MI ELLEN FOGUNK TÜNTETNI VASÁRNAP?

“SAVE DONBASS PEOPLE!” MENTSÉTEK MEG A DONBASSZ LAKOSSÁGÁT!

„KUKUSKA” („KAKUKK”)
Egy gyászruhás asszony zokogása, kiabálása, átkozódása hallatszik, többször is a film közben. Éppen nemrég ölték meg a gyermekét. „Miért öltétek meg a gyermekemet! Hiszen senkinek sem ártott! Ő csak tanulni, élni akart!”
VALAMIVEL TÖBB, MINT EGY PERCES, ANGOL NYELVŰ DOKUMENTUMFILM:
NÉMET DOKUMENTUMFILM:
„IGRUSKI” („JÁTÉKOK”) – angol/magyar felirattal
A HÁBORÚ KÉPEI VIDEÓRÉSZLETEKBEN (ANGOLUL). A kijevi rezsim a hadviseléssel kapcsolatos genfi konvenciók minden egyes előírását megsérti.
BÉKE ÉS HÁBORÚ DONYECKBEN
A videó első percében a „régi”, békés Donyecket láthatjuk. Majd a brutális ukrán agresszió képei, romok. Romokban a donyecki repülőtér (amikor 2012-ben Lengyelország és Ukrajna közösen rendezte a labdarúgó Európa bajnokságot, arra az alkalomra – 750 MILLIÓ DOLLÁRÉRT – teljesen felújították Donyeck „Prokofjev” nemzetközi repülőterét. Mára kő kövön nem maradt belőle.)
Az utcán robogó, akadályokat félrelökő tank: Mariupol 2014-es, tragédiába torkollott Győzelem Napi ünnepe volt. A városba ukrán csapatok rontottak be. Egyenest a rendőrkapitánysághoz robogtak. A mariupoli rendőrség a nép oldalára állt – ezt jöttek megtorolni a junta martalócai. Tankágyúkkal szétlőtték a kapitányság épületét, amely kigyulladt. Bennégett kilenc, az épületet védő rendőr, és 11 civil lakos, akik rendőreik segítségére siettek. Az emberi mivoltából kivetkőzött horda az utcákon is lövöldözött a járókelőkre: egy sörsátor vendégei közül hármat halálosan megsebesítettek, másik hármat súlyosan. Akkor még kivonultak, de egy hónappal később végleg visszatértek. A város azóta is nyögi uralmukat, bázisává lett a náci fasiszta jelképekkel kifejezetten büszkélkedő „Azov” terrorbrigádnak (amúgy az ukrán belügyminisztérium irányítása alatt álló halálbrigádnak).
A DONBASSZ HŐSEI
A videón a népi ellenállás kezdeteit láthatjuk (2014: „Orosz tavasz”). A harcok Szlavjanszk városában robbantak ki először, még 2014. április közepén. Április végére a harcok kiterjedtek már a Donbassz nagy részére, május 2-án pedig teljes gőzzel megindult az ukrán hadigépezet: bombázásokkal, ágyúzással, foszfor-, majd kazettás bombákkal. 2014-15 folyamán az ukrán hadsereg HAT ALKALOMMAL TÁMADTA A DONBASSZ KÜLÖNBÖZŐ TELEPÜLÉSEIT „TOCSKA-U” RÖVID HATÓTÁVOLSÁGÚ BALLISZTIKUS RAKÉTÁKKAL, melyek mintegy 450 kb. robbanóanyagot képesek célba juttatni.
A kiégett épület: a mariupoli rendőrkapitányság épülete. 2014. május 9-én, a Győzelem Napján, az ukrán hadsereg és szélsőséges terrorbrigádok rajtaütöttek a városon. Tankokkal szétlőtték a nép oldalára átállt rendőrök kapitányságának épületét. A megvadult katonák az utcán, minden ok nélkül, békés járókelőkre lövöldöztek: három halott, sok sebesült.
Rendőrök csoportképe, majd egyenként is: ők a „Berkut” különleges rendőri alakulat harcosai, akik Kijev központjában, a „Majdanon” próbálták védeni az alkotmányos rendet, szemben az emberi mivoltukból kivetkőzött, őrjöngő fasiszta csőcseléktől. „A BÉKÉS TÜNTETŐKKEL” VÍVOTT HARCOKNAK 107 RENDŐR ESETT ÁLDOZATUL – közülük húszan a 2014. február 20-án, Kijev főutcáján elkövetett fegyveres provokációnak: ismeretlen mesterlövészek a főutca, a mellékutcák házainak tetejéről, a környező szállodák ablakaiból lőtték a tömeget: 80-100 halott, közöttük egyaránt tüntetők, vétlen járókelők, illetve rendőrök is.
Más hősök képei: harcokban elesett népfelkelők ápolónők. Volt, akit elfogtak, halálra erőszakoltak és kínoztak.
Feltűnnek az ogyesszai szakszervezeti székházban lemészárolt áldozatok képei. A négyes csoportképen, balról a második, jóképű fiú: Vagyim Papura, a vérengzés legfiatalabb áldozata. Még nem volt 18 éves. A tehetséges fiú édesanyjának egyetlen gyermeke volt.
„SZÁZEGY GYERMEK”
A háború első gyermekáldozata 2014 júniusában, az ostromlott Szlavjanszk városában volt. A háború kitörésének második évfordulójára a Donbasszban akciót hirdettek, ezzel az elnevezéssel: a háború gyermekáldozatainak száma ekkorra már 101-re nőtt. (A leghevesebb harcok 2014 utolsó harmadában, illetve 2015 első felében dúltak. Egy kiváló fényképész fotója nyomán egy rajzművész alkotta meg a videón bemutatott rajzot.
7 méteres példányát az akkor már állandóan lőtt donyecki repülőtér új termináljának tetejére rajzolták. Abban a reményben is, hogy az ukrán pilóták, meglátva a kompozíciót, magukba szállnak. De nem szálltak maguknak. Az EBESZ megfigyelői missziót is felkérték: nyújtson védelmet a „101 gyermekáldozat” akció lebonyolítójának. AZ EBESZ MISSZIÓ AZONBAN MEGTAGADTA VÉDELEM NYÚJTÁSÁT.
A film elején feltűnő maszatos kis lurkó mára a háború embertelenségének szimbóluma lett: házukat lebombázták, a kisded szülei elpusztultak. A síró gyermek tanácstalanul topogott rommá lett házuk kertjében. (Mígnem egy katonanő magához nem vette).
Korán nőnek a háborúban a gyermekek – mondja a narrátor. Felnőttes tanácsokat tudnak adni. Például ne aludjon senki az ablak közelében. Ágyúzás közben pedig hagyják résnyire nyitva: úgy a légnyomástól nem törik be az ablaküveg.
EGY GYERMEK TEMETÉSE GORLOVKÁBAN

