Menekülők

Viszlát, fiatal!

A kutatási adatokat látva van miért büszkének lennünk a magyar fiatalokra – írja a hazai ifjúságról készített felmérés eredményeit összegző gyorsjelentés bevezetőjében Balog Zoltán humánminiszter és Novák Katalin ifjúsági ügyekért felelős államtitkár.

Képtalálat a következőre: „Novák Katalin-kép”

S ebben teljes szívvel egyetérthetünk velük: valóban van miért büszkének lennünk a „mai fiatalokra”. Akik minden sztereotípia ellenére többségükben szeretik a hazájukat, és szeretnének is itt élni; szeretik a családjukat, és maguk is családot, gyerekeket akarnak; dolgozni szeretnének – lehetőleg értelmes és méltányosan fizetett munkát végezni –, nem pedig mamahotelekben múlatni az idejüket. Azt is tudják azonban, hogy ezek a vágyaik nem mindig vannak köszönőviszonyban a valósággal. Ha ugyanis másképpen mazsolázunk a kormányzati megbízásból négyévente elkészített kutatás 2016-os adataiból, máris egészen más – és jóval borúsabb – kép tárul elénk.
A célcsoportnak, vagyis a 15–29 éves fiataloknak a 27 százaléka érzi úgy, hogy az elmúlt tíz évben javult az ország gazdasági helyzete, és alig egyharmaduk (31 százalék) vár javulást az elkövetkező tíz évben. Saját családjuk anyagi helyzetének kedvező változását 21 százalékuk tapasztalta, és 16 százalékuk gondolja úgy, hogy az emberek hangulata javult az országban. A többiek stagnálást vagy romlást, lecsúszást érzékelnek. Vállalkozókedvük alacsony, a kormányban és a politikusokban többségük nem bízik – már aki érdeklődik egyáltalán a közélet iránt. Nem csoda hát, hogy 33 százalékuk tanulna vagy dolgozna külföldön, és ennek a csoportnak közel a fele mondja azt – jellemzően a jobb megélhetés reményében –, hogy ott is fog élni. Tehát majdnem minden hatodik magyar fiatal. Aki pedig marad, az leginkább a családja és a barátai miatt marad.

Képtalálat a következőre: „Kivándorló fiatalok-kép”

