Szíria

Az USA és Franciaország még tavaly december végén az ENSZ BT elé terjesztett egy határozattervezetet. Eszerint a BT el kell hogy itélje Damaszkuszt a polgárháború során a hadserege által elkövetett “borzalmas bűncselekmények” miatt, és szankciótat vetne ki Szíria kormányára, hadseregére, állami szerveire, illetve azok vezető tisztségviselőire.

Az ENSZ BT-ben most az elhunyt Vitalij Csurkin helyett Oroszországot képviselő Vlagyimir Szarfonkov a tegnapi zárt BT-ülést követően jelezte: Oroszország élni fog vétójogával, és megakadályozza a tervezet elfogadását.
Szarfonkov úgy nyilatkozott, hog a határozattervezetet megalapozó vizsgálóbizottsági jelentést megfogalmazó csoport “erős nyomás alatt, elfogult jelentést készített.”
Genfben is zajlott a diplomáciai huzakodás. Jószerével senki nem beszél senkivel. Mistura főreferens a haját tépi, de bizakodik.
A tetthelyen pedig-a szíriai frontokon-zajlik a diplomáciai kötélhúzás résztvevőinek meggyőzése. Nem éppen szép szavakkal!
A törökök és “szabad szír” apanázsoltjaik most örömköfnek Al-Bab megkaparintása fölött, csak éppen nem tudják hogyan tovább. Nincs merre. Észak felé mehetnének-de az “hazai föld” Nyugati-keleti-déli irányba meg komoly egészségkárosodási kockázatot jelentene haladni. Nyugatről és keletről a kurdok, déli irányból pedig a szír hadsereg állja útját a török-“szabad szír” vágyaknak.

A szír kormányerők tegnap elérték a Palmürától délnyugatra lévő Jabal Hayyal hegység északi lábát, és a kelet Bayarat-térséget. Ez pedig azt jelenti, hogy északi-nyugati és déli irányból körbefogták Palmüraát és a rémkalifátus brigantihordáit.
Az Aleppotól keleti irányba zajló kormányoffenzíva kétségbeejtő helyzetbe hozta az ISIS észak-szíriai bandáit. DeirHafer városát teljesen elvágta minden lehetőségtől, és a kurdok is nyomorítják őket észak felől.
Aleppotól délnyugatra a mindenféle bűnbandák “keményen ellenállnak” a szír kormánycsapatok offenzívájának. Bátor alakok az már szent!-ha ilyen barkácssorozatvetőknek meg aknavetőknek a közelébe mernek menni.
A Daraa-tartománybéli Hayyat városának al-Balad kerületében ismét nagyon feszelgő an-Nuszra hordára küldött tegnap a Földközi-tengerről néhány rakétát az orosz haditengerészet.
Az amerikai légierő is rászállt tegnap a rémkalifátus szíriai hordáira. Kedvet kapva az irakiak tegnapelőtti akciói láttán, ők is elkezdték a pribékirtást Raqqa és Deir ez-Zor környékén.
A jelentések szerint Al-Bab környékén is szükség volt rájuk. Összesen 27 alkalommal vetették magukat az ISIS-pribékekre Szíria-szerte tegnap.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szu-25 szerint:

    Sajnos, sosem lesz ott béke már:(

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.