sem támasztják alá.

A fiatalok közül minden negyedik-ötödik elégedetlen magával, a rosszabb anyagi körülmények között élők között ez gyakoribb. A magukat szegénynek valló gyerekeknél minden másodiknak, az elvált szülők gyerekeinél minden harmadiknak van ilyen problémája – derül ki az SOS Gyermekfalvak kutatásából.
A fiatalok elsősorban a testükkel elégedetlenek. Majdnem minden második fiatal szeretne soványabb (40,7 %), vagy sportosabb (40,2 %) lenni. Minden harmadik gyerek okosabb és szebb lenne, 34,6 % pedig azt kívánja, hogy bármit megehessen anélkül, hogy meghízna. A megkérdezettek 18,4 %-a állítja csak, hogy nem szeretne másmilyen lenni.

A fiatalok többsége aggódik a jövőjéért (69,5 %). A magukat gazdagnak mondó családok gyerekei közül minden harmadiknak vannak csak ilyen félelmei, míg a szegények között ez az arány 81 %, de egy átlagosan élő magyar család esetében is a gyerekek 73 %- aggódik.
A jövő szempontjából a fiataloknak a három legfontosabb dolog, hogy legyen jó munkájuk (74,7 %), párkapcsolatuk/házasságuk (60,8 %), boldogok legyenek (40,3 %). Minden 10. gyerek külföldön képzeli el az életét. A legkevésbé azt tartják fontosnak, hogy legyen nagy házuk, vagy autójuk.
A fiatalok majdnem fele nagyon fél attól, hogy nem veszik fel továbbtanulni, minden harmadik gyerek pedig attól is, hogy megbukik az iskolában. A középiskolások 40 százaléka attól tart, hogy nem lesz saját családja, 46 százaléka a munkanélküliségtől.

„A jövője miatt jobban aggódik az a kamasz, akinek családja szegénységben él. De bizonytalanok, önmagukkal elégedetlenek azok is, akik a családban, közvetlen környezetükben nem kapnak megfelelő odafigyelést, akiknek a mindennapját a családi konfliktusok jellemzik. Minden tizedik gyerek éli ezt meg Magyarországon. Köztük vannak a gyermekvédelmi gondoskodásba került gyerekek is, akik nemcsak szegénységet, családi konfliktusokat éltek meg, hanem a családjukból való kiemelést is – mondta Szilvási Léna, az SOS gyermekvédelmi programigazgatója. – Körükben érthetően még nagyobb a létbizonytalanság, sokkal jobban magukra vannak utalva mind érzelmileg, mind egzisztenciálisan. Őket még tudatosabban kell felkészíteni az önálló életre. Csak az a gyerek lehet optimista az életben, aki magabiztos, megtapasztalja a családi biztonságot és egy erős közösséghez való tartozást. A szakemberek, szülők, nevelőszülők feladata, hogy felkészítsék a gyerekeket arra, hogy a gyerekkorban megélt nehézségek ellenére megtalálják helyüket a társadalomban” – tette hozzá a szakember.

Hétfőn hozták nyilvánosságra a Magyar Ifjúság Kutatás 2016 eredményeit is. Balog Zoltán ebből egész más képet festett fel. A miniszter szerint egy “derűlátó, optimista, vagány” nemzedék válik épp felnőtté. E kutatás szerint ugyanis a mai fiatalok tehetségesek, nagyobb bizalommal fordulnak a jövő felé, fontos nekik a család, a közösséghez és a nemzethez tartozás. Egyre több fiatal tartja Magyarországot a legjobb helynek, ahol élni szeretne – tette hozzá Balog Zoltán.
Az adatokról -az MTI szerint – nem mondott a miniszter ennél konkrétabbat, ám Székely Levente, a felmérést készítő Kutatópont kutatási igazgatója igen. És ezek nem épp a miniszter derűlátását igazolják, inkább a másik felmérést erősítik. Székely elmondta, a fiatalok majdnem fele szerint a legnagyobb problémát az anyagi nehézségek, a létbizonytalanság és az elszegényedés jelentik a korosztálynak. További problémának látják a bizonytalanságot, a kiszámíthatatlan jövőt, a céltalanságot, a drogokat, az alkoholt, a munkanélküliséget és a bűnözést.
(HVG)
Bal-Rad komm: “… a fiatalok majdnem fele szerint a legnagyobb problémát az anyagi nehézségek, a létbizonytalanság és az elszegényedés jelentik a korosztálynak. További problémának látják a bizonytalanságot, a kiszámíthatatlan jövőt, a céltalanságot, a drogokat, az alkoholt, a munkanélküliséget és a bűnözést…”
-EZ VISZONT NEM AZ Ő HIBÁJUK MIATT ALAKULT ÍGY, AHOGY ALAKULT! EZ A MI BŰNÜNK! Ez egy RÓLUNK-SZÜLŐKRŐL-NAGYSZÜLŐKRŐL-kiállított bizonyítvány!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Bizonyítvány fiataljainktól-rólunk bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. vitorla123 szerint:

  Gyerekek!Egyszerű!Gyertek a bal-rad ra és mondjuk mi a teendő.Garantáltan lesz állásod,ha lány vagy lesz gyereked,a fiúkat erről meggyőzni nem lehet,mert csak az anyja biztos.Lesz lakásod,elfogadható fizetésed és magas képzettséget igénylő munkád.Mert mi kommunisták automatizáljuk a világot,az otthont és a jövőt.

  • petymeg szerint:

   Akkor mit fog dolgozni?

  • Realista szerint:

   Ez nagyon jó: “Gyertek a bal-rad ra és mondjuk mi a teendő” Mi a teendő? Mert járnak páran a balradra és itt egyféle irányzat szája íze szerinti hírválogatás megy, admin kommentel megspékelve. A fősodratú meg a bulvárból, esetleg külföldi oldalakról idemásolt hírek. Hol itt a jövőkép? Itt a döbrögizés, a hatalom elleni morgolódás, a kibeszélés, a gőzleeresztés megy semmi egyéb. Jövőkép, program, párt és a mai társadalom szintjén részletes szájbarágós elmagyarázása a jövőképnek nincs. Mit mikor miért, miből, hogyan stb. Ez egy híroldal. Nem pártoldal, nem jövőképet vagy alternatívát adó valami. Nem kell jönni a munkáspárttal mert az nulla és nem is fog soha kitörni az 1-2%-os karanténból. Nem kell többett láttatni annál ami. Van ez az oldal, olvassuk, érdekel minket de nem több nem jövőképet adó.

   • "Szélsőjobb" :D szerint:

    Ez így igaz

   • Ficko szerint:

    Igazad van !
    Realista szerint:
    2017-02-13 – 21:50
    Ezért jutottunk ide amit írsz,mert viktorodnak senki sem merte, meri az igazat megmondani.
    A hatalom a lényeg részükről ,csak elfelejtik kik juttatták őket a hatalom közelébe ,illetve hatalomhoz.
    Sajnos ezt nyögi Magyarország és a Népe 27 éve.

 2. Nagy szerint:

  Nem közöl jövőképet, mert nekik nincs, ami meg előjönne azt írtják itt is, mint a közs.odratúban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.