Vagyis a pohár, amely a szaktárca szemszögéből félig teli – vagy tán egészen az –, valójában félig üres. És ezt nem valamiféle „kincstári pesszimizmus” mondatja velünk. Eleve nem szerencsés, ha az ifjúság, amelynek még nagy reményekkel kellene a jövő felé fordulnia, kifejezetten tart tőle. (Ezt erősítette meg egy másik, ugyancsak a héten publikált, az SOS Gyermekfalvak megbízásából készült országos felmérés is). Ennél is veszélyesebb azonban, ha a külföldre távozás gondolatával kacérkodó fiatalok itthon nem látnak maguk előtt perspektívát. Mert várhatjuk ugyan a kormányfő évértékelő beszédében „megígért” holland vagy német menekülteket, aligha ők fogják kitermelni a mai középgenerációk nyugdíját. Nem ők fognak vállalkozásokat alapítani, munkahelyeket teremteni, adót fizetni, nemzetet megtartani. De akkor ki? Ez itt a kérdés.
Lehet, hogy nemcsak büszkének kellene lennünk a fiataljainkra, hanem meg is kellene becsülnünk őket. Még akkor is, ha – megint csak a kutatás adataira támaszkodva – sokan vannak köztük, akik liberálisnak vallják magukat (sőt olyanok is, akik jobboldalinak és liberálisnak). S még akkor is, ha hat év illiberálisállam-építés ellenére 55 százaléknyian – a 2012-es aránynál 15 százalékkal többen – mondják azt, hogy a demokrácia jobb minden más politikai rendszernél. Az a demokrácia, ahol az általuk jogos szkepszissel szemlélt politikusok számára az ő generációjuk jelenleg vajmi kevéssé érdekes. Hiszen nehezen mozgósítható, nem hoz elég szavazatot. Akkor minek fektessenek beléjük? Persze ennyi erővel azt is kérdezhetnénk, minek fektessünk a jövőbe.
Nincs nagyobb evidencia, mint hogy a pillanat uralásán túlmutató politikának mindent meg kell tennie annak a „minden hatodiknak” az itthon tartásáért. Persze ez nem csekély feladat: nem lehet puszta kommunikációval, jobbanteljesít-kampányokkal letudni. Mint ismeretes, a költséges Gyere haza, fiatal! programmal mindössze 105 ifjú honfitársunkat sikerült hazacsábítani. Mással kellene végre foglalkozni: azzal, hogy miért félig üres az a pohár, és mi üzeni a még itthon lévőknek, hogy viszlát, fiatal.
(mno)
Bal-Rad komm: Márpedig a pohár MÁR FÉLIG ÜRES! És ürülni fog veszett gyorsasággal!
Nyilvánvaló, hogy a döbrögista horda-mint minden cigány amely a saját lovát dicséri-hatalmas halandzsával “kalandozásnak” minősíti fiataljaink MENEKÜLÉSÉT szülőföldjükről. Ezek a fiatalok-könyveket lehetne írni az okokról-SZOCIÁLIS MENEKÜLTEK!
Nem okvetlenül CSAK a döbrögista horda “jótéteményei” üldözik el őket. Az utóbbi több mint negyedszáz esztendő kiüresítette az itteni jövőjüket! Ők a megélhetés, az emberi élet utáni vágytól hajtva MENEKÜLNEK EL szülőföldjükről! Itt hagyva öregjeiket, hátrahagyva a ruskót a pohár fenekén.
ŐK NEM KALANDOZÓK!
A kalandozók mi voltunk! Kádár-kölykei! Kalandoztunk, és boldogan HAZAJÖTTÜNK a kalandozás után. EZ VOLT A HAZÁNK! MERT ÍGY ÉREZTÜNK!
A mi fiataljaink MÁR NEM ÉRZIK SAJÁTJUKNAK SZÜLŐFÖLDJÜKET! A kilátástalanság, a reménytelenség, a jövőtlenség nem vonzerő számukra!
Ha elmennek igazuk van! Mi legfeljebb csak kesereghetünk emiatt!
De lássuk be: MI TETTÜK SZÁMUKRA JÖVŐTLENNÉ A SZÜLŐFÖLDJÜKET!
Nem Döbrögi! Nem El Qro! Nem x-y-z!-politikusok! Nem a különböző politikai maffiabandák!
MI! MI-ÖREGEK!-akik JÓVÁHAGYÓLAG TŰRTÜK, HOGY MEGFOSSZÁK GYEREKEINKET-UNOKÁINKAT A SZÜLŐFÖLD ADTA ÖRÖMTŐL, AZ ÉLHETŐ ORSZÁGTÓL, AZ EMBERI JÖVŐKÉPTŐL!
NEKÜNK VAN OKUNK SZÉGYENKEZNI! MI TETTÜK SZÁMUKRA ÉLHETETLENNÉ SZÜLŐHAZÁJUKAT!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Menekülők bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Ezt a felmérést a Fidelitas körében végezhették el. 😀

 2. V.kutya szerint:

  Admin: az utolsó két bekezdésedben leírtad a lényeget.
  Viszont mondok mást: neked, és másoknak is közülünk, “öregeknek” az a kényszerképzete van, hogy majd mi visszacsináljuk, majd mi tudjuk a frankót, ha kell rakétázunk, sorozatvetőzünk, meg minden, ami a Kaukázus környékén dívik, mert ott is épp visszacsinálják azt, amit elvettek tőlük.
  Nem lehet!
  Azért nem, mert egyrészt az idő meghaladta a dolgot, másrészt az emberek gondolkodása üressé tette azokat az eszméket, a fiataljainknak nem mondanak semmit.
  Aztán: ugyanazzal a gondolkodással, amellyel teremtetted a bajt, nem fogod tudni vissza csinálni (Einstein után szabadon).
  Hagyni kell, hogy a fiataljaink tegyék rendbe a dolgokat, mi már nem fogjuk!
  Értsd meg: azért, mert már öregek vagyunk, és még szeretnénk életünkben látni, ami elb.sztunk, hogyan lehetne helyrehozni, hát ez nem fog menni!
  A fiatalok tudni fogják, mit kell tenni, az életösztön által beléjük van kódolva. Ez az élet természetes menete, másképp nem létezne evolúció.
  Nem mondhatod egy fiatalnak, hogy ragadj puskát, kézigránátot, és ölesd meg magad a nátó niggereivel, csak mert mi elb.sztunk valamit annak idején, mert másképp úgysem menne, tudod jól! Putyint meg hiába imádod, mert ő is csak egy tőkés klán feje, épp nem a zsidóké, de ugyanaz a tőkés, amely sorozatosan paktál a nemzetközi nagytőkével, amely a tőke legreakciósabb formája – Dimitrov meghatározása szerint.
  Ma nincs könnyű út senkinek sem, és ez nem holmi rendszer kérdése, a világ ilyen sz.r, bárhová mégy, a gazdaság arról szól, hogyan tudod tovább görgetni másokra a terhedet. Orbán ránk rakja teljesen, és ezért ütni kell, taposni őket, akik épp a mi generációnk (úgy bizony, ők is mi vagyunk), és épp ők űzik el fiainkat, és most már unokáinkat is, tehát a mi generációnk! A már évek óta kint dolgozó fiatalok egyöntetű véleménye, hogy igenis, az Orbán nevű emberszabású, és bandája elől menekültek, mert nem bírják elviselni ezt a közeget, ezt a “szellemiséget”, ami leginkább egy sertéstelepre emlékeztet, és ahol Orbán, és az ő ellenségei közösen dagonyáznak, mint mi is itt.

