A “gulyáskommunizmusból” az EU szegényháza!

PROGRAM VAN, ÉTEL NINCS A RÁSZORULÓKNAK

Képtalálat a következőre: „Éhezés-kép”

A legszegényebbeket segítő állami program adminisztratív hibák miatt el sem indult Kelet-Magyarországon.

Bár a fővárosban és a Dunántúlon is csak többéves késéssel, decemberben indult el a Rászoruló személyeket támogató operatív program (RSZTOP) hajléktalanokat segítő része, a kilenc megyét magában foglaló Kelet-Magyarországon a késedelmesen kiírt közbeszerzési eljárás is eredménytelenül zárult. Így ott a programban máig nem kapnak egy tányér ételt sem a hajléktalanok, s a mélyszegénységben élő gyerekek sem jutnak hozzá az évek óta ígérgetett élelmiszercsomagokhoz – tudta meg a Magyar Nemzet. A 30 milliárdos uniós programban 2016 és 2020 között kellene ellátni alapvető fogyasztási cikkekkel (élelmiszercsomaggal, ruhával, tisztálkodószerekkel) a mélyszegénységben élő, 3 év alatti kisgyereket nevelő családokat és a rászoruló várandós anyákat, míg a rendkívül alacsony jövedelemből élő időseknek és hajléktalanoknak az étkeztetését kellene megoldani.
Bár a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) korábban azt állította, hogy decemberben elindították a programot, a valóságban szó sincs erről.
A négy alprogramból ugyanis csak egyetlen elemet, a hajléktalanok élelmezését sikerült néhány hete elkezdeni, és egyelőre ez is csak az ország egyik felében működik. A mélyszegénységben élő, kisgyermeket nevelő családok támogatása nemhogy országosan, de még a kiemelten rászoruló régiókban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében sem kezdődött meg, pedig az első körben csak az itt élő tízezer rászoruló gyermeket kellene ellátni. Az ő élelmiszercsomagjaikra ugyan már kiírták a közbeszerzési eljárást, ám az a mai napig nem zárult le, és a szociálisan rászoruló megváltozott munkaképességű emberek, valamint a rendkívül alacsony jövedelmű idősek élelmezési programja sem tart még sehol.
A hajléktalanok élelmezése kapcsán Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára Korózs Lajos szocialista képviselő írásbeli kérdésére csupán annyit árult el, hogy a tavaly kiírt közbeszerzés csak részben volt eredményes. Így fordulhat elő, hogy bár az unió négyezer fedél nélkül élő ember meleg ebédjét finanszírozná országszerte, jelenleg naponta csak háromezer adag ételt osztanak szét. Az államtitkár leszögezte: a le nem fedett területekre újabb közbeszerzést ír ki a lebonyolító, és ha a tender sikerrel zárul, kiosztják majd mind a négyezer adag ételt.
A projekt lebonyolítójának, a Hajléktalanokért Közalapítványnak a munkatársától, Szűcs-Varsányi Nórától, a program szakmai koordinátorától a lap megtudta: Kelet-Magyarországon zárult sikertelenül a tender, így most az ország ezen a részén – az uniós finanszírozású program keretében – egyetlen hajléktalan sem kaphat enni. Hozzátette: az új közbeszerzés pályázati kiírása még nem jelent meg, szerinte március közepén-végén ez biztosan megvalósul, vagyis akkortól pályázhatnak majd azok, akik Kelet-Magyarországon részt vennének a hajléktalanok élelmezésének lebonyolításában. Legkorábban tehát 2017 második felében kaphatnak majd meleg ételt a program keretében a kelet-magyarországi kilenc megyében, vagyis Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben, Nógrádban, Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnokban, Szabolcs-Szatmár-Beregben, valamint Bács-Kiskunban, Békésben és Csongrádban.

Képtalálat a következőre: „hajléktalan-kép”

