Roló le…!

Dráma Zalában: Bezárták az üzemet, szélnek eresztettek 100 embert

Képtalálat a következőre: „Prevent-lenti-kép”

Több mint száz ember, javarészt nők kerültek utcára a Lentiben működő egyik autóipari beszállító cég kivonulása miatt. A nemzetközi Prevent csoport a dolgozók szerint teljesen kivonul Magyarországról, Lenti mellett Nagykanizsán és Körmenden is bezárják az üzemeket. Az osztrák tulajdonú cég autóülés-huzatokat gyártott.

A Lentiben működő Prevent kft. dolgozói kedd délelőtt vették át a munkahelyük megszűnésével járó papírokat. Búcsúzóul gyertyát gyújtottak az üzem bejáratánál, és úgy köszöntek el a munkahelyüktől, hogy mindenki felírta a nevét a kapu előtt az aszfaltra. Több mint 100 ember dolgozott a gyárban, többségük nő.
Egyikük arról mesélt az ATV Híradójának, hogy 38 évig az üzemben dolgozott, nem is érdeklődött más munkahely után. Most viszont rendkívül nehéz helyzetbe került, 14 hónap van hátra a nyugdíjáig, és tisztában van vele, hogy az ő korában milyen esélyei vannak a munkaerőpiacon.
Az üzemben autóülés-huzatokat gyártottak. Több mélypont is volt a gyártás történetében az elmúlt években, de tavaly augusztusban még úgy tűnt, hogy minden rendbe jön.
Akkor folyamatosan vették fel az embereket, másfél évvel később azonban kiderült, hogy a cég kivonul Magyarországról.
“Voltak itt a cégnél különböző munkáltatók, de sajnos a környékről nem. Egerszegről, Horvátországból. Ami nekünk nem egyszerű, mert vannak itt kisgyermekes anyák, idős szülőket gondozó asszonyok” – panaszkodott az ATV-nek Hancs Katalin, az egyik érintett.
Helyben hasonló munkát nem lehet találni. Az üzemben dolgozók jó részének ingáznia kell majd, ha munkahelyet szeretne találni. A város polgármestere azt mondta, hogy ajánlottak a cégnek munkahelymegtartó támogatást, de ez nem hatotta meg a tulajdonosokat.
„Korábban már volt arra példa, hogy 7,5 millió forint munkahelymegtartó támogatást adott az önkormányzat, de ezúttal nem éltek vele. Közölték, hogy mindenképp beszüntetik a termelést, elhatározott a döntés” – nyilatkozta Horváth László polgármester.
Az ATV kereste az osztrák cég bosnyák és román ügyvezetőit is, de csak a magyarországi megbízottjuk reagált annyit, hogy továbbította a kérdéseket a vezetőknek. A dolgozók egyébként úgy tudják, hogy a cég a termelést tovább folytatja. Magyarország helyett azonban ezután Boszniában gyártják az itteni a gépekkel ugyanazokat az üléshuzatokat, mint eddig.
(atv)
Bal-Rad komm: “…Magyarország helyett azonban ezután Boszniában…”
-Az osztrák tulajdonú NEMZETKÖZI cég-óh te drága-jóságos EU!-szedte a sátorfáját, és odébb állt egy házzal. Ment a profit után.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:

Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Roló le…! bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. olvasó szerint:

  Hja kérem a központilag vezérelt béremelésnek már meg is látszik a hatása!

  Mivel nem a dolgozók nettója emelkedett jelentősen, hanem annál jelentősebben a költségvetés bevétele, a munka után beszedett sáp.
  És megint nem a magas jövedelműek után, hanem a csóringerek munkájából.
  Természetes reakció, hogy a befektetők újabb fityiszt mutatnak a “szakkértő kormánynak”.

  • rotyibá szerint:

   Hogy mi van a szép smink megett:
   egy lárvaarcú, kövér,pénzéhes ,labanc.
   persze az ittléte alatt a támogatásokat csontig kiszítta .
   Mészárosba nosza, pattanjon már a helyére…!!

   • olvasó szerint:

    Az.
    Vagy labanc, vagy valami más……. mert a píznek se szaga, se nemzetisége?, mert attól még a kecskeméti merci se magyar, hogy éppen most itt is van. Holnap meg ott van, itt meg nics, de a magyar hazának maradhat az üres csarnok, persze csak látványra és nem tulajdonra, mert a labanc már csak ilyen; jön és megy….

 2. scout szerint:

  Apa kezdődik…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.