 3. Nagy szerint:

  Az ev.olució csakis a szelekció, a természetes szelekció útján érvényesül.
  Az emberi társadal.omban az.onban létezik a k.ontra szelekció, s ez már az ev.olució ellen hat.
  A világ s.orsának tervezői ezt tudják és szám.olnak is vele, erre a Luganói jelentés a biz.onyíték.

  • V.kutya szerint:

   Az idő mindent meghalad, még az ilyen fosszilis eszméket is, mint amit írtál.
   Még technikai evolúció is van, és azért van, mert használják ezt a kifejezést.

 4. Soós Levente szerint:

  A jövőt megjósolni nehéz , de látszik ,hogy nagy változások fognak bekövetkezni .Lehet ,hogy az anyagi nyugatias jóllétet felváltja majd a rettegés korszaka ,amely után jönnie kell a fehér ember ébredésének ,a további emberi lét enékül csak puszta agónia. A kérdésre a közeljövő megadja a választ .Lehet ,hogy annyira nem érdemes mondjuk hosszútávon mondjuk Németországban gondolkodni mert anyagilag is magával rántja zombis hozzálása,hiszen a saját gazdaságát is feladta és elindított egy lakosságcserét.
  Magyarország sorsa sokkal jobb ,hiszen nem sikerült annyira zombivá tenni minket mint a németeket 45-óta .Igazából nálunk is lakosságcsere program volt amióta itt vagyunk a kárpátok közt ,ez barna -fehér csere Kun Béla és egyenesági rokonságának kösznhető, próbálkozása.

