Adott a példa

Az fizet tb-t, aki nem tud elmenekülni

A magyar egészségügy problémái aligha oldhatók meg a társadalom általános bajainak kezelése nélkül. A jövedelmi széttagoltság, a szolidaritás hiánya, a közpolitikai opportunizmus, a korrupció és a polgárokat nem egyenlőként kezelő kormányzás hasítja szét a rendszert – Lakner Zoltán 168 órában megjelent elemzése szerint.

Millennium Intézet nemrégiben tartott egészségügyi konferenciáján Lantos Gabriella, a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója azzal állt elő, hogy meg kell szüntetni a jelenlegi hálapénzzel fűtött és mérgezett rendszert, amelyben az fizet járulékot, aki nem tud előle elmenekülni. Ehelyett radikálisan, körülbelül négymillióról 6-6,5 millió­ra kellene emelni a befizetők számát oly módon, hogy a bérből levont járulékot egységes összegű alapdíj váltaná fel.
Ezért az állampolgár egy jól körülhatárolt szolgáltatási alapcsomagot kapna, amelynek például nem lenne része a szabad orvosválasztás. Aki tud és hajlandó többet fizetni, kiegészítő biztosítást köthetne további szolgáltatásokért. Lantos Gabriella elgondolása szerint a fejadószerű, havi tízezer forint körüli díj alól csak azok kapnának felmentést, akiknek a nettó jövedelme a létminimum alatt marad. Ilyenformán az alapszintű egészségügyi ellátáshoz a társadalom felnőtt tagjainak többsége egészségügyi átalánydíj befizetésével jutna hozzá, a többiek pedig lényegében rászorultsági alapon, tehát nem társadalombiztosítási elven és nem is alanyi jogon. E rendszer megszületésével együtt pedig a hálapénz önálló büntetőjogi tényállássá válna.
A tíz éve bevezetett, közutálatnak örvendő vizitdíjat és kórházi napidíjat 2008-ban népszavazás azért söpörte el, mert az emberek nem hitték, hogy ez bármin változtat. Ha pedig a pluszban fizetett díj nem szorítja ki a hálapénzt és nem teremt számottevő forrást az ellátórendszer fejlesztésére, akkor mi értelme? A vizitdíj bukásának erős sokkja földre vitte a Gyurcsány-kormány reformpolitikáját, s ez a tapasztalat azóta is távol tartja a politikai arénától az egészségügy átfogó átalakításáról szóló elképzeléseket. Az egészségügyi kormányzatok küldetése pontosan az, hogy a területet kivonják a frontvonalból. Ami igazán nagy mutatvány, tekintve, hogy az egészségügy szerepel minden olyan lista élén, ami az állampolgárok számára fontos ügyeket állítja sorrendbe.
A drámai fogalmazástól rendszerint tartózkodó Orosz Éva egészség-gazdaságtan professzor és munkatársa, Kollányi Zsófia a Tárki 2016-os Társadalmi riportjában azt írják, hogy a két évtizednyi forráskivonás következménye “életekben mérhető”. Nem csak az Európai Unió magországaihoz képest mutatható ki drámai lemaradás. A magyar nők 1,8, a férfiak 1,4 évvel rövidebb egészséges élettartamra számíthatnak még a többi visegrádi országban élő társaiknál is. Egy 40 éves magyar férfi 2014-ben átlagosan mindössze 1,4 évvel hosszabb életre számíthatott, mint 1960-ban. A kutatók a szükséges változtatások folytonos elmaradásáért a “közpolitikai opportunizmust” hibáztatja.
Az Orbán-rendszer válasza a szerkezeti problémákra a piaci, a családra hárított és a legszegényebbeknek szóló fapados szintek elválasztása. A kormány az ellátórendszer káros széttagoltságát akarja szabállyá tenni az intézményes szolidaritás biztos alapokra helyezése, valamint a magán- és közszolgáltatások átjárható, átlátható rendszerének kialakítása helyett.
A privilégiumok fenntartása, a “problémás”, nem fizetőképes csoportok leválasztása talán arra is magyarázatul szolgál, miért érdemes megtartani a szakmai standardoknak nem megfelelő ellátóhelyeket. Így ugyanis fizikailag is egyre inkább elkülöníthetők a társadalmi osztályok tagjai. A végképp széthasadni látszó egészségügy a széthasadó ország lenyomata, ahol, ha minden így megy tovább, újabb évek és életek mennek veszendőbe.
(hazipatika)
Bal-Rad komm: A döbrögista horda “…válasza a szerkezeti problémákra a piaci, a családra hárított és a legszegényebbeknek szóló fapados szintek elválasztása…” – nem egyéb, mint a katasztrófahelyzet nemmzetthy-mód való kezelése. Ami értelemszerűen nem fogja megoldani a közegészségügy problémáit.
Több mint húsz esztendeje évről-évre forráskivonások történtek a rendszerből. EZ PEDIG NEM PÓTOLHATÓ! Hiszen ezzel párhuzamosan a szociális szférából is kivonták a pénzeket. (más területekről is!)
DE EZ NEM CSAK AZÉRT VAN, MERT ELLOPTÁK A FORRÁSOKAT, VAGY AZOK JELENTŐS RÉSZÉT!
A probléma valódi oka az, hogy megszűnt a finanszírozási háttér! A MŰKÖDŐ/MŰKÖDÖTT MAGYAR GAZDASÁG!
Jönnek napi szinten a javaslatok az álellenzéktől: az olimpiából “megmaradt” pénzt az egészségügybe betolni!
De az legfeljebb ezer milliárd forint. (Annál sokkal több lett kivonva az ország elsikkasztása óta!)
És ha ezt az ezer milliárdot hirtelen beletolják? Akkor mi lesz?
Be lesz pótolva a technikai elmaradás! Ami nem oldja meg a problémát, hiszen EZT TOVÁBB KÉNE MŰKÖDTETNI, FEJLESZTENI, EGYÁLTALÁN-ÜZEMELTETNI!
Igen ám! DE MIBŐL?
Hiszen a finanszírozói-fenntartói háttér az továbbra is hiányozni fog!
NINCS ÖNÁLLÓ MAGYAR GAZDASÁG!
Amíg az nem lesz!-elfogadható minőségű közegésuségügy sem lesz!
Pedig volt! Ennek az országnak a népe egyszer már megteremtette! A semmiből szinte! Tudása, szorgalma eredményeként!
PERSZE AZ A SZOCIALIZMUS KORSZAKA VOLT!
DE ADOTT A PÉLDA!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Adott a példa bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Élőfa szerint:

