Donbassz

Moszkvában az FSZB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) éves értékelőjén az orosz államfő az elmondott beszédében jelzést küldött a nyugati partnereknek Kijev valódi szándékairól Donbasszt illetően.

Vlagyimir Putyin kifejtette, hogy a valcmanista kijevi hatalom katonai megoldást favorizál a számára problémát jelentő Donbassz ügyében. Minden tekintetben a minszki megállapodás megzavarása, a konfliktus élezése Kijev célja.
Az orosz elnök felhívta a figyelmet: a kijevi hatóságok nyíltan beszélnek a Donbassz elleni szabotázs és terrorakciók szervezéséről és végrehajtásáról, és az Oroszország elleni fölforgató akcióikról.
Oroszország elnöke elmondta az ülésen azt is, hogy a létező fórumokon és diplomáciai csatornákon folyamatosan informálják és adatokkal látják el a nyugati partnereket Kijev ármánykodásairól és tetteiről. A partnerek viselkedését pedig a Donbassz légterében lelőtt maláj utasszállító esetével példázta. Röviden és velősen: terelnek.
Márpedig abban biztosak lehetünk, hogy ez a jövőben is így lesz. Trump ide-vagy oda!
“Donald Trump új amerikai elnöknél nem a szavakra, hanem a tettekre érdemes figyelni, és nem szabad leírni az USA-t!”-biztosította tegnap McCain hiéna az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) egy pódiumbeszélgetésén résztvevőket, amelyen a Nyugat jövőjéről volt szó.
A beteglelkű McCain szerint Trump tettei fontosak, nem a szavai! Márpedig a tettei “hagyományőrzők”!
Kell még egy kis idő hogy belejöjjön a munkába, de James Mattis védelmi miniszter és John Kelly belbiztonsági miniszter jelenléte bizakodásra ad okot. McCain szerint ezek a latoregyedek kellő garanciát adnak: MINDEN MARAD A RÉGIBEN!-Trump bohóc bárhogy is beszéljen.
Márpedig ezt az igazságot Kijevben alighanem fölismerték. Nem is szomorkodnak miatta. Legalábbis Donbasszra vetítve kimondottan bátorítólag hat Kijev magatartására.
Vélhetőleg kapott némi bátorítást is Nyalókakirály tegnap, aki fölhívta Trump külügyérét telefonon, és átbeszélték Donbassz ügyét. Hogy Valcman mire jutott Tillersonnal? Hát arról nem számolt be a kijevi udvar elnöki hivatalának vezetője Vszjatoszlav Cegolko. Mindössze annyit mondott, hogy Valcman és Tillerson átbeszélték még a Kijev és Washington közti stratégiai partnerség lényegét, illetve megemlítette Cegolka még azt is, hogy az amerikai külügyér rákérdezett Nyalókakirályra: de ugye betartjátok a minszki paktum rátok vonatkozó részét?
“TERMÉSZETESEN BETARTJUK!”-biztosította Valcman, csakhát a’ zoroszok-ugye…!
Így fordulhatott elő tegnap, hogy Donbasszra a legeslegújabb minszki megállapodás végső határidejének letelte előtt nem egészen három nappal, “mindössze” 1300 latorgránát hullott. Értendő ez alatt a DNR-front.
Kiváltképpen Jasznovataja és Makejevka volt a latortüzérség tegnapi célterülete, de Donyeck északi lakókerületei-Lenin, Gvardejka, Kalinyin, és a Volvo-center. Na meg a repülőtér területe. Ott közvetlen harcérintkezés is volt késő délután.
Ugyancsak délután kezdte ágyúzni a Gorlovka-Jaszinovataja autópálya elágazást a latortüzérség.
Alekszandr Zaharcsenko tegnap Donyeckben bejelentette: ő addig a parancsot a nehézfegyverek visszavonására ki nem adja, amíg meg nincs arról győződve, hogy az ordashad ehhez hozzá nem kezdett! De akkor is csak arányosan!
Tegnap délután az LNR-területén, a Bahmutka-szakaszon heves csata robbant ki. Még ma délelőtt is tart.
Zaharcsenkoval szemben Nyalókakirály haderejének vezérkari főnöke-Viktor Muzsenko-tegnap bejelentette: A KIJEVI ERŐK BEFEJEZTÉK A MINSZKI MEGÁLLAPODÁSNAK MEGFELELŐEN A NEHÉZFEGYVEREIK VISSZAVONÁSÁT!
Ezek szerint a’ zoroszok megint saját magukat ágyúzzák!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Donbassz bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. TERMIN8ATOR szerint:

