Medveeledel

Ő a valódi gazdasági csoda

-Mészáros Lőrinc egy igazi gazdasági csoda, aki tíz év alatt ezerszeresére növelte kis gázszerelő cégének bevételeit.
-A Fidesz 2010-es hatalomra kerülésekor Mészárosnak még csak egy cége volt, hét év alatt viszont már egy legalább harminc cégből álló birodalmat épített ki.
-A felcsúti polgármester saját vállalkozásainak legalább 12 milliárd forint vagyona van.
-Tulajdonostársain és bizalmasain keresztül pedig a saját vagyonának sokszorosára lehet hatása.
-A legközelebbi üzletfeleinek cégeivel együtt nagyjából 70 milliárdos céges vagyont nevezhetünk Mészáros-közelinek, és ez csak az, amiről biztosan tudunk.

Úgy tűnik, mostanában már a csapból is Mészáros Lőrinc folyik. Alig telik el úgy hét, hogy ne derülne ki, Mészáros Lőrinc vett vagy alapított valami újabb céget, és mint amolyan üzleti mumust, őt vélik látni minden kicsit is kétes üzlet mögött. Az biztos, hogy Mészáros Lőrinc relatíve gyorsan lett falusi vállalkozóból az ország egyik legfontosabb embere, akinek mérhető vagyona nem is igazán tükrözi azt, hogy mekkora a súlya a magyar gazdaságban.
Most mégis igyekszünk végigvenni, hogyan jött létre Mészáros legalább harminc cégből álló birodalma, és mekkora vagyonon ülhet a felcsúti polgármester a cégein keresztül. Cikkünk második felében pedig megpróbáljuk összeszedni és összeszámolni, hogy a közvetlenül a tulajdonában lévő cégek mellett mekkora további vagyon fölött diszponálhat bizalmi emberein, üzlettársain keresztül. Megnézzük, kikhez tartoznak azok a cégek, amelyeket a sajtó Mészáros-közelinek szokott elkönyvelni, és hogyan kötődnek a felcsúti milliárdos polgármesterhez.
Mennyit ér az aranyember?
Mielőtt nekivágunk dobálózni a számokkal, következzék pár gondolat arról, hogyan jutottunk el azokhoz. Mészáros Lőrincnél és később, a hozzá köthető üzletembereknél a cégek saját tőkéjét vettük alapul ahhoz, hogy megmondjuk, nagyjából mennyit ér az a cég. Ez nem az egyetlen lehetséges módszertan egy cég értékének pontos meghatározására, és nem is biztos, hogy a legjobb, de jelen esetben a legpraktikusabb.
A saját tőke a vállalkozás vagyonát jelzi. Azt, hogy mennyit ér a cég, vagyis a tulajdonosa mennyi pénzt kapna érte, ha eladná, ki lehetne számolni a társaság eredménye alapján is, ami elég bevált módszer a „normális” piacgazdaságokban. Mészáros cégei viszont nem biztos, hogy a piaci teljesítményüknek köszönhetik az értéküket, hiszen azoknak a legnagyobb értéke maga a tény, hogy Mészáros Lőrinc a tulajdonosuk.
Az egyszerűség kedvéért egy-egy cég leírásánál nem vettük figyelembe, hogy annak pontosan hány százalékos tulajdonosa Mészáros Lőrinc, vagy az, akihez a céget kötjük. A Mészáros Lőrinc és üzlettársai között bemutatott kapcsolatok valósak, azt viszont nem tudni, hogy ez milyen ráhatást enged egyes szereplőknek, mondjuk Mészáros Lőrincnek erre a 70 milliárd forintnyi vagyonra. Ez leginkább majd utólag derülhet ki, ha valami történik ezekkel a cégekkel, ha kiderül egyáltalán. Bár a média rendszeresen Mészároshoz köti azokat a cégeket, amelyekről a cikkben szó van, látszik, hogy egyelőre azok a vállalkozások, amelyek Mészáros Lőrinc vagy cégei tulajdonában vannak, igazából csak egy kisebb részét képezik ennek az összegnek. Viszont a miniszterelnök bizalmasaként alighanem jelentős politikai befolyással rendelkezik.
Az igazi magyar gazdasági csoda