A GYERMEKÁLDOZATOK NEVEI
KÉPEK:
Egy órás dokumentumfilm: lakosok sírnak, kiabálnak, átkozódnak. Átkozzák Porosenkót, és mind állítják: dehogyis a „szakadárok” lőnek! Talán bizony mi fogjuk lőni önmagunkat! Ennyi szörnyűséget nem lehet kitalálni, megrendezni:
A HÁBORÚ ÁLLÓKÉPEKBEN
Németországban élő orosz fiatalok háborúellenes klipje (németül)
A donyecki repülőtér, illetve a közelében álló női kolostor közé szorult egy temető. A repülőtér (hajdani) kifutópályáját az ukrán hadsereg igyekezett felhasználni Donyeck, Gorlovka és a többi település ágyúzására.
És a végén egy, a néphadsereget népszerűsítő klip (“Táncolj Oroszország, sírjál csak, Európa – Ukrajna pedig totál nyasgem!”)

(Csikós Sándor)

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

MI ELLEN FOGUNK TÜNTETNI VASÁRNAP? bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Hun szerint:

  Magyarországon is egyre nagyobb a terror a hatalom részéről a békés civil Magyar állampolgárokkal szemben. Ez már lassan nyilt diktatúra. Ugyanolyan náci junta irányítja ma Magyarországot mint amilyen maradék ukrajnát vezeti. Kedves Balrad olvasók! Készüljetek a legrosszabbra itt Magyarországon is! A saját börömön tapasztalom, hogy mire képes az orbán rezsim ma Magyarországon békés civil állampolgárokkal szemben! Annyira súlyos a velem szembeni állami terror, hogy még tavaly áprilisban egy adott ország nagykövetségétől politikai menedékjogot kértem személyesen is. Meglepődtem de be engedtek a nagykövetség épületébe ahol a kérelmemet személyesen az adott nagykövetség konzul helyettese vette át. Azóta is tartom velük a kapcsolatot havi szinten. Természetesen nem akarom nagy dobra verni, hogy melyik nagykövetségről (hiszen nem akarok esetleges kellemetlenséget okozni nekik) van szó de nem az amerikairól 🙂

 2. Objektiv hirszerzök.( helyszini megfigyelök ) szerint:

  Donyeck a város mely példát mutatott a világnak.
  A Város ahol a globalizácio malom köve megált,és elkezdett vissza felé gurulkni
  A Romanov család gyilkosai felé,Sisi gyilkosai felé. Egészen Londoni tron irányába.

 3. sityuli szerint:

  én sajnálom az áldozatokat és a katonákat főleg a sorozott kiskatonát aki életét adta parancsra

 4. szigony szerint:

  Annyira nyilvánvaló a ukrán területen bekövetkezett események sora a kezdetektől napjainkig, mégsem látható egy igazságra való törekvés, már a szörnyű szenvedéseket át élő helyi lakosság további életének érdekében IS !

  Sajnos a média gyalázatos szerepe – hazánkban IS – megállapítható abban a súlyos félrevezetésben, melynek következtében továbbra IS annyian szenvednek a helyszínen…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.