  https://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0ahUKEwi0-vqEiprSAhUMOhQKHUUwAKgQtwIIKTAC&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3Dt_79AnnUVZs&usg=AFQjCNH8A6ZLJA7TIgt2OxDmRDdaI8mx7A A Life riportere éppen abban a pillanatban volt jelen az első vonalban, amikor Peszki mellet a VSZU áttörést kísérelt meg a DNR védővonalain.

 2. Nagy szerint:

  Idönként nagy erejü belövések történnek, úgy hírlett nagy rakétákat lőnek Valcmanék a DNR-re. Kiderült nem rakéta, hanem sima 152 -es lövedékek érkeznek. De milyen töltettel ? mert akk.orát r.obban, mint a 200 kilós rakéta fej. Valami amerikai próbalövedékek lehetnek.

 3. Botond szerint:

  Nocsak nocsak … 🙂 … n végre !2017.02.18,.án : Oroszország átmenetileg elismeri a kelet-ukrajnai “szakadár” területek polgári hatóságai által kiállított hivatalos iratokat – jelentette be a Kreml.
  Vlagyimir Putyin orosz elnök ma aláírt rendeletének értelmében a kelet-ukrajnai válságövezet lakói vízum nélkül, a DNR és az LNR hatóságai által kiállított személyazonosító igazolványok birtokában, szabadon utazhatnak Oroszország területére, munkát vállalhatnak, és tanulhatnak is ott.

  A Kreml honlapján közzétett rendelet szerint az orosz hatóságok időlegesen elismerik a többi között azokat a diplomákat és okleveleket, születési, házassági és halotti anyakönyvi kivonatokat, valamint járműrendszámokatés forgalmi okmányokat, amelyeket a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságok hatóságai állították ki a területükön lakók számára.

  • Botond szerint:

   Ez azért jó hír, mivel a nemzetközi jog értelmében ez az aktus a DNR és az LNR “kvázi elismerését” jelenti … hiszen Oroszország elismeri a felsorolt okmányokat (tehát az azokat kiállító hatóságokat is). Na innen kezdve megkezdődhet a DNR és az LNR nemzetközi elismerése más államok által …

   • Fergeteg szerint:

    Erős a gyanúm, hogy az oroszok nem fognak lemondani arról, hogy amit az ukránok leromboltak, azt állítsák is helyre, és amivel Ukrajna tartozik, ill. amit biztosítani köteles (pl. nyugdíjak, közüzemi ellátások stb.), azt a donbassziak megkapják. Emiatt aztán az elismerés csak korlátozott és ideiglenes. A végső megoldás újra Ukrajna lesz, Krím nélkül, természetesen. Az a hajó ugyanis elment.

    • Botond szerint:

     A hajó nem ment el … egyhelyben áll és szép lassan el fog süllyedni, mivel Ukrajna nem volt (nem egy történelmi képződmény) és nem is lesz … csak mint orosz határvidék rendelkezett némi életképességgel.

     A fennmaradása csak addig tart, amíg a lengyel rablóknak – hívják őket politikusnak is … egykutya – nagyobb bicnic az oroszoktól való “rettegés”, mint a területi nyereség. Amint a polákok elővezetik – ezt időnként már most is megteszik – az igényeket, onnan kezdve lehet ásni a gödröt a hoholoknak … a ribanckodó nyustyukról szó se essék … 🙂 … azok még a polákokat is le fogják körözni … csak jó szokásuk gyáván meglapulni és kivárni, hogy más vegye vállára a xarosvödröt.

