Mi lesz itt 2020 után?

Hatalmas pofon: nagyot zuhant a beruházások volumene

Továbbra is szépen látszik, hogy mi történik az országgal az uniós pénzek nélkül. Az előző év azonos időszakához képest 24 százalékkal maradt el a beruházások volumene.

2016 negyedik negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 24%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól, ezen belül a költségvetési szervek beruházásai szűkültek nagyobb mértékben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ahogy korábban is, a visszaesés az EU költségvetési ciklusainak váltásával van összefüggésben.

2016. év egészében a beruházási teljesítmény 20%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A nemzetgazdasági ágak többségében csökkent a beruházások volumene, de az uniós források által kevésbé érintett területeken növekedés mutatkozott, így a feldolgozóiparban 7,0, a kereskedelem, gépjárműjavításban 10,0%-kal bővültek a beruházások éves szinten.
2016 negyedik negyedévében az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint a beruházások 0,4%-kal növekedtek.
Ciklusváltás
Az előző év azonos időszakához képest tapasztalt 24 százalékos volumencsökkenés az indoklás szerint a 2014-20-as uniós ciklus döcögő beindulása miatt történik: míg a bázisidőszakban a 2007–2013-as periódus projektjeinek záró munkálatai miatt kiemelkedő beruházási teljesítmény valósult meg, addig a tárgyidőszakban kifizetett, a 2014–2020-as ciklushoz tartozó, jelentős összértékű projektek többsége még nem realizálódott tárgyi eszköz beruházásokban.
Hatalmas visszaesés az önkormányzatoknál
A gép- és berendezés-beruházások volumene 18, az építéseké 30%-kal esett vissza.
A beruházások közel hattizedét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében (elsősorban az állami tulajdonú vállalkozások mérséklődő forrásai következtében) 5,9, az egytizedet teljesítő költségvetési szerveknél 71%-kal elmaradt a beruházási teljesítmény volumene az egy évvel korábbitól.
A nemzetgazdasági ágak többségében csökkent a beruházási aktivitás, a legnagyobb mértékben (87%-kal) – a korábbi negyedévekhez hasonlóan – a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, hulladékgazdálkodás ágban, aminek oka az EU-forrásból finanszírozott ivóvízjavító, szennyvíztisztító és hulladékkezelő fejlesztési projektek hiánya.
Az uniós források felhasználásával megvalósított fejlesztések 2015. végi befejeződésével nagymértékben csökkentek a beruházások a humán egészségügyi és szociális ellátásban (86%), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban (56%), valamint az oktatásban (58%).
A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 31%-kal visszaesett, amiben szerepet játszottak a városi tömegközlekedéssel és a vasúti szállítással kapcsolatos alacsonyabb fejlesztési források is.
A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás területén a beruházások 24%-kal maradtak el a bázisidőszakitól, elsősorban az áramelosztó hálózatot érintő jelentős fejlesztések korábbi lezárulása következtében.
Az építőiparban tevékenykedő gazdasági szervezetek beruházásai 15%-kal csökkentek. A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat beruházási teljesítménye – elsősorban az egyéni gazdaságok kisebb aktivitásából fakadóan – 5,2%-kal csökkent.
A beruházások általános visszaesése ellenére néhány nemzetgazdasági ágban bővültek a fejlesztések. Közülük a kereskedelem, gépjárműjavítás ágban – a kiskereskedelmi üzletek értékesítési volumenének hosszabb ideje tartó emelkedése mellett – a beruházási teljesítmény 14%-kal növekedett.
