Már nem csak a mi megállapításunk?

2 millió magyarnak van lakbér vagy rezsitartozása, 1 millió didereg otthonában

Képtalálat a következőre: „Kapitalizmus-kép”

Magyarországon a lakosság 10 százaléka nem tudja rendesen fűteni a lakását pénzhiány miatt, és rengeteg ingatlanban nincs fürdőszoba vagy vécé, ellenben beázik a tető. Minden ötödik magyarnak van lakbér vagy rezsitartozása. Lakásszegénységi mutatókban jóval visegrádi országok szintje alatt vagyunk, az EU- tagországok közül Magyarországon a negyedik legrosszabb a lakáshelyzet.

Magyarországon szociális és lakhatási válság van. Erre a drámai megállapításra jutott friss elemzésében az Átalakulás Intézet, amely a hazai lakhatási szegénységről készített vitaanyagot. Az Eurostat felmérése is azt mutatja, hogy Magyarországon sürgősen megoldást kell találni a lakhatással kapcsolatos problémákra, az Unió tagországai közül nálunk a negyedik legrosszabb a lakáshelyzet.
Az európai statisztikai hivatalának egyik kérdése például arra vonatkozott, hogy előfordult-e az adott háztartásban, hogy elmaradt a havi bérleti díj/törlesztő részlet/rezsi befizetése. A felmérés szerint Magyarországon több mint 2 millió ilyen háztartás van. Misetics Bálint szociológus az ATV Start című műsorában szerda reggel arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az arány jóval magasabb, mint akár Szlovákiában, Csehországban vagy Lengyelországban.
Az Átalakulás Intézet elemzése szerint hazánkban a hasonló gazdasági mutatókkal rendelkező többi közép-kelet-európai országhoz képest is kiemelkedően súlyos probléma a lakhatási szegénység. Például míg Magyarországon egymillió olyan ember él, aki pénzhiány miatt nem tudja megfelelően fűteni a lakását, a visegrádi országokban ez nagyjából a lakosság 5 százalékát érinti.
Szintén a hazai lakhatási szegénység kiemelkedően súlyos mértékét mutatja azoknak az aránya (15,5 százalék), akik súlyos lakhatási megfosztottságban élnek, vagyis olyan lakásban, amely túlzsúfolt, és ezen kívül a következő három lakhatási problémából legalább kettő érinti:
– nincsen fürdőszoba vagy vécé,
– beázik a tető,
– a lakás túl sötét.
A Habitat for Humanity Magyarország tavaly nyári felmérése szerint 2015-ben körülbelül 91 ezer gyermek élt fürdőszoba, 92 ezer 600 vécé nélküli lakásban, körülbelül 500 ezer pedig beázó, vizes, potenciálisan egészségkárosító lakásban, és több mint egymillió gyermek él túlzsúfolt lakásban.
Nem csak a szegénység az oka
A tanulmány ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a szomszédos országok hasonló gazdasági teherbíró képessége is azt bizonyítja, hogy hogy a rossza lakhatási helyzetért nem elsősorban az ország szegénysége, hanem jórészt az elmúlt évek – illetve az elmúlt két és fél évtized – elhibázott és igazságtalan társadalompolitikája a felelős. Hozzáteszik, hogy a támogatások igazságtalan és társadalmi egyenlőtlenségeket növelő elosztása a rendszerváltás utáni időszak lakáspolitikájának a legfontosabb, kormányokon átívelő jellegzetessége.
Kiemelik, hogy a lakásszegénység célzott csökkentése, a hajléktalanná válás megelőzése soha nem volt prioritása a lakáspolitikának, a fontosabb programokat alapvetően gazdaság- és népesedéspolitikai célok motiválták. A legjelentősebb lakáspolitikai programok szinte kivétel nélkül a lakástulajdon-szerzést támogatták.
(atv)
Bal-Rad komm: EZEKET A MEGÁLLAPÍTÁSOKAT MOST NEM A Bal-Rad TETTE! Viszont igazak!
“…jórészt az elmúlt évek – illetve az elmúlt két és fél évtized – elhibázott és igazságtalan társadalompolitikája a felelős…a lakástulajdon-szerzést támogatták…”
-AKÁR OLYAN ÁRON IS, HOGY MÁSOKAT MEGFOSZTANAK A LAKÁSUKTÓL!
Az a RENDSZER pedig, amely ilyen galádságokra képes, az BŰNÖS RENDSZER!-amit bűnözők működtetnek!

Képtalálat a következőre: „Kapitalizmus-kép”

AZ ILYEN RENDSZERNEK NINCS LÉTJOGOSULTSÁGA, MŰKÖDTETŐINEK PEDIG LAKOLNIUK KELL!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Már nem csak a mi megállapításunk? bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. stefimrich szerint:

    Én azért ennél tovább mennék!!
    Ugyanis fel kell