     • Fergeteg szerint:

      Jó kérdés, hogy meddig húzza még Ukrajna a nagy nyugati rablás után (Krím csak hazatért hálátlan gazdájától, és nem volt olcsó), mindenesetre a megállapodás célja Ukrajnában egyesíteni a feleket, megfelelő garanciákkal és jogosultságokkal. Már a kezdetekkor sem gondolhatta senki, hogy a szabályokat maradéktalanul betartják, tehát ez csak papír. Az ukrán bízott a latorszövetségi segítőiben, az orosz meg bízott magában. A végeredményt az erősebb fogja kiharcolni (én az oroszra fogadnék). Az orosz prioritás az, hogy a NATO ne nyomuljon közelebb, ezt csak úgy érheti el, ha az ország egyben marad, és rezsimváltásig fennáll a jelenlegi bizonytalan helyzet, utána pedig egy minimum semlegességet garantáló vezetés veszi át az irányítást. Egész Ukrajna meghódítása nemcsak gazdasági, de politikai öngyilkosság is lenne, és összeomlasztana mindent, amiért Oroszország eddig harcolt, tehát szóba sem jöhet. A két népköztársaság teljes elismerése lehetőséget adna a NATO terjeszkedésére, mivel Ukrajna maradék területén elvileg megszűnne a konfliktus, és az ukrán többséggel az ország beléphetne a NATO előszobájába (Membership Action Plan, MAP). Ennek feltétele többek között, hogy az etnikai vitákat, irredentista törekvéseket stb. békésen rendezze a tagság várományosa:
      http://nato.int/cps/en/natohq/official_texts_27444.htm?
      Ha nem lenne konfliktus, nem lenne akadály sem. Ezzel távolról sem azt akarom sugallni, hogy az orosz felelős a háború kitöréséért vagy fenntartásáért, mert ez nem igaz. Az viszont igen, hogy sajnos érdekeltek a helyzet fennmaradásában addig, amíg az ügy politikailag is megnyugtatóan rendeződik. Talán ezért voltak Putyin könnyei.
      Annak érdekében, hogy ez a rendezés mihamarabb bekövetkezzen, szükséges a jelenlegi ukrán rezsim “kiéheztetése”. Mivel nyugati részről is erre játszottak (csak ők az oroszokat akarták), itt megint az erősebb fog nyerni. 2019-re az Ukrajnán át az EU-ba történő orosz gázexport a tervek szerint megszűnik (ezzel Ukrajna automatikusan elesik mintegy kétmilliárd dollárnyi tranzitdíjtól és a zsarolási lehetőségtől), hiszen kiváltja a balti ill. a balkáni útvonal (Északi Áramlat 2 ill. Török Áramlat). A szén kérdését a szélsőségesek önként (esetleg kis rásegítéssel) oldják meg, a donbassziak találhatnak más vevőt. A pénz kérdése (nyugati pénzcsapok) már bonyolultabb, de egyrészt az amerikai politikai fordulat a háttérbe szorított néhány komoly érdekeltséget (például a nagy mumust, Sorost), másrészt a korrupció továbbra is megoldatlan, a lakosság helyzete pedig a sokkterápiáknak köszönhetően egyre kilátástalanabb, így a kölcsönök, támogatások folyósítása kérdéses. A háborús hisztériát viszont várhatóan egészen a vég bekövetkeztéig fenntartják majd, ami további pénzt von el az ukrán kormánytól. Szóval a vezető bandára nem várnak kellemes évek, ráadásul a mohó EU még vízumkérdésben, munkavállalásban is könnyíteni fog, ami akár ukránok százezreinek elvándorlását is jelentheti. Ez ugyan némi anyagi támogatáshoz juttathatja őket (mármint akkor, ha kibírják még addig, hogy ennek érdemi hatása legyen), de a politikai támogatásuk igencsak megcsappanhat, ami lehetőséget adhat egy oroszbarát fordulatra. Vannak lehetőségek a tarsolyban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.