A nemzetgazdasági beruházások háromtizedét realizáló feldolgozóipar fejlesztései – annak ellenére, hogy számos kiemelt nagyberuházás ért véget az előző időszakokban – 2,3%-kal meghaladták az egy évvel korábbit. Az alágak több mint felénél nőtt a beruházási aktivitás. Jelentősen bővült az új tárgyi eszközökbe történő invesztíció a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása, az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása, a fafeldolgozás és a gyógyszergyártás területén.
Az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ágban a beruházási volumen 3,5%-kal emelkedett, ami a lakásépítések és -felújítások nagymértékű növekedésének, valamint az üzleti (például iroda és raktár) ingatlanfejlesztések mérsékelt csökkenésének együttes eredménye.
2016-ban az előző évhez képest:
A nemzetgazdasági beruházások volumene 20%-kal csökkent, ezen belül a gép- és berendezés-beruházások 6,6, az építési beruházások 32%-kal estek vissza.
A beruházások közel hattizedét adó, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 8,9, a költségvetési szervezeteknél 63%-kal zsugorodott a beruházási teljesítmény.
Négy nemzetgazdasági ágban bővültek a beruházások, a legnagyobb mértékben (17%-kal) a – viszonylag kis részarányú – pénzügyi, biztosítási tevékenység területén, ahol új számítástechnikai eszközök beszerzései is növelték a teljesítményt.
Növekedett a beruházási teljesítmény volumene az összérték egyharmadát realizáló feldolgozóiparban (7,0%), valamint a szintén jelentős súlyt képviselő kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban (10,0%).
A művészet, szórakoztatás, szabadidő nemzetgazdasági ág beruházásainak bővülését (9,0%) a sporttal kapcsolatos fejlesztések – elsősorban a versenysporttal kapcsolatos nagyberuházások – eredményezték.
Számottevően csökkentek a beruházások a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, hulladékgazdálkodás ágban (81%), a humán-egészségügyi és szociális ellátásban (75%), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén (44%), valamint az oktatásban (40%).
A nagy súlyú nemzetgazdasági ágak közül a szállítás, raktározás beruházási teljesítménye – elsősorban az uniós forrásból finanszírozott útépítések és útfelújítások mérséklődése miatt – ugyancsak visszaesett (42%-kal).
Az év egészét tekintve csökkent a beruházási aktivitás a mezőgazdaság (7,5%), a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (19%), valamint az építőipar (11%) nemzetgazdasági ágakban is.
(privatbankar)
Bal-Rad komm: Hát itt tartunk feleim, ha részben megakad a júdáspénzek folyósítása az EU-részéről. Bár hogy tisztán lássunk: a MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁGÉRT, annak vagyonáért, piacaiért járó lízingdíj folyósítása rendben, ütemezetten halad/haladt/ és fog is haladni a futamidő végéig. Ez 2020-21-fordulója! Azaz: az EU-rendesen eleget tesz fizetési kötelezettségeinek. Határidőre, rendben fizet.
MINDENKORI HELYTARTÓI PEDIG ÜTEMESEN LOPJÁK A JÚDÁSPÉNZT IS! AMI EGYÉBKÉNT CSAK AZ UNIÓ ÁLTAL MEGHATŰROZOTT ÉS ENGEDÉLYEZETT CÉLOKRA FORDÍTHATÓ!
GAZDASÁG MEGTEREMTÉSÉRE NEM! Országcsicsázásra igen!
Nade egyszer minden jónak vége szakad! A júdáspénzek elapadnak! Magyarország vételára kifizettetett!
DE MI LESZ UTÁNA?
Elképzelhető, hogy az Új Nemmzetthy vagy Polgárhy Elyth majd az összelopott-összeharácsolt vagyont elkezdi 2020 után gyártóüzemekbe, termelőberuházásokba beleölni?
Aligha, hiszen az AKKOR MÁR TELJES TULAJDONJOGÚ ÚJ GAZDA azt aligha engedélyezné, hogy itt neki konkurenciát teremtsenek! Eddig sem tűrte!
Nade mégis mi lesz “azután”? Ha elfogy a júdáspénz?!
El lehet képzelni! MOST CSAK CIKLUSVÁLTÁS VAN! Ha “…2016. év egészében a beruházási teljesítmény 20%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest…”- mert IDŐSZAKOSAN ELZÁRTA A GAZDA A PÉNZCSAPOT-akkor a végleges elzárás után a “teljes kiszáradás” állapota lesz!
Kiszolgálói-ELÁRULÓINK-pedig AKKOR MÁR valahol röhögnek majd a markukba! Rajtunk!
Na akkor kéretik majd tapsolni a produkcióhoz!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.