Mészáros Lőrinc a kormány nemzeti tőkésréteget építő terveinek egyik kirakatbábuja lett, mert ahogy cégeinek száma és gazdasági súlya nőtt az elmúlt időben, az egy igazi magyar csoda. A felcsúti polgármester/fociklub tulajdonos/vállalkozó az elmúlt hét év alatt egy harminc cégből álló birodalmat épített, amely az építőipartól és a mezőgazdaságtól a turizmuson és borászaton át az autójavításig és legújabban a médiáig átfogja a magyar gazdaságot.
Az elérhető legfrissebb, 2015-ös mérlegek alapján a 30 cég közül az a 22 cég, amelyeket nem azóta alapított a vállalkozó, összesen 45,3 milliárd forintos bevételt szedett össze, amiből 4,65 milliárd forintos profitot csinált. Ami viszont a cégek vagyonát illeti
Mészáros cégeinek 12 milliárd forint saját tőkéje van.
Azt pedig még nem is tudjuk, hogy mennyi pénz lesz azokban a cégekben, amelyeket csak tavaly alapított a vállalkozó. De hogyan jött létre az egyre csak terjeszkedő Mészáros Group? Hát, elég gyorsan.
Mészáros Lőrincnek a 2010-es kormányváltáskor még csak egy cége volt: a 2001-ben alapított, falusi gázszerelő cégből közbeszerzéseken induló építőipari vállalattá nőtt Mészáros és Mészáros Kft., ez azóta a Mészáros-cégbirodalom központi elemévé lett. A cég rettenetesen jól szerepel a különböző közbeszerzéseken, az RTL Klub gyűjtése szerint konzorciumi partnereivel együtt 140 milliárd forintot nyert el közbeszerzéseken csak 2016-ban. Ez a vállalat önmagában esélyesként indul a „Magyarország legsikeresebb startupja” címért, ugyanis a Mészáros és Mészáros Kft. 2006 és 2016 között ezerszeresére növelte a bevételeit.
Míg 2006-ban Mészáros cége 19,2 millió forint bevételt ért el, 2015-ben már több mint 20 milliárd forintot. Ezt a trükköt még a világ legmenőbb cégei közül is csak kevés tudta végrehajtani, a Facebook például 2006 és 2016 között „csak” majdnem hatszázszorosára tudta növelni a bevételeit (2006-os 48 millió dollárról 27,6 milliárd dollárra), az Apple pedig ugyanez alatt az idő alatt csak 12-szeresére nőtt. Amelyik cégnek pedig sikerült, például az Amazonnak, annak is több mint tíz év kellett hozzá (kb. 12, 1996 és 2008 között).

