Veszteséglistára kerültünk?

Nem ígérnek jót a magyaroknak a jövő forgatókönyvei

Három lehetséges út áll az emberiség előtt attól függően, hogyan folytatódik a globalizáció – vélik a Crédit Suisse elemzői. A két szélsőség a business as usual, ami nem valószínű, és a teljes széthullás, ami katasztrofális hatással járna.

Az az út, amelyen a globalizáció az elmúlt évtizedekben haladt, a végéhez érkezett – vélik a Crédit Suisse elemzői, akik tanulmányát a CNBC foglalta össze. A regionális hatalmak megerősödése és a protekcionizmus terjedése arra utal, hogy változások előtt állunk. Multipolárissá válik a világ vagy itt a globalizáció vége? – teszik fel a kérdést a svájci bank szakértői.
2017
Úgy tűnik, az idei évben fordulóponthoz érkezik a globalizáció története. Az előjelek egy ideje látszanak: 2015-2016-ban olyan események történtek – a bevándorlási válság, a brexit, a populista Donald Trump amerikai elnökké választása -, amelyek egy korszak végét jelzik. A Crédit Suisse elemzői szerint az emberiség történelme három forgatókönyv szerint folytatódhat.
1. Tovább a kitaposott úton
Az első változat szerint minden marad a régi kerékvágásban. Tovább menetelnek a globalizáció élén a nyugati multinacionális vállalatok, az amerikai dollár világvaluta marad, a nemzetközi jog és a világszervezetek formálják az országok egymás közti viszonyait. Ez a forgatókönyv megnyugtató abból a szempontból, hogy azt ígéri: a nemzetközi kapcsolatok az ismert keretek között maradnak.
Ugyanakkor a svájci bank szakértői valószínűtlennek tartják a business as usal érvényesülését. A globalizáció legutóbbi hulláma lendületét vesztette, a gazdasági növekedés lassú, terjed a protekcionizmus, erősödnek a helyi hatalmak, ami aláássa az egy központú, azaz az USA, a nyugati civilizáció vezette globalizáció folytatódását.
2. Többpólusú világ
Ez a változat azzal számol, hogy az egypólusú világ helyét átveszi egy több központú rendszer. Megerősödnek a világ különböző régiói, így új gazdasági központok jönnek létre. Ez a változás gyakorlatilag a globalizáció eddigi útjának melléghatása lehet, mert ez erősítette meg a nagy feltörekvő országokat. Legnagyobb nyertesei ezek az államok, elsősorban India és Kína lehetnek.
A világrendszer három lábra állna: az egyik az amerikai kontinens, a másik Európa, a harmadik a Kína dominanciája alá kerülő Ázsia. A többpólusú világban regionális nemzetközi intézmények keretei között alakulnának a világ országainak kapcsolatai, megerősödne az “irányított demokráciák” szerepe és régiónként mást jelentene a jog uralma. A világgazdaság térségenként egyenetlenül bővülne.
3. A globalizáció vége
Váratlan sokk lenne, ha a globalizáció egyszerűen véget érne. Ehhez vezethet a globális gazdaság és kereskedelem bővülésének vészes lelassulása, a migráció még súlyosabbá válása, az államok eladósodásának növekedése és a társadalmi különbségek mélyülése.
Egy ilyen erózió életveszélyes lenne és megállítása rendkívüli erőfeszítéseket igényelne a világ országaitól. A széthullás közepette egyes nemzetek kiemelkednének és osztoznának a világ feletti uralmon, a pénzpiacok széttöredeznének, valutaháborúk, sőt igazi fegyveres konfliktusok történek ki.
A Crédit Suisse ahhoz hasonlítja ezt a lehetőséget, ahol a globalizáció első hullámának csúcsán, 1913-ban, az első világháború előtt tartott az emberiség.
Kár reménykedni
A három lehetőség körüli vitákat minden bizonnyal befolyásolja, hogy sokan ragaszkodnak a globalizáció eddig útjához, hiszen az hozzájárult jómódjukhoz. Elleneznék a multipoláris világ kialakulását, amelyben a jelenleginél jobban kellene osztozniuk a világgazdaság kínálta jóléten néhány olyan ország lakóival, akik korábban szegénységben éltek.
A multipoláris világ kialakulása már elindult – vélik a Crédit Suisse elemzői, akik nem adtak olyan forgatókönyvet, amelyben a Magyarországhoz hasonló kis feltörekvő országok jobban járhatnának a globalizációval – azaz amelyben lényegesen vagyonosabbá válhatnának -, mint ahogy eddig jártak. Azt ajánlják a világ elitjének, hogy igyekezzen minél jobbá tenni az új, több központú rendszert.
Jelenlegi szakaszában a változás még rengeteg ismeretlent tartalmaz, ami utat nyit a politikai hibák, a geopolitikai rivalizálás és feszültségek előtt. Érdemes lenne már ma kidolgozni egy megfelelő szabály- és intézményrendszert, amely az új viszonyok között erősítheti a világ stabilitását, biztonságát.
(napi.hu)
Bal-Rad komm: “…nem adtak olyan forgatókönyvet, amelyben a Magyarországhoz hasonló kis feltörekvő országok jobban járhatnának…”
-Nos hát Döbrögisztán-A MI HAZÁNK-népsége önmagát hozta a beállott lehetetlen helyzetbe. A kilátástalanság és a jövőtlenség helyzetébe, amelyből már az elemzők sem igen látnak kiutat.
Nyilvánvaló, hogy ez ellen minden tisztességes magyar ember tiltakozik! De aki tiltakozik, az kicsit nézzen önmagába is! És tűnődjön el azon, hogy NEKI mekkora része lehet ebben a hatalmas buktában. Mert mindannyian kivettük belőle a részünket.
Nyilvánvaló az is, hogy jelen társadalmi formációnk (kapitalizmus) keretein belül a MEGMARADÁSUNK NEM BIZTOSÍTOTT! Mindössze egy gyarmatként, egy valamiféle territóriumként számol velünk a világ. Mint már most is.
FUNDAMENTÁLIS MÉLYSÉGŰ TÁRSADALMI RENDSZERVÁLTÁS NÉLKÜL ESÉLYÜNK SINCS A MEGMARADÁSRA!
Tekintettel azonban MÉRETÜNKRE, POLITIKAI ÉS GAZDASÁGI SÚLYTALANSÁGUNKRA, ideje már egy (régi) ÚJ ORIENTÁCIÓ KIFEJLESZTÉSE!
 