 5. Fergeteg szerint:

  Megértem a kesergést, de nem érdemes olyasmikért vádolni magát valakinek, amikért tulajdonképpen nem hibáztatható. Megszavazott valamit? Rosszul döntött annak idején? Valószínűleg ugyanúgy becsapták, mint számos más embert. Sokszor nem elég, hogy valakit átvernek, még önmagát is marcangolja. Ez arra ugyan jó, hogy örökre bevésődjön az emlékezetébe, és több hasonló hibát ne kövessen el, de az elcsalt javakat már nem hozza vissza, ha pedig túl sokáig csinálja, többet árthat vele magának, mint amennyit használ. Szerintem olyanokat érdemes nézni inkább, ha felelősségről beszélünk, mint például a társadalmi kapcsolatok erőssége, a tájékozottság döntési helyzetekben, vagy a személyiség (és annak változásai). A legtöbb ember csak játékszerként sodródott rendszerváltáskor vagy a nagy szövetségi rendszerekbe való belépéskor, nem volt elég befolyása, információja, a személyiségét pedig szépen ráhangolták a kívánt változásokra.
  Tudom, hogy az ember szeretné megérni a változást akkor, amikor a dolgok nem megfelelően alakulnak az életében. De mit lehet tenni manapság? Buktatni esetleg lehet, igen, no de van-e egy erős, elkötelezett és támogatott másik erő, amely mögé nagyon sokan felsorakoztak? Esetleg egy tenni képes és hajlandó külső “gyám” is rendelkezésre áll? Ezeket a kapcsolatrendszereket fel kellene építeni a vállalkozó kedvűeknek, ami hosszú idő és lehetetlen megspórolni, különben csak egymást váltó ötletelgetők hordái jönnek, az inga pedig egyre kiszámíthatatlanabbul fog lengeni. Nem is mindig sikerül, nagy az esély a kudarcra. Mert lehet egy társadalmat a tartós megosztottság állapotában tartani igen hosszú ideig, ha még vannak tartalékok az “aranykorból” (széljárástól függetlenül tiszteletben tartott, elfogadott, működőképes közös rendszerek, amelyek egy állam alapjait képezhetik), van egy erőteljes külső nyomás, és egy kívül-belül kellően támogatott vagy félt, izmos horda, ami ellenáll a többinek, egészen a bukás (rosszabb esetben a káosz) beköszöntéig, amikor is a vezető hordát már a saját tagjainak egy része is elhagyja, majd a maradékot képletesen (vagy néha, káosz esetén szó szerint is) felkoncolják a többiek. Jelenleg kénytelenek vagyunk várni, mert még nincs olyan erő, amely képes lenne legyőzni a vezető hordát ÉS egyúttal megállítani az “aranykor” vívmányainak – a széljárástól független, általánosan elfogadott, működőképes társadalmi rendszereknek – a hanyatlását. Egyszerűen olyan szövetségi rendszerbe kormányozták Magyarország hajóját, amely bár mindent megtesz azért, hogy saját bukását elősegítse egy félelmetesen felelőtlen “társadalmi kísérlettel” – ez néhány nagy háború helyett számos kicsi, összességében még pusztítóbb konfliktushoz vezet az eljövendő Új-Afrika (János szavaival) és Cigányisztán térségeiben -, egyszerűen túl csábító és erős még ahhoz, hogy elhagyják. Arról nem is beszélve, hogy a végletekig kiszolgáltatottá tették ezt a hajót, amely léket kapott, s bár a szivattyúk működnek rajta, a legénységből egyre többen ugrálnak a vízbe.
  Az új időkben félelmetesen gyorsan tönkre lehet tenni egy-egy országot. Oly mértékben függenek az egyének az államoktól, ami korábban elképzelhetetlen volt. Szabályok és egymásra utaltsági viszonyrendszerek tömege hatja át társadalmakat. Ha az állam egy felelőtlen horda, vagy hordák kezébe kerül, akkor aki teheti, máshol keres boldogulást, amennyiben nyitva áll az út. Ha Európát a gátlástalan elit egyetlen akolba tereli, ugyanakkor a gazdaság motorját és a döntési jogok jelentős részét a perifériáról elveszi, miközben szabad átjárást biztosít a területei között, a periféria hanyatlásnak indul és átalakul. Esetünkben (erős túlzással) Cigányisztánná, nyugatabbra Új-Afrikává. A végeredmény hasonló: mindent a gazdaságnak alárendelő, zömmel nagyvárosokban vagy vidéki szegregátumokban koncentrálódó, pusztuló társadalmak és kultúrák, növekvő különbségek, etnikai változások, állandó feszültségek, lázadások, csatározások.

  • V.kutya szerint:

   Igen, tökéletesen igazad van, persze.
   Múltkor láttam egy dokumentumfilmben, hogy pld. Róma bukása után több 100 évig teljesen “sötétbe borult” Európa, tulajdonképpen i.e. 450 és kb. 900 közti időszak a teljes sötétség korszaka volt, a barbarizmus uralta a kontinenst, jórészt épp a vad germán (!!!! úgy bizony) törzseknek, és persze a mi ősmagyar, és rokon nemzeteinknek “köszönhetően”. Szerintem ami most következik, ez is minimum több száz évig fog tartani, mert most sokkal összetettebb, globális ellentétek vannak, sokkal több paripa és fegyver, és persze, több feláldozható! Sőt, egyes újkori “vallások” szerint kívánatos lenne egy új, globális, népességcsökkentő háború – van ilyen nyílt propaganda bizonyos körökben! Félelmetes jövőkép van, ha kicsit belegondolunk, de nyugtasson meg az a tudat, hogy az emberbe betáplálták a félelmet, muszáj aggódni, mert az aggodalom által lehet leginkább függőségben tartani a csóró népeket (Jézus tanítása: “ne aggodalmaskodj, mert az a Sátán műve, azért, hogy megkeserítse a mindennapjaitokat! Senki nem tudja meghosszabbítani az életét az aggodalom által egy nappal sem!” – valahogy így szól, és láss csodát: a mi keresztény államunk ennek ellenkezőjére tanítja a “vidéki” biztosanszavazó (érts: butaparaszt) népséget!

