Kicsi örömis öröm!

Örömhír az autósoknak: győzelem a benzinfronton

Egy friss középtávú előrejelezés szerint a következő években nem várnak kellemetlen meglepetések az autósokra, miután komoly korlátai vannak az olaj további drágulásának.

Több tényező is útját állja a fekete arany további drágulásának – vélik a Bank of America Merrill Lynch (BofA) befektetési bank elemzői. Az szakértők 2022-ig adtak előrejelzést, amely szerint az olajár az 50-70 dollár/hordós sávban marad. Ezt megelőző prognózisukban 55-75 dolláros árat jósoltak.
Az olajpiac magára talált az elmúlt hónapokban, miután az OPEC tagállamai és a kartellen kívüli legnagyobb termelők – elsősorban Oroszország – megállapodtak a kitermelés befagyasztásáról, és túlnyomórészt tartották magukat vállalásukhoz – emlékeztet a CNBC. Ennek árstabilizáló hatását erősítette a fogyasztás némi emelkedése is.
Vége lehet
Az elmúlt hetekben egy-két százalékponton belüli sávban mozogtak a fekete arany jegyzései. A Brent hordójáért a héten valamivel több mint 56 dollárt kellett adni, az észak-amerikai WTI az 54 dolláros szint körül ingadozott. Az év eleje óta egyik szabvány árfolyama sem változott érdemben, február utolsó napjai némi csökkenést hoztak, miután kiderült, hogy az amerikai olaj az OPEC viszonylag sikeres korlátozása ellenére is kielégítő.
Ennek azonban a BofA elemzői szerint vége szakadhat. Először is azzal, hogy az OPEC napi 1,8 millió hordóval csökkentette kitermelését megnövekedettek a tartalékkapacitásai, amelyeket gyorsan aktivizálni lehet. Fontosabb ennél, hogy az USA olajpala-termelői részben a magasabb árnak, részben hatékonyabbá váló technológiájuknak köszönhetően 50-55 dolláros ár felett visszatérnek a piacra.
Nem száz százalék
Eközben a kereslet várhatóan csak lassan, évente 1,1 millió hordóval bővül a következő öt évben. Ezzel szemben az USA olajpala-bányászata napi 70 ezer hordóval kúszhat feljebb. A feltörekvő országok fogyasztása ugyan nőni fog, de a fejletteké nem igazán. Az erősebb dollár szintén lefelé nyomja az árakat.
Kétségtelen ugyanakkor, hogy ha a BofA várakozási nem teljesülnek, akkor a nagyobb olajdrágulás is megkeserítheti az energiafogyasztók életét. Egy geopolitikai konfliktus például zavart okozhat a kínálatban vagy legalább ideges reakciókra késztetheti az olajkereskedőket.
(napi.hu)
Bal-Rad komm: Élen járnak a döbrögisztáni üzemanyagárak régiós összehasonlításban, a Fuel-prices-europe.info szakportál csütörtöki adatai szerint vajdaságunkban átlagosan 1,19 euróba került a 95-ös benzin és a gázolaj egyaránt. A szomszédaink közül továbbra is Ukrajnában a legolcsóbb a tankolás, a 87 eurócentes (267 forintos) literenkénti benzinár, valamint a 77 eurócentes gázolajár mélyen alulmúlja a bolgár és lengyel szintet is.
Romániában 1,08 euró a benzin és egy centtel kevesebb a gázolaj ára, de olcsóbb a dízel is Ausztriában is, ahol az átlagárakat 1,05 euróban adták meg. Az osztrák benzin árában ugyanakkor nagy az ingadozás: a hét elején kilenc centtel drágábban adták, mint Döbrögisztánban, de tegnap csak 1,12 euróba került, kevesebbe a vajdasági átlagárnál. Szlovákiában tankolva nem spórolhatunk sokat: a gázolaj ugyan 10 centtel olcsóbb, de a benzin két centtel drágább, mint nálunk.
A tankolás Horvátországban és Szlovéniában viszont jóval többe került, mint Döbrögisztánban, a két ország üzemanyagárai között gyakorlatilag nincs eltérés, a benzin 1,29, a gázolaj 1,20 euróba kerül. Az üzemanyag az Európai Unió legnagyobb gazdaságaiban, vagyis Albionban, Germániában és Galliában sem sokkal drágább, mint Döbrögisztánban, mindössze húsz cent a különbség.
De valamivel drágább! És ennek örüljön a döbrögisztáni autós! Kicsi öröm is öröm!
A jövedelmek?
Nem kell mindent figyelembe venni!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:

Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Kicsi örömis öröm! bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Budapesti jogálam. :) szerint:

  Mi itt beruháztunk hosszutávra.
  Mi szinte ingyen közlekedünk.
  Egyszer kellett egy nagyobb összeget kifizetni,és utána ingyen utazunk.

 2. Szaszi szerint:

  Az elektromos autó nem alternatíva a belső égésű motorral szemben,legfeljebb városi használatra,ahhoz viszont nem TESLA-t vesz a többség.A pár éven belül lefáradt akkumulátor cseréje egy újabb vagyon.A hybrid se nagyon terjed,de az is költséges lesz.

  Torday István “kedvenc ” műsorvezetőre még beszólok – Aki a Bugatti Veyron-t úgy mutatja be hogy 1100 lóerős,az ne vezessen autós műsort.

 3. scout szerint:

  1.
  Az elktromos autó zsákutca.5-8 év múlva lesz igazi szopóroller amikor kipurcan az aksi.
  Uj akku pakk 3,2-3,6 Milka,elviszi az 5-8 éves autó árának a felét.És akkor még nem beszéltünk a többi kopó alkatrészröl, mondjuk egy 170.000 huf árú generátorrol.Ezt már gyönyörűen leírta tavaly egy osztrák származású fejlesztőmérnök a négykarikás autómárkátol, 2 nappal késöbb nyugdíjazták is.csilivili kaki sznoboknak.
  2.
  4 tagú család kirándulásra felpakolva elindult
  a hatótáv pedig majd’ az ötödére csökkent.

  De fasza az elektromos kocsi, van, de minek?
  Mert a bárgyú “hasznos idiótáknak” jó reklámmal minden szart el lehet adni.

  Utóirat:Bp posta telephelyen rohadnak a zöld rendszámosok tavaly november óta.
  Vajon miért?

 4. Kálmán Lőrinc szerint:

  Aszongyahoggy: Nincs kipufogó, nincs károsanyagkibocsájtás…..
  DE VAN! Csak nem az autó körül jön létre hanem az erőműveknél, vagyis kivezettük vidékre a kipufogóját. Amíg az erőművek MINDEGYIKE nem működik szennyezésmentesen addig ne villogjanak a zöldrendszámos drágaszágokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.