Rétvári válaszából egyébként az is kiderül, hogy érthetetlen módon az uniós programból csak hétköznapra lehet ételt biztosítani, hét végére és ünnepnapra nem. Ezért ezeken a napokon hazai forrásból állják az ebédet, de országszerte nem négyezer adagot osztanak szét, ahogy uniós pénzen, hanem csak 3500-at. Rétvári szerint a hajléktalanellátás kiegészítő hazai forrása lehetővé teszi, hogy a téli krízisidőszakra (november 1. és április 30. között) kiegészítő étkeztetést biztosítsanak, az uniós programnak köszönhetően azonban a hazai forrásból csak a hétvégén és munkaszüneti napokon kell az étkeztetést biztosítani. Az államtitkár szerint a beérkezett igényeket a „kiírásnak megfelelően támogatták”, így 3500 fő kap enni a téli hétvégéken. Arra azonban Rétvári nem válaszolt, hogy miért kapnak kevesebben enni hétvégén, mint hét közben, illetve arra sem, hogy mi várható a krízisidőszak lejárta után, vagyis lesz-e étel a tavaszi, nyári és az őszi hétvégéken.
(vs)
Bal-Rad komm: “…érthetetlen módon az uniós programból csak hétköznapra lehet ételt biztosítani, hét végére és ünnepnapra nem. Ezért ezeken a napokon hazai forrásból állják az ebédet, de országszerte nem négyezer adagot osztanak szét, ahogy uniós pénzen, hanem csak 3500-at…”
-Legalább ezt ne mondta volna ez a háromkeresztes köcsög! Hogy még ezt is a júdáspénzből FEDEZNÉK!
HOVÁ JUTOTTÁL MAGYAR NÉP?

Képtalálat a következőre: „Éhezés-kép”

A “gulyáskommunizmusból” az EU szegényháza!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A “gulyáskommunizmusból” az EU szegényháza! bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. öregkun szerint:

  Szégyen ahova jutott az ország. Kádár János élhető/tisztességesen élhető/ szocializmust valósított meg Magyarországon. Ha már annyira kellett rendszert váltani miért nem lehetett a Kádár rendszer előnyeit meghagyni?

  • Tovaris szerint:

   A KAPITALIZMUS-ban a Kádár-rendszer nem létezhetett volna.ű
   Ehhez SZOCIALIZMUS kell!

 2. Realista szerint:

  Legalább lenne gulyásdemokrácia. Kapjon mindenki tisztességes jövedelmet, épüljön az ország, működjenek a közintézménye, az egészségügy, bőven megéljek a pénzemből, akár lehessen megtakarítani, gyarapodni, normális közállapotok legyenek és közben a politikai elit játssza el a demokráciásdit, vitatkozzanak, válasszanak, mérkőzzenek egymással és lopjanak is valamennyit, de mellette éljen az ország nyugalomban.

  • Nagy szerint:

   Te egy p.olitikai és társadal.omtud.ományi analfabéta vagy.
   A nácizónak:
   Kádár alatt is kapitalizmus v.olt, államkapitalista rendszer. És a ma szemetei mind ott termelödtek ki.

 3. szigony szerint:

  Az, hogy a gátlástalan, észbeli hátránnyal élő emberek mindenféle hazugságot hoznak össze a szocialista rendszerről, az érthető.

  De az értelmi képességgel rendelkezők miért hirdetik, hogy a nyilvánvaló az rosszabb, mint a jelen közélet, az már nagyon érthetetlen.

  Nem lehet felismerni, hogy az emberek lehetőségeinek általános egyenlősége sokkal nagyobb vívmány – a javak teljesítmény-arányos elosztása mellett – mint a mások munkájának hasznából való indokolatlan részesedés, és munka nélküli előnyök alkalmazása mások kárára ?

  Ezt kellene – gerincesen, magyaros virtussal – képviselnie minden józan gondolkodású embernek. Vagy ők lennének kisebbségben ?

  A kialakult kapitalista nomenklatúra egy túlhaladott igazságtalan társadalmi berendezkedést nevez ‘ demokráciának ‘, ami inkább annak megcsúfolását jelenti!

 4. Paul Aradi szerint:

  Hiába! A magyar virtus egyben hungaricum is! Szereti a magyar ha szenvedést lát, sőt! Ha hinni lehet a fámának, akkor az a Mátyás király nem is volt olyan igazságos. Amiért mégis e dicshimnusz és regék sokasága igazságát zengi az nem másért van, mint, hogy a magyar eredendően kárörvendő. Hiszen Mátyás adóit mindenki fizetni volt köteles, így végül az igazság az, hogy nem azt nézte az istenadta hülye, hogy fizet és szenved, hanem annak örült, hogy a másik is fizet. No, hát akkor a 15. Század óta fejlődött valamit a szittya magyar?

 5. Tovaris szerint:

  A “gulyáskommunizmus” szó is egy idióta, burzsoá, “szabadeurópás” frazeológia volt. Azon túlmenően, hogy soha nem állítottuk, hogy nálunk “kommunizmus” volt – legfeljebb SZOCIALIZMUS – talán nekünk nem kellene ezt az ökör burzsoá maszlagot állandóan szajkózni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.