Miért is nem lepődünk már meg?

Újabb meghökkentő mutyi derült ki Budapesten

Súlyos gazdasági visszaélésekre, gyanús számlákra és kifizetésekre, haveri kapcsolati rendszerben működő megbízásokra derült fény a BKIK belső átvilágítása során. A szervezet régi és új vezetése egyaránt érintett.

Több tízmilliós, gyanús kifizetésekre derített fényt egy belső vizsgálat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál (BKIK). A tavaly vezetőváltáson is átesett – és megújulást hirdető – BKIK ma kora délutáni elnökségi ülésén robbanhat a bomba, hiszen joggal gyanítható: a visszaélésekben a szervezet korábbi és jelenleg hatalmon levő vezetői is érintettek – tudta meg a Napi.hu.
A lapunk birtokában levő vezetői összefoglaló – amelyet tegnap kézbesítettek a kamarai küldötteknek, vezetőknek és szervezeteknek – keményen fogalmaz. A dokumentum a 2014-2015-ös évben könyvelési és számviteli szabálytalanságokra, pazarlásra, indokolatlan és drága külföldi utakra és kiküldetésekre, valamint gyanús beszállítói szerződésekre és összeférhetetlenségekre hívja fel a figyelmet. Mindezek összesen akár több százmillió forintos veszteséget is jelenthettek a szervezetnek – amelynek elsőrendű célja éppen a fővárosi vállalkozások érdekképviselete lett volna.
A súlyos megállapításokat egy tavaly december végén befejeződött átvilágításokra alapozta a BKIK megbízott főtitkára, aki tavaly április óta tölti be posztját. Szentesi Lászlóné összegzésében nem kevesebbet állít, mint hogy a BKIK gazdálkodása, könyvelése és számviteli rendszere áttekinthetetlen, ezért a szervezet ráfordításai és bevételei nem a valós helyzetet tükrözik. (A BKIK gazdálkodásának helyzetéről tavaly júniusban már részletesen írtunk.)
A 2014-2015-ös évben egy sor drága és felesleges külföldi kiküldetésen vettek részt a szervezet tisztségviselői – így a jelenlegi elnök Kiss Zoltán, Szatmáry-Jahl Angéla és Kiss Ervin -, valamint luxusszállodákban üléseztek sorozatosan a BKIK egyes szervei, indokolatlanul. Egyes vezetők saját cégeinek juttattak nagy értékű megbízásokat évek óta, sok százmillió forintos értékben.
A most felszínre került visszásságokra vélhetően már a BKIK korábbi könyvvizsgálója is rájöhetett, mivel a szervezet 2015-ös mérlegét csak korlátozó záradékkal adta ki, majd 2016 májusában fel is mondta a szerződését. A szakmai auditot ezért egy külső cég végezte el, s ennek megállapításain nyugszanak a vezetői összefoglaló döbbenetes részletei.
A működés, a számvitel szabálytalanságain túl a legérdekesebbek a személyi összefonódásokat tartalmazó megállapítások a dokumentumban. A BKIK tavaly tavaszi botrányát követően ugyan megújult a vezetés – így távozott a szervezet korábbi elnöke, Szatmáry Kristóf is -, de az új vezetés, úgy tűnik, ott folytatta, ahol a régi abbahagyta.
Néhány érdekes összefüggés a vezetői összefoglalóból:
-A BKIK húsz legjelentősebb beszállító cége között négy olyan található, amelynek tulajdonosa a BKIK tisztségviselője.
-A számviteli szolgáltatást nyújtó IG Loyal Consulting Kft. például Kálix Gézához kötődik (ezt az Emmi derítette ki egy támopos projekt ellenőrzése során), ő a BKIK ellenőrző bizottságának elnöke. A cég székhelye a BKIK Krisztina körúti székházában van, amit a szervezet ingyen bocsátott a cég rendelkezésére. A kft. öt év alatt 230 milliót számlázott a BKIK-nak és oktatási cégének.
-A Pont System Zrt. vezérigazgatója Kovács László, a BKIK elnökségi tagja. A cég szoftverfejlesztést végzett 111 millió forint értékben.
-A Company Hype Kft. tulajdonosa Kott Zoltán elnökségi tag. A 2013-ban alakult vállalkozás szinte csak a BKIK-nak dolgozik; 93 millió forintot számláztak szoftverfejlesztés címen.
