Blöff

Ezt nagyon benézték Mekkmesterék

Szinte az egész év folyamán gyanítani lehetett, hogy a Magyar Nemzeti Bank talán túlzottan is optimista a 2016-os gazdasági növekedést illetően. Ez mára szinte teljesen be is bizonyosodott.

Az előzetes adatok alapján úgy tűnik, hogy 2016-ban a magyar gazdaság szezonálisan és naptárhatással kiigazítva “mindössze” 1,8 százalékkal növekedett. Ez amellett, hogy a nagyobb elemzők várakozását is alulmúlta, azt is jelenti, hogy az ex-nemzetgazdasági miniszter által vezetett jegybank csúnyán mellé lőhetett. Az MNB elemzői részlege ugyanis egész évben kitartott a 2,8 százalékos növekedési prognózisa mellett, ami a tényadatnál 1 százalékponttal magasabb.
Az MNB mellett a kormány és a hozzá igen közel álló Századvég Gazdaságkutató is egyaránt 2,1 százalékos növekedést várt 2016-ra, de megegyező véleményen volt az Európai Bizottság is.
Ráadásul az MNB annak ellenére tartott ki sziklaszilárdan prognózisa mellett, hogy a negyedéves GDP-adatok rendre gyengeséget mutattak.

Rövid tőmondatokban felidézzük, hogyan is látták a jegybanknál a gazdaság várható teljesítményét.
2016 I. negyedév – Ebből még bármi lehet
A növekedés mértéke: 1,4 százalék
Az inflációs jelentésben így fogalmaztak:
“A Monetáris Tanács megítélése szerint az MNB Növekedéstámogató Programja, a lakásépítéseket ösztönző és az EU-források ütemes lehívását segítő kormányzati intézkedések által elérhetővé válik a 3 százalék körüli növekedés fenntartása.”
2016 I-II. negyedév – Megjelentek a felhők
A növekedés mértéke: 1,8 százalék
Matolcsyék így látták az évet:
“A magyar gazdaság év eleji átmeneti lassulását követően a gazdasági növekedés érdemi élénkülésére számítunk.”
2016 I-III. negyedév – Ezek már sötét felhők
A növekedés mértéke: 1,9 százalék
Matolcsyék kitartóak, pedig kisebb csoda kellene:
“2016 második felében folytatódik a hazai gazdaság dinamikus bővülése.”
2016 I-IV. negyedév – Ezt már elengedték
A növekedés mértéke: 1,8 százalék
“Előrejelzésünkben az idei év végétől a gazdasági teljesítmény újbóli élénkülésére számítunk.”
A jegybank ebből a helyzetből már csak a KSH segítségével tudna szépíteni, viszont ahhoz, hogy a tényadat közelítsen a 2,8 százalékhoz, jelentős revíziót kellene végrehajtania.
(mfor)
Bal-Rad komm: “Magyar gazdaság”! Hát hiszen olyan nincs is Döbrögisztánban. Ha pedig nincs!-akkor Mekkmesterék nem is tévedhetnek. Erről ennyit!
Viszont a valutabizniszelésből telik újabb csudapalotákra. No meg azok berendezéseire. Firhangokra, bútorokra, szőnyegekre, zongorákra, festményerkre.

Legújabban az Értéktár program keretében átszámítva több mint 386 millió forintot fizetett hét festményért a Mekkmester Zrt. A legdrágább alkotás Benczúr Gyula XVI. Lajos és családjának elfogatása című munkája. Az 1875-ben készült festményért az MNB kereken 400 000 svájci frankot (115 600 000 forintot) fizetett egy zürichi műkereskedőnek. A képet a Magyar Nemzeti Galériában tekintheti majd meg a nagyközönség. A XIX. század akadémikus stílusa mellett a Cég a modern művészetnek is kedvelője. Ezt mutatja, hogy a Benczúr-kép mellett a 2007-ben elhunyt, Kossuth-díjas festő és grafikus Csernus Tibor hat alkotását is megvásárolták összesen 880 000 eurórét (kerekítve 271 millió forint). Az eladó ebben az esetben a somlói borászatáról is ismert Kreinbacher József Péter építési nagyvállalkozó volt. Az értesítőből nem derül ki, hogy ezeket az alkotásokat hol kívánják majd kiállítani.
Mekkmesterék szeretik a szépet, és áldoznak is rá! Programjuk is van rá. Értéktár! Nem-nem! Még véletlenül sem Magyarországnak hívják ezt az értéktárat!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Blöff bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. vitorla123 szerint:

    E+lég volt!Orbán,Gyurcsány,Matolcsi TAKARODJ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.