 6. Ugocsai Levente szerint:

  1980-ban kerültem Hazámnak erre a részére ,mint szovjet katona.Nagyon hamar sok barátom lett,akik között talán nem akadt olyan akinek valakije ne hagyta volna el Magyarországot. Ők is a kormányt hibáztatták ,mint a mostaniak.Nem hogy nem értettem ezeket az embereket ,még haragudtam is rájuk,mint ahogy most is.Legyünk tárgyilagosak.Szerintem akik elhagyják Hazánkat ,gyötri a lelkiismeretük,de azzal hogy másra hárítják a szembenézést , nincs megoldva. Több gyerekes édesapa vagyok ,nem könnyű , de egyszer sem fordult meg a fejemben ,hogy elhagyjam a Hazám .Itt akarok küzdeni , ha százszor is nehezebb anyagilag.Nyugodjon ,nagyapám azt mondta a Hazád nem oka ,hogy jól vagy rosszul élsz.Én személy szerint nem bírnám ki Hazámon, a Kárpát medencén kívül. Talán önök közül sokan nem hisznek Istenben , én igen, gyakran fordulok hozzá , segítsen családomon ,Magyar Hazámon, minden magyaron. Derűlátó vagyok, ha nem csak a rosszat látjuk , keressük egymásban ,mert amúgy a magyarban abból kevés van,ismert körök igyekeznek belénk sulykolni a magyar -magyart gyűlöld. Elfogadva egymást oldaltól,hittől függetlenül megmentjük Hazánkat .

  • V.kutya szerint:

   Ez a Haza leginkább egy olyan anyára emlékeztet, aki nem szereti a gyermekeit.
   Magyarország egy rossz anya(föld), legyünk tárgyilagosak!
   Tudom, sokan élnek így, rossz szülőkkel, viszont a gyermekbe valóban be van táplálva genetikailag a ragaszkodás az anyához, és ez később is megmaradd, hiába rossz prosti az anya, akkor is szeretjük. Márpedig a mi Hazánk egy qrva rossz anya, és vannak gyermekei, akik ezt nem tolerálják. Nehéz szeretni egy ilyen szülőt, én örülök, hogy neked sikerült.

   • Nagy szerint:

    Te isten kár.omló, hazagyalázó.
    Az anyaföldet ne keverd a család.oddal.
    És csak a saját nevedben ir.ogass.

    • petymeg szerint:

     Ezt kinek cimezted?

    • V.kutya szerint:

     Istennek ehhez semmi köze!
     Magyarország egy qrvaország, mindenki prosti, aki a parlamentben van, még ha nyakkendőt hord, akkor is, sőt, főleg akkor!
     Nem lehet szeretni egy ilyen országot, amely nyomorulttá, földönfutóvá tesz, ezt a “hazát” csak a tahó náci, vidéki földbirtokos-kisboltos-kocsmáros tahóparaszt népség szereti. Csakhogy szolgák nélkül fogtok maradni, mert a magyar fiatal véleménye kb. 10-szer keményebb, mint az enyém. Jobb, ha szokjátok a kapanyelet, mert nem marad élő biorobot, aki a ti sertéstelepeteken fog szolgálni, és ezt megint csak nem a magam nevében írom!

     • vitorla123 szerint:

      Így van!Londonban nem is foglalkoznak ezzel a fiatalok!Új népük,új hazájuk van.Ennek a cionista bandának a rabszolgái meg jönnek a déli határon át.Ők lesznek a biorobotok.Kifejezetten gyűlölik a zsidókat.Ki fogják irtani őket az utólso emberig.Orbán ezért nem engedi be őket.Jogosan fél tőlük.Ezek nem birkák mint mi.Ezek egy vérengző,önfeláldozásra képes népség!Mindegyik terrorista.Szerintem még kivétel is alig van! Szóval észnél legyünk,ha nehezünkre esik is!

 7. Ugocsai Levente szerint:

  Sajnálom ,hogy van aki nem értett meg .Én a Hazára értettem nem pedig a mindenkori kormányokra amit írtam. Nekem egy Édesanyám van, ő nem a Hazám ,az más. Egyben hasonlóak,mind a ketten szentek.Ezért is érthetetlen ,ha valaki ilyen zsigeri gyűlölettel ír bármelyikőjükről. A Haza nem élő,fizikai értelemben,bántani sem tud. A mindenkori kormány már más . Valóban örülök ,hogy tudom szeretni a Hazámat. Azt hittem csatlakozván a bal-rad hozzászólóihoz sikerül megértetnem magam , közelebb kerülünk egymáshoz ,még ha talán az oldalak különbözőek is. Én sosem tápláltam nem hogy gyűlöletet ,még csak ellenérzést sem a bal oldal iránt,de már több alkalommal is azt kellett tapasztalnom ,hogy valakik szándékosan, magyar gyűlöletből, vagy provokatív szándékkal , de elriasztja az olyanokat ,mint én. Ezért úgy döntöttem , többé nem írok. Minden magyarnak a legjobbat kívánom.

  • petymeg szerint:

   Kár megsértődnöd ,inkább képzeld bele Magad akiknek az életét tönkre tették ellopták a jövöjét és nemcsak az ővét hanem még az unokájáét is.Tehetetlen dühében általánosit és bünösért kiált!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.