Kis magyar sorstragédia

A mi hibánk – mondja a háromgyermekes családanya, akinek elárverezték a lakását

Farkasné Edina ma már nem érti, hogyan kaphatták meg a lakáshitelt, miközben annak havi törlesztőrészlete 94 ezer forint, a család bejelentett jövedelme meg nettó 96 ezer forint volt.

Annyi ilyen esetről hallani – mondja egy babakocsis anyuka együttérzéssel a hangjában Farkas Jánosék elárverezett lakásának utcájában Dunaharasztin. Nem ismeri a Farkas családot, de nagyon sajnálja őket. Azt mondja, nem tudja elképzelni, milyen szörnyű lehet az érzés, hogy a gyerekekkel együtt utcára kerülhetnek.
Amikor megérkezünk Farkasék házához, épp egy tévéstáb jön ki a lépcsőházból. Nagy az érdeklődés, amióta a közösségi oldalakon híre ment a történetüknek.
Az asszony kisírt szemekkel fogad. Bevezet a tágas, háromszobás lakásukba. A kanapén a gyerekek játszanak egy kutyával, a legidősebb, a 17 éves Dalma udvariasan köszön. A férj még nincs otthon, általában este kilencre ér haza Szigetszentmiklósról, ahol hentesként dolgozik.
Edina sírva kezd bele a történetükbe. 2006-ban vették fel a hitelt, hogy megvásárolják a lakást. Pestről költöztek le, mert elegük volt az albérletezésből, és szerették volna, hogy gyerekeik természetközelben nőjenek fel. Mivel akkoriban mindketten elég jól kerestek, jó ötletnek tűnt belevágni a lakáshitelbe. 15,5 millió forintnyi lakáscélú kölcsönt vettek fel svájci frankban. Az önerő a gyerekekre felvett 2,6 millió forintos szocpol támogatás volt. Két évig minden rendben ment, ám ekkor beütött a válság.
A 94 ezer forintos havi törlesztőrészletük hirtelen 243 ezer forintra ugrott.
Eleinte még kipréselték magukból a törlesztőt, de egy idő után már csak 180 ezret tudtak fizetni. Aztán annyit sem, mert a férj, aki jól menő hentes-boltvezető volt Soroksáron, elvesztette a munkáját. Eladták az üzletet a feje fölül, munkanélküli lett. Ugrott a minimálbérre bejelentett állása, plusz a 170 ezres zsebbe kapott jövedelme.
Farkasné nem érti, miként adta meg nekik a bank 2006-ban a hitelt, amikor igazolt jövedelmük (nettó 96 ezer forint a férjével együtt) alig volt több, mint az induló havi törlesztőrészletük. Nem fogadja el azt a magyarázatot, hogy az akkori szabályok ezt lehetővé tették, és éppen a szigorítások miatt nem lehet ma már feketejövedelemre lakáshitelt felvenni…
…Aztán mutat két foglalási jegyzőkönyvet, amelyeket a bírósági végrehajtó készített, ugyanazon a napon, 2012. január 21-én. Az egyiken Farkasék tartozása a bank felé 30 millió forint, a másikon 38 millió. Az asszony nem érti, ez hogyan lehetséges…
Farkasné azt mondja, még nem kaptak értesítést, meddig kell kiköltözniük, és nem tudja, ki vette meg a lakást. Úgy értesült, hogy az online árverés lezárulta előtt, valaki jelentősen rálicitált az ingatlanra, amit végül 14 millió forint körüli összegért vihetett.
Edina attól tart, ha ki kell költözniük, hajléktalannak nyilvánítják őket…

…Dunaharaszti szomszédságában fekszik Ócsa. Itt található az elhíresült lakópark, a devizakárosultak telepe. Farkasék akár ide is leköltöztek volna, de a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. azt közölte, nem tud segíteni nekik.
Azt mondták, csak a 15 millió forint alatti hitelesekkel foglalkoznak. Nekünk 15,5 millió volt a hitelünk, így éppen lecsúsztunk erről – mondja Edina. Mint később megtudták, a magáncsőd intézménye elvileg nyitva állt volna előttük, de akkor már elárverezték a lakásukat, így lecsúsztak erről is…
…Egy vállalkozó segített
Ottjártunk után az édesanya felhívott minket, és elmondta, hogy egy ismeretlen vállalkozó – aki nem akar a nyilvánosság elé lépni – felajánlott nekik egy lakást Szigethalmon, amit a napokban meg is néznek.
A lakás másfél szobás, csak a rezsit kell fizetnünk, és be is jelentkezhetünk a lakcímre, mondta Edina.
(24.hu)
Bal-Rad komm: Benne van ebben a riportban a teljes magyar sorstragédia!
A munkahely és munkajövedelem elvesztésétől a banki mohóságig. A “senkit nem hagyunk az út szélén” hamis és álságos voksvadász igérettől a qrmányzati “családbarát politikáig”.
Akár szociográfiai tanulmány is lehetne ez a riport, A MAGYAR KILÁTÁSTALANSÁGRÓL!

A dunaharaszti Farkas család egyike annak a 160 ezer magyar családnak, akik hasonló sorsra, hajléktalanságra-földönfutó létre itéltettek!
RENDSZERBŰN EZ! HATALMAS RENDSZERBŰN!
“…Az asszony kisírt szemekkel fogad…Azt mondja, minden este sírnak. Nem tudják mi lesz velük…”
-Szerencsére egy jószándékú vállalkozó akadt, aki tud segíteni EZEN A CSALÁDON!
A Duna-parti Nagy Cirkuszpalotában pedig dúl a kedélyes wirchaft!
Ki mennyit lopott?!-ki mennyit sikkasztott?!
Arról szól a wirchaft, hogy EZUTÁN ki mennyit lophat?!-ki mennyit sikkaszthat?!
A “senkit sem hagyunk az út szélén” régóta felejtős téma! Politikai maffiabandáink között nagy az egyetértés: A KAPITALIZMUS JÓ!

“…A mi hibánk – mondja a háromgyermekes családanya…”

Igaza van! Csak nem úgy…

Viszont ez a RENDSZER ÉS MŰKÖDTETŐINEK SZERENCSÉJE!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Kis magyar sorstragédia bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Solyom szerint:

    A Magyar nép összefogásának a legnagyobb hátráltatói a politikusok. Majd ha ezt felismeri a Magyar nép akkor lesz itt rendszerváltás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.