Szíria

Staffan de Mistura Szíria-ügyekben “illetékes” ENSZ főmegbított már küldözgeti a meghívókat a jövő héten hétfőn kezdődő genfi tárgyalásokra. A szíriai martalócbandáknak küldözgeti. Szeretné ha minél több részt venne a svájci vízgereblyézésen. Negy egymást gyilkolásszák, hanem Szíria jövőjéről egyezkedjenek. Mert ami az idlibi belharcokat illeti…-hát a végén még majd csak az oroszok, az irániak, meg a törökök lesznek ott Genfben. Meg a damaszkuszi kormány.

Al-Babtól délre a szír kormányerők tovább nyomulnak keleti irányba. Egyelőre semmi jele, hogy a rémkalifátus erődvárosa elleni támadást forszíroznák. A pribékek a városba beszorítva jó helyen vannak. Vessződjenek velük a törökök.

A szír kormányhadsereget amúgy is eléggé leköti most a Palmüa-katlan pribékjeinek kiszorítása a térségből. A probléma az, hogy a rémbandának nincs hová menekülnie. Amit a pribékek föl is fogtak, és igen elszántan ellenállnak. Miután a Hayyan gázmezőkről kiüldözték őket, most bevették magukat a sivatag-peremén lévő Al-Bayarat városába. Amelyet ma délelőtt már puskalövésnyire megközelítettek a kormányerők. Ha pedig azt is bukják a pribékek, már csak Palmüra marad nekik.

Mi sem bizonyítja jobban a szíriai helyzet instabilitását, hogy a már régen fölszámolt Daraa-katlanban ismét a latorbandák szervezik a kormányerők programjait. Nem is kis fejtörést okozva Damaszkusz seregének, és komoly feladatokat adva a légierőnek is.

Deir ez-Zor és környékén tovább dúl az állóháború. Csak az orosz-szír légipáros szorgoskodik szünet nélkül.
Raqqa környékén sem jobb a helyzet. Ott is lövöldöznek egymásra a kurdok meg az ISIS, de egyik fél sem mer kockáztatni.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.