Szíria

Egy fölöttébb érdekes és igalmas helyzet állott elő ma reggel Al-Bab déli szomszédságában.

A várostól alig egy kilométernyire lévő Tadef települést váratlanul elfoglalták a szír kormányerők, az utolsó szálig elpusztítva az Al-Babból odamenekült kalifátusista pribékeket.
Elemzők emlékeztetnek, hogy a szír hadsereg zöld utat kapott Al-Bab kézrekerítésére!
Az Aleppotól keletre zajlő kormányoffenzíva éke kétfelé vált. Az egyik az halad tovább keleti irányba, a másik déleleti irányt vett. Ettől az ISIS-pribékek kissé meglepődtek.
Daraa déli fertályán a latorbelháborúba besegít mostmár a légierő is. A felek meg majd lent a földön eldöntik, hogy éppen melyikük járt jól? Legalább öt ilyen-olyan nevű bűnbanda mészárolja egymást.
A vidám gyilkolódzásba belefeledkezett daraai martalócok nagyon figyelik egymást. Az alábbi videon a “szabad szír” banditák fülöncsíptek egy ISIS-pribéket, aki állítólag öngyilkos robbantásra készült éppen. A video tanúsága szerint már bánhatja, hogy nem robbantott!

Homsz-keleti részén sem volt nyugodt pihenőnapjuk tegnap a latorbandáknak. Az orosz légierő gépei egész álló nap zaklatták őket még a munkaszüneti napon is.
Raqqanál megtörni látszik a rémkalifátus védelme. A török-“szabad szír” siker Al-Babnál a Raqqát ostromló kurdokra igencsak serkentőleg hatott. Segíti őket ráadásul mostmár az orosz-szír légipároson kívül az amerikai és az iraki légierő is. (Igaz, ezt az oroszok visszasegítik az iraki Moszulnál.)
A kurdok szerint Raqqa rémkalifátusistáinak vezéregyedei kezdenek pánikolni, és menekülni. Valahogy nem kívánkoznak az agyondicsért Paradicsomba! De hát merre induljanak?
Deir ez-Zor már nem tudja őket fogadni. A kurdok tegnap ismét komoly térséget foglaltak el az arrafelé vezető út mentén, Palmüra pedig megintcsak a kilátástalanság. Mire odaérnének, az is damaszkuszi kézre fog kerülni.
Al-Bab török kézen, Deir Hafer megközelíthetetlen a számukra. Az iraki Moszult már jószerével elbukták. Merre hát tovább? Már csak LEFELÉ vezet az út.
A genfi tárgyalóasztalhoz odaeresztett ellenzékiek legvadabbjai arról panaszkodnak, hogy a damaszkuszi kormány igyekszik a Szíria jövőjéről szóló tárgyalásokat elleheteleníteni.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.