Mészárosnak nem minden cége ilyen sikeres, az agrárflottájának anyahajója, a Búzakalász 66 Kft. például gyakorlatilag egy eladósodott csődtömeg, amely saját tevékenységével 341 millió forintos veszteséget termelt, és csak úgy tudta végül pluszosan zárni az évet, hogy apportálta két tulajdonolt cégének a tőkéjét, és 3,8 milliárd forint hosszú lejáratú adósságot is hurcol magával. Ennek a vállalkozásnak a tulajdonában volt az azóta már eladott Bakony Hús Kft., amellyel Mészáros a Puskás bacont árulta Oroszországban, de többek között a Búzakalász tulajdonában van a MÁV-nak ásványvizet szállító Vivienvíz, a B+T Management és azok a borászati érdekeltségek is, amelyeket Tokajban vett Mészáros.
2015-ben még a Mészáros és Mészáros hozta a legtöbb pénzt a polgármester cégei közül 20 milliárd forintos bevétellel és 3,7 milliárd forintos profittal, míg második helyen a klímatechnikával foglalkozó CLH Kft. volt (erről a cégről még később részletesebben is írunk), amit az R-Kord követett több mint 6 milliárdos bevétellel és 750 millió forintos profittal.
Ez a sorrend várhatóan 2016-ban is így maradt, mert bár Mészáros vett pár nagyon értékes céget, például a 2002-ben privatizált „piszkos 12” állami gazdaság egyikét, a 195 milliós profitot termelő Agrosystem Zrt.-t, de ezek valószínűleg nem tudják majd letaszítani a trónról a M&M Kft.-t.
A felcsúti Steve Jobs egész céges vagyona megállíthatatlanul növekedett a 2010-es kormányváltás után, amikor sorra vásárolta vagy alapította a cégeket, és kapta az állami megbízásokat. A vállalkozó teljes vagyona a cégei saját tőkéje alapján a 2006-os 6,8 millió forintról tíz év alatt nőtt a mostani 12 milliárdra.
A 30 cégéből pedig 29 a 2010-es kormányváltás óta eltelt hat évben lett Mészárosé.
Mészáros csak tavaly 12 céget alapított vagy vett bennük tulajdonrészt, ami szépen beleilleszkedik a trendbe, hogy Magyarország leggazdagabb polgármestere 2014 óta minden évben egyre több cégben lesz tulajdonos. Mészáros, felesége, gyerekei vagy cégei tulajdonában most körülbelül harminc vállalkozás van, az egészen piciktől – mint Mészáros lányával közös szépészeti kereskedő cége, az MBA Beauty Hungary – az egész nagyokig, mint amilyen az ingatlanos Talentis Group Zrt…

(Forrás: index)
Bal-Rad komm: Az Index cikke még taglalja a dolgokat tovább is, de csak az olvasó vérnyomását növeli minden egyes további állítás elolvasása. Úgyhogy mi csak maradjunk ennyinél.
Ami még azzal fokozható, hogy Döbrögi hű kutyatartója-ha szigorúan vesszük a kigyűjtést-akkor nem ezerszeresére, hanem ezerhatszázszorosára növelte a VAGYONT! (Mert ugye a valódi IDŐSZÁMÍTÁS az 2010-ben kezdődött, amikor a Jó Lőrinc koma bevállalta Felcsúff gazdatiszti szerepét. Döbrögi valódi uralkodásának kezdetén!)
Könyveljük el a dolgokat a gyerekkori jóbarát szorgalma, tehetsége, és némi szerencséjeként!
DE SEMMIKÉPP SE IRIGYKEDJÜNK RÁ MIATTA!
Merthogy a JÓBARÁTOK a bajban is osztozni szoktak! Márpedig lesz részük benne! Nem egy megnyugtató érzés lehet az, ha egy kiéhezett jegesmedve trappol az ember háta mögött!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Medveeledel bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. istván szerint:

  “…..a csapból is Mészáros Lőrinc folyik!”Hát akkor cseppfolyósítsuk!!
  Legfeljebb ivásra nem használjuk annak a csapnak …a ví…..folyadékát!

 2. Smith szerint:

  Már a nyomdában van külső szerzőnk, Ferenczi Krisztina „Narancsbőr – Az Orbán-vagyonok nyomában” című új könyve, amelyben meglepő módon továbbra is az Orbán-vagyonok után nyomoz. Ízelítőként részletet közlünk a megjelenés alatt álló kötetből, amelyben Ferenczi szóra bírja Mészáros Lőrincet, a földmutyiról és a felcsúti stadionprojektről faggatja az elmúlt kormányzati ciklusban a száz leggazdagabb magyar közé emelkedett notabilitást.
  https://atlatszo.hu/2014/03/06/narancsbor-ferenczi-krisztina-uj-konyve-az-orban-vagyonokrol-reszlet/

 3. TERMIN8ATOR szerint:

  https://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwjh4ZC21J7SAhVFwxQKHT2mA0MQFggaMAA&url=https%3A%2F%2Flife.ru%2Ft%2F%25D0%25BD%25D0%25BE%25D0%25B2%25D0%25BE%25D1%2581%25D1%2582%25D0%25B8%2F976056%2Fvtsiom_po_mnieniiu_bolshinstva_rossiian_dnr_i_lnr_–_uzhie_nie_ukraina&usg=AFQjCNGrKVYHBAnjsQ2lHTOGl2ErraETbA Mivel nincs Donbaszi hírek nincsen, – egyenlőre- itt küldöm. A VCION STATISZTIKAI FELMÉRÉSE SZERINT : OROSZORSZÁG TÖBSÉGÉNEK A VÉLEMÉNYE SZERINT, DONBASZ és LUGANSZ MÁR NEM TARTOZIK ( MÁR NEM UKRAJNA) UKRAJNÁHOZ !

 4. Öcsi szerint:

  Az a szomorú hogy az adófizetők hivatalosan ellopott pénzéből lett milliárdos a felcsúti Steve Jobs .
  Persze ezt az ember utánzatot ne hasonlítsuk össze Steve Jobs-al . Steve jobnak realisztikus és egyben futurisztikus jövőképe volt. És adott és alkotott a világnak!
  Ez a strómann egy épkézláb gondolatattal nem rendelkezik látva az előemberi üveges tekintetéből. Ha kérdezik valamiről Dr IQ42-őt ,tátog mint ebihal a mocsárban .
  A legundorítóbb emberi harácsolás ekletáns példája !

 5. Szaszi szerint:

  Nemrég pletyka volt , hogy Mészáros a fóti gyermekvárosra hajt , meg nem is “pénztáros Lőrinc”
  Akkor mi..? Még Lázár is tagadott , már majdnem elhittem. Ezt figyu!

  http://24.hu/belfold/2017/02/21/orbanek-kedvence-tobb-milliardert-epithet-lovardat-a-megszuno-gyermekvarosban/

  Admin:

  A lopás már olyan ütemű, hogy a bandatagok sem figyelnek fel mindenre!

 6. Szaszi szerint:

  Cikket elolvastad Szélsőjobb?
  Gyermekrák alapítvány megvan?

  http://index.hu/belfold/2013/12/18/gyermekrak_2._resz/

  Egy személyes élmény , – túl azon ami fent olvasható – Hétvégén becsöngetett a Babamentő alapítvány , támogatást kért , arcképes igazolvánnyal, – mert az alapítvány most adománygyűjtőket alkalmaz – ,én pedig sajnálom, ugyan szégyenkezve , inkább csekket kértem.Éreztem némi megvetést , de elmagyaráztam miért nem kp adományozok,úgy tűnt,megértette.
  Most ilyen alapon hogy vizsgálsz egy közadakozásból is működő alapítványt , mint a fenti Gyermekmentő.
  Elnézést a Baba mentők szóba hozásáért,semmi negatívumot nem akartam mondani ezzel a példával.

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   Naponta jönnek a telefonok és az emailok a cégemhez (hozzám), hogy ennek meg annak (vakok és gyengénlátók, szájjalfestők, daganatos gyermekekért, meg stb sok – sok alapítványtól.
   Régebben “gond és megfontolás nélkül simán” adtam – küldtem nekik sok tízezer forintokat.
   Aztán valami “eltörött” bennem. Elkezdtem belegondolni abba, hogy keresztényi és embertársi kötelességem e átvállalni állami funkcókat, feladatot.
   Aztán ahogyan jönnek a hívások én mindig azt mondom neki: Tisztelt Hölgyem/Uram, ez az állam feladata lenne. Próbáljanak és tegyenek is nyomásgyakorlást a jelenlegi kormányzati (Orbáni) hatalomra, hogy a saját és a haverok zsebeinek tömése és az értelmetlen látványberuházásokra elköltött százmilliárdokat inkább az egészségügyre és egyéb a magyarságot elősegítő dolgokra áldozzanak inkább.
   Ők szinte kivétel nélkül azt válaszolják, hog ők “NEM POLITIZÁLNAK”.
   Én meg azt szoktam nekik mondani, – DEHOGYNEM POLITIZÁLNAK ŐK!!!
   Ezzel a tevékenységükkel, hogy a kormány helyett a kisembereket és a kisvállalkozókat próbálják pumpolni, épphogy azokat (by Orbán) támogatják, az helyett, hogy nyilvánosan felelősségre vonnák őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.