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Veszteséglistára kerültünk? bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Budapesti jogálam. :) szerint:

  Franciaország már lángol. A Média mélyen hallgat.

 2. Objektiv hirszerzök.( helyszini megfigyelök ) szerint:

  Akkor mi objektiv hireket leközöljük kommentek nélkül,hogy áll mai nap europa.

  Olaszország:
  A nadrágod kiteritedd megszáradni Siciliában 5 perc mulva ellopják a bevándorlok

  Török-Görög határ.
  Megindultak 10 ezrével a balkán felé.

  Svájc:
  A magas frank miatt az Export stagnál tömegesével zárnakbe 2017 eleje ota a Svájci kisválalkozok.

  Spanyolország:
  Bankárokat vettek örizetbe,mert Csányi sistémát alkalmaztak Spanyolban.

  Magyarország:
  Orbán védi a Germánokat és felduzasztja a szerb Magyar határon az iszlám harcosokat. Akik ha 100 ezer fölé duzadnak két napalat ledarálják a magyar karhatalmistákat. Akkor lesz bajba a magyar lakoság. Szabadkai megfigyelöink szerint
  az iszlám harcosok vérbosszutt esküdtek a magyar rendörök ellen. Tavaszal indulnak meg harcolni a magyar renvédelmisek ellen.

  • fatum szerint:

   Akkor nem a szerbek szállítják oda őket? Dehogynem. Nos, lehet Orbánt szidni kedvetekre. Én sem szeretem, de tény hogy ebben az átkozott EU-ban az egyetlen politikus vezető, aki meg akarja védeni az állófaszú kanhordáktól a magyar nőket.

   • vitorla123 szerint:

    Dehogy akarja!Biznisz!Pénzért bárkit átengednek!Ez egy zsidó antikommunista üzlet.Pont úgy mint 1956.

   • petymeg szerint:

    fatum!
    Ez csak por hintés ha meg akarná védeni nem árulná az állampolgárságot és ez a pár szerencsétlen mit tud csinálni ha ez a sok szarfaszú meg indul!
    Meg fogják a gyodát és megsem állnak az első MÉH telepig legázolva Istent és Embert!

 3. lacii szerint:

  Az Ember ostoba és tudatlan .
  Főleg ha szak-érteni próbál.
  Aztán elkezdik jól meg szak-érteni. a dolgokat . Felvázolnak dolgokat , lehetőségeket. és az egyszerű Cuclis “Ember” azt meg jól beszopja.
  Mint már párszor mondtam ez a Mátrix , nem más mint egy nagy szopoda a lelkeknek.
  De csak addig míg rá nem jönnek, hogy ők kicsodák, és mi a lófaszt keresnek a földön.
  Na ezt nem szeretnék
  Itt a Földön úgy virágoznak az eszmék, meg a vallások sokasága, mint a japánban virágzó cseresznye fa.
  Ha tetszik valakinek, ha nem. Mindenkinek van a szellemvilágból segítője.
  Sőt mindent tudnak rólunk, még azt is hogy melyik kezünkkel töröljük ki a seggünket.
  Ezt csak egy kis érdekességként írtam
  De vissza az Elemző és a szakértők által felvázolt marhaságokra.
  Ez nem szólt másról, mint kételkedést és bizonytalanságot kelteni az emberiség nagy szópodáján csüngő lelkeknek.
  Igen lesz változás, (Főleg ha a nejem megtalálja a dugi pénzemet).
  Egyébként még pár hónap és mindenki ölelgetni fogja egymást.
  Admin még azt is aki lehallgatja a beszélgetéseit.
  Szóval fel a fejjel. Jőn a Kánaán.
  Különben is süt a nap. (habár ma megint intenzíven permeteztek a nyakunkba mérgeket)
  Egyébként meg szép napot mindenkinek.
  (Forrás: Lacii a szakértők Leonardo Davincsija.)

 4. János szerint:

  Ahogy a Franciaországból hozott filmen látszik, fehér anarchisták vezetik a niggerállat hordákat a fehér Franciaország lerombolására! Csak gratulálni tudok! Hajrá liberálisok, hajrá niggerek! Romboljátok csak le a gonosz Franciaországot, mert megérdemlik, mert megszolgálták 1920-ban! Úgy kell nektek! Mégis mit gomdoltak azok a hülyék, ha lakosság 96%-a már fekete majom, mégis mikor csap át a mennyiség minőségbe? Mégis mikor veszik át a formális hatalmat is? Franciaország maradjon csak liberális, amíg az utolsó fehér franciát is fel nem kötik egy lámpavasra, amíg az az ország 1.000.000 darabra nem hullik szét, amig vissza nem jutnak a kőkorszakba, ahová valók!

 5. scout szerint:

  Megfigyelő Okoska, csak egy kérdésem van.
  És mi van akkor ha elindul 100.000 menekült?
  Fejtsd ki.Ha eszkalálódna a helyzet csak a menekültellenesség fokozódna.Ha agresszióhoz nyulnak a menekültek begyütik őket,vagy még rosszabb,kurva sok vér fog folyni, de ők nem ide akarnak jönni.
  Fasznak kell feleslegesen huhogni hülyeségeket!

  • petymeg szerint:

   Nem minden hülyeség a sáskák is felzabálnak mindent amig oda érnek ahova indultak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.