Van egy egyre dráguló bádogteknőnk

Ma 103 millió forinttal drágult a tegnap átadott Dagály uszoda

Ráadásul az ajánlatkérő által előre nem látott okok miatt. Pedig Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos a tegnapi ünnepélyes átadáson azzal büszkélkedett, hogy költségkereten belül készült el a létesítmény.

2017. február 21-én volt a Dagály Úszóaréna ünnepélyes átadása, ahol Fürjes Balázs bejelentette, hogy a szerződésben vállalt határidő előtt és költségkereten belül elkészült a nyári vizes világbajnokság központi létesítménye, amelyet Duna Arénának kereszteltek el.
A köznyelvben csak Dagálynak nevezett gigauszoda, ami a terveken még egy csillogó csodának nézett ki, végül sajnos csak egy szürke doboz lett, és sokkal drágább az eredetileg közölt összegnél.
Kezdetben ugyanis arról volt szó, hogy 8 milliárd forintba fog kerülni az épület, de az építését végül 38,63 milliárd forintért vállalta a Market. Tavaly októberben megírtuk, hogy ehhez hozzácsaptak még 170 millió forintot egy külső medence miatt, december végén pedig további 5 milliárd forintot kapott a Market az uszodakomplexumra. A Fideszhez több szállal kapcsolódó Videoton-elnök Garancsi István cége így már összesen 43,36 milliárdot kapott a Dagály építésére.
Az ünnepélyes átadás után egy nappal később, február 22-én megjelent az EU-s közbeszerzési értesítőben, hogy a végösszeg még tovább növekedett. Ezúttal a tervezési költségek emelkedtek.
A Dagály terveit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. megbízásából az Újlak Mérnökiroda Kft. készítette el, az eredeti szerződés szerint 849 millió forintért, ám ezt ősszel megemelték 35 millió forinttal, így a végösszeg akkor 884 millió forint lett. Most ezt megtoldották még 103,4 millió forinttal, a tervek összköltsége tehát már 987,5 millió forint.
A hivatalos tájékoztatás szerint a “módosítást olyan körülmények tették szükségessé, amelyeket az ajánlatkérő kellő gondossággal eljárva nem láthatott előre”. A drágulást egész pontosan azzal indokolják, hogy a kiegészítő kivitelezési munkák során is közre kell működnie az Újlak Mérnökirodának, és közben “köteles figyelemmel lenni a Világbajnokság idejére megépítendő FINA Market kialakításának és a Dagály Strandfürdő tervezett kialakításának összehangolására, valamint a Világbajnokságot követően az úszókomplexum és a Dagály Strandfürdő közös üzemeltetésének lehetőségére is”.
Lehetséges, hogy nem csak a tervezési, hanem a kivitelezési költségek is drágultak az utolsó pillanatban, ez hamarosan kiderül majd a közbeszerzési értesítőből.
(atlatszo)
Bal-Rad komm: Megnyugodhatunk-hátradőlhetünk! Hiszen tegnapelőtt egy ország kapta fel a fejét a döbbenetes hírre, miszerint KÖLTSÉGKERETEN BELÜL…
Nem győztünk csuklani-szörnyülködni a hallottakon. Homok került a gépezetbe?
De végülis tisztázódott a dolog. CSUPÁN KOMMUNIKÁCIÓS HIBA történhetett. A trend folytatódik.
“…Kezdetben ugyanis arról volt szó, hogy 8 milliárd forintba fog kerülni az épület, de az építését végül 38,63 milliárd forintért vállalta a Market…”
-Így került közel 45 milliárdba! Mire úszópapucsban is bejárható lesz, meglesz az az EREDETIHEZ KÉPEST HATSZOROS BEKERÜLÉSI költség! (Merthogy most még csak bakancsban ildomos ott jönni-menni!)
“…hamarosan kiderül majd a közbeszerzési értesítőből…”

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Van egy egyre dráguló bádogteknőnk bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kálmán Lőrinc szerint:

    Ahha. Tehát kész van, és költséghatáron belül… jahh..
    Ehhez képest egy barátom is részt vett benne a cégével alvállalkozóként és még mindig nem fizették ki neki a munkadíját, pedig tucatnyi embert foglalkoztatott ott sokáig.
    Eszerint még emelkedni fog a költség? Vagy beleszámították a ki nem fizetett dolgokat is?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.