-A Meló-Diák (korábban Universitas) Diákszövetkezet 40 millió forintos megbízást kapott a BKIK-tól. Kiss Zoltán, a BKIK jelenlegi elnöke a kft. egyik tulajdonosa, míg a szövetkezet vezetésében ott van Marosi László is.
-A jelentés kiemeli, hogy a BKIK tisztségviselőihez köthető cégek megközelítőleg 800 millió forintos megbízást kaptak a szervezettől – ez a szervezet tiszta, vagyis a saját cégeknek kifizetett önköltségek nélküli kiadások 79 százalékára rúg. A kamarai vezetőkhöz köthető cégek jelentős része szinte kizárólag a BKIK-nak dolgozik.
Az ügy hátteréről megkérdeztük a megbízott főtitkárt is. A vezetői összefoglalót jegyző Szentesi Lászlóné kérdésünkre elmondta: többek közt Kiss Zoltán tavaly áprilisban megválasztott elnök és Nagy Elek kérésére vállalta el a főtitkári megbízatást (Kiss-sel korábban éveken át dolgozott együtt.)
Az átvilágítás a főtitkár megítélése szerint objektív, hiszen a BKIK-nál található számlák, szerződések, megbízások, valamint közhiteles adatok felhasználásával készültek. Szakmai meggyőződése szerint az ebben közölt tényeket nem szabad a szőnyeg alá seperni, és abban is biztos, hogy az átvilágítást még további vizsgálatok – így vélhetően adóhatósági revízió is – követik majd. Arra a kérdésre, hogy számol-e azzal, hogy a mai elnökségi ülésen nem az érintetteknek, hanem neki kell mennie, azt válaszolta: ez sem kizárt.
A BKIK elnökét, Kiss Zoltánt hiába kerestük, számunkra elérhetetlen volt. A szervezet marketing- és kommunikációs vezetője is szűkszavú volt. A kamara tavaly a teljes megújulás mellett döntött és arra vállalkozott, hogy a fővárosban működő mintegy 300 ezer vállalkozás érdekeit képviseli. A vezetői összefoglalóban részletesen taglalt ügyeket ki kell vizsgálni és a következményeket minden érintettnek vállalnia kell – fogalmazott Szányi Gabriella. Véleménye szerint az ártatlanság vélelme a BKIK-n belül is mindenkit megillet, egészen addig, amíg egyértelműen be nem bizonyosodik ennek ellenkezője.
(napi.hu)
Bal-Rad komm: Miért is nem tudunk már meglepődni ilyesmik hallatán? Több tízmilliós gyanús költekezés…!
EZERMILLIÁRDOKRÓL TUDHATÓ HOGY ELLOPTÁK! EGY ORSZÁGOT SIKKASZTOTTAK EL A SZEMEINK LÁTTÁRA!-A TUDTUNKKAL ÉS BELEEGYEZÉSÜNKKEL! MI HATALMAZTUK FEL ŐKET! A TOLVAJOKAT!
Több tíz milliós gyanús kifizetések…! Hár erre már senki nem kapja fel a fejét!
Egyébként is: “…az ártatlanság vélelme a BKIK-n belül is mindenkit megillet, egészen addig, amíg egyértelműen be nem bizonyosodik ennek ellenkezője.”
-Majd a Poltpeti…

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Miért is nem lepődünk már meg? bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. fatum szerint:

  Admin. Az lenne a csoda, ha a kapitalizmusban nem lenne korrupció, lobbizás és lopás.

  • vitorla123 szerint:

   Ha nem lenne a kapitalizmus működőképtelenné vállna.Egyszerüen a gazdasági jog az Európai Unióban betarthatatlan.Mindenre van egy törvény van az ellen törvény is.Bíró legyen a talpán,aki két egymásnak ellentmondó rendelkezést be tud tartatni.Mondok példát!Folyamatban lévő ügy.Amelyik marhának nincs a fülébe fülszám azt el kell kobozni.Ki kell írtani. Ellentéte.Amelyik marhának nincs fülszáma és a származása ismert fülszámozni kell!Csak 2-300 ezer forintról van szó darabonként.Erre Magyarországon lehet működtetni egy állrendőrséget 12 éven keresztül milliárdos haszonnal.Ennyiért még Döbrögi lánya is megvehető!

 2. Szaszi szerint:

  Csak Szatmáry-Jahl Angéláról egy cikk,emlékszem,mert kerületi ügye is volt.

  http://index.hu/belfold/2014/04/02/sose_huzz_ujjat/
  Mocsok egy állat,valljuk be.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.