  “Ezért az állampolgár egy jól körülhatárolt szolgáltatási alapcsomagot kapna, amelynek például nem lenne része a szabad orvosválasztás. Lantos Gabriella elgondolása szerint a fejadószerű, havi tízezer forint körüli díj alól csak azok kapnának felmentést, akiknek a nettó jövedelme a létminimum alatt marad. Ilyenformán az alapszintű egészségügyi ellátáshoz a társadalom felnőtt tagjainak többsége egészségügyi átalánydíj befizetésével jutna hozzá, a többiek pedig lényegében rászorultsági alapon, tehát nem társadalombiztosítási elven és nem is alanyi jogon. E rendszer megszületésével együtt pedig a hálapénz önálló büntetőjogi tényállássá válna………………………………………………………………………………………………………………………………A privilégiumok fenntartása, a “problémás”, nem fizetőképes csoportok leválasztása talán arra is magyarázatul szolgál, miért érdemes megtartani a szakmai standardoknak nem megfelelő ellátóhelyeket. Így ugyanis fizikailag is egyre inkább elkülöníthetők a társadalmi osztályok tagjai. A végképp széthasadni látszó egészségügy a széthasadó ország lenyomata, ahol, ha minden így megy tovább, újabb évek és életek mennek veszendőbe.
  (hazipatika)”

  Ilyen rendszerben szépen megtizelődne aztán a nép. Micsoda folyondár módon bújkálnak és verik föl fejüket ezek a mocskos kapitalista folytónövények!

  • Élőfa szerint:

   Inkább az egészségügyiek hivatástudatával(ami nincs), emberi mentalitásával(felsőbbrendűségtudat), és az alázat hiányával van a probléma. Amikor a pogány és a liberális-kapitalista mentalitás összekapcsolódik, na az érvényesül ma mindenhol, és legjobban az egészségügyben látszik meg, ahol az emberek a legkiszolgáltatottabb állapotban rászorulnak másokra, és ilyen mentalitással szembesülnek.

   Nem szolgálják keresztényien a beteget, hanem materiálisan, jó esetben ügyfélként, de általában véve koloncként tekintenek rá. Nem Krisztust látják bele a betegbe, mert nem ismerik őt. Beérett az ateista(kommunista, és kapitalista) nevelés.

   • vitorla123 szerint:

    Dehogy dehogy!A kommunista nevelés közösség i!Ha éhes a pajtásod add oda az uzsonád felét!Ne pedig a W”C-be eldugva edd meg!Pláne nem a pad tetején csámcsogva és röhögve.Mert munkaadónak a öjke vagy.Mert harácsoló gyereke vagy!

    • Élőfa szerint:

     Ha sikeres lenne, nem itt tartanánk 40 évnyi kommunista nevelés után. A Gyurcsány például miért lett kapitalista, az Orbán miért, a többi miért? Részben azért, mert nem Szent Erzsébet volt példaképül állítva.

     Na persze, sajnos nem csak a kommunisták hibája. Bár aki nem hisz a természetfelettiben, annak nehéz megmagyaráznom, de mégis igaz, próbáld meg elképzelni, légyszives.

     Sajnos azért nem tudják belelátni embertársukba Jézus Krisztust, mivel bennük sincs jelen. Krisztus nélküli világban élünk, mivel a magukat papnak mondók igazából nincsenek érvényesen fölszentelve, így nem tudják Jézus Krisztust gyógyszerként odaadni az embereknek, hogy bennük velük egyesülve kifejthesse áldásos hatását és kegyelmeit, mint például az alázat, a szeretet, a szelídség, igazságosság, tisztelet, hit, hűség, és a többi, egyszóval az összes erényeket és áldásokat.

     A megértéshez:

     http://www.katolikus-honlap.hu/1301/joigaz.htm

     http://www.katolikus-honlap.hu/1501/weinzierl.htm

     • petymeg szerint:

      A felsoroltak mind szentek és minden szentnek maga felé hajlik a keze!

 2. istvan szerint:

  Élőfa!
  De hülye vagy ,kérlek!

 3. istvan szerint:

  Mi az apátok faszáért nem engediteka kommentelést,és tüntetitek el a már megírt kommentet?!
  Ez nem az adminnak szól,hanem annak a névtelen háttérhatalomnak,amelyik így próbálja meg megállítani,hogy elzavarják a hatalomból!Szemetek!!

 4. scout szerint:

  Na ott a pont.

  2 hete egy “orvos” letegezett (40 felett vagyok)
  Fölényeskedő stílusban kezdett volna.
  Kinyilt a bicska nálam,
  Barátom, te fordítva ülsz a lovon, egyenlöre te vagy értem erre esküdtél fel és ha már tegezel legalább mutatkozz be.
  Nagy csend lett, motyogva elnézést kért, de kizökkent a komfortzónájábol.
  Elegem van abbol, hogy mindig az erősseb kutya baszik elvet kell alkalmazi mindenütt,még ha a legalapvetőbb dolgokat is kell elintézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.