Szíria

Al-Babnál még mindig szöszmötöl a török-“szabad szír” válogatott. A kalifátusisták Allah szakálláért sem adnák oda a várost senkinek. Az utolsó latorig kitartanak, és ahol csak tudnak ártanak az ostromlóknak. Ez pedig megfontoltságra inti a törököket is meg pátyoltjaikat is. Bár előbb-utóbb elfogynak majd a rémkalifátus pribékjei, a drága idő is vészesen fogy.

Izgalmas döntést hozott a Szíriai Arab Hadsereg. Nem biztos hogy ostromolni fogják DeirHafer kalifátusista erősséget, hanem csak körülzárják, és haladnak tovább keleti irányba. Al-Khafsa város az új cél, az Eufrátesz partján. A város Szíria legtermékenyebb mezőgazdasági vidékének központja.

Igen ám, de ez a térség a kurdoknak is kedves hely. Ráadásul fáj a foga a vidékre Kardigan szultán is. Amelynek serege most inkább Al-Bab ostromával van elfoglalva. Viszont a szír kormánycsapatok meg vészesen közel járnak már óhaja tárgyához. Ha szeretné a zsákmány beszebelni, akkor vagy Al-Bab ostromával kéne fölhagynia és azonnal elindulni a kurdokon keresztül Al-Khafsa meghódítására, vagy újabb erőket kéne átvezényelnie Szíriába. De már az eddigi ottani feszelgéseit sem nézi jó szemmel Damaszkusz. Ha pedig a szír kormánycsapatok érnek előbb oda, elvágják a törökök elől a beavatkozásuk fő ürügyelént felhozni szokott rémkalifátusista főváros-Raqqa-felé a vonulási lehetőséget. A hódítás útját.
Komoly dilemma! Persze az is érdekes lesz, ha a kormánycsapatok érnek oda előbb. Ugyanis se a kurdok a szíreket, se a szírek a kurdokat nem igazán kedvelik. A törököket meg még úgy sem. És ez igaz viszont is!
Kelet-Homsz tartomány “Palmüra-katlanjában” tegnap megrogyott az ISIS-horda. A tegnapelőtti borzalmas veszteségeikből nem tudtak felállni. Tegnap aztán tovább zajlott az irtásuk égből-földről.

Raqqa környékén is mozgolódás támadt tegnap. A kurd milíciák a tegnapelőtti orosz légitámadás miatt még mindig lelki megrázkódtatásban szenvedő latrokat támadták.

Az alábbi video  jól szemlélteti a kalifátusisták elkeseredettségét. (No meg a kurdok céllövő tudományát.) Öngyilkos robbantómesterekkel akarják kivédeni a kurdok támadásait. Ez esetben majdnem összejött a latorakció! De csak majdnem.

Trump Bohóc tegnap Floridában előállt a Nagy Ötlettel. A szíriai biztonsági zónák ötletével.
Tartsák fenn és üzemektessék azokat az Öböl-államok! Ha eddig finanszírozták a fölfordulást, akkor most aktívan működjenek is közre a zónák létrehozásában és fenntartásában. Bár az ötlet részben logikát sugall-legalábbis a fölfordulás finanszírozását illetően-Trump ötlete aligha fog a megszólítottak körében osztatlan lelkesedést kiváltani. Arról nem is beszélve, hogy Damaszkusz már korábban “idegenkedett” még a zónák gondolatától is.
De van egy újabb téma a holnap Genfben kezdődő megbékélési konferenciára. Amely-mint tudjuk-Szíriáról fog szólni. A békéről momentán nem igazán! Az még kicsit később fog bekövetkezni.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:

 

Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.