Virágzik az útlevélbiznisz IS

Kiskaput találtak az ukránok a magyar honosítási eljárásban – tömegével sétálnak be rajta

A szavazóvadászatra kiötlött Döbrögi-Semjén állampolgárszaporító agyalmány felörgette  Maradék-Ukrajnában a magyar állampolgársággal való bizniszt. Túl egyszerű a honosítás folyamata, így pár százezer forintért bűnözők és terroristák is csináltathatnak maguknak magyar útlevelet fényképpel és ujjlenyomattal, majd szabadon utazhatnak a világon bárhová. Mindezt a kiszolgáltatott kárpátaljai magyarok miatt – írja az Index.

A csalók által kihasznált kiskapu abból áll, hogy a honosítási okiraton és személyigazolványon nincs fénykép, a kormányablakban dolgozók pedig gyakran nem kérnek fényképes igazolványt (ukrán útlevelet). Mindössze elveszik a személyit, a rajta lévő adatok alapján kitöltik az útlevél igénylő adatlapot, és kész is a személyiséglopás.
A dílerek 200 és 500 ezer forint közti összegért megveszik a szegénysorban lévők dokumentumait, és 600 ezer-1,5 millióért adják tovább a „végfelhasználónak”. Az ár leginkább attól függ, hogy az illető milyen korban van. A 20-40 év közötti okmányok a legértékesebbek, a fiatal gyereké és időseké pedig a legolcsóbb, akár veszik, akár eladják.
A dílertől szerzett valódi, fénykép nélküli honosítási dokumentumokkal be kell menni egy magyarországi kormányablakba, és igényelni kell egy útlevelet. Ehhez ott helyben csinálnak egy fényképet a csalóról, leveszik az ujjlenyomatát, és pár hét alatt hozzá is lehet jutni egy teljesen törvényes, hamis névvel, de eredeti fényképpel és ujjlenyomattal ellátott magyar, azaz uniós útlevélhez.
Az Indexnek nyilatkozó helyi forrás, Mikolaj szerint egy idő után, különösen a határhoz közel, a hatóságok rájöttek a csalásra. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben most már legalább egy ukrán útlevelet elkérnek, de Budapesten még mindig van több olyan kormányablak, ahol állítólag beépített emberek a mai napig ellenőrzés nélkül csinálnak útlevelet.
Ez nem elsősorban a maffia, hanem meglepő módon a helyi tehetősebb és köztiszteletben álló emberek kezében összpontosul. Polgármesterek, lelkészek, helyi vállalkozók intézik ezt a közösségük lakóinak, meggazdagodva belőle – mondták az Index újságírójának helyiek.
Arra a kérdésre, hogy nem félnek-e attól, hogy valaki a nevükkel Európában bűntényt követ el, amiért majd őket veszik elő, azt válaszolták, hogy bár volt már ilyenre példa, más lehetőségük nincs, mint vállalni a kockázatot.
A magyar útlevél az egyik legértékesebbek közé tartozik a világon a Passport Index szerint, hisz 151 országba lehet vízum nélkül utazni vele. Az EU-ba és az USA-ba való szabad utazás lehetőségével ebből a szempontból gyakorlatilag szinte nincs érdemi különbség amerikai, német vagy magyar útlevél közt, csak az előbbiekhez ezerszer nehezebb hozzájutni.
A NER ötletgyára viszont képes volt orvosolni ezt a problémát IS!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Virágzik az útlevélbiznisz IS bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. öregkun szerint:

    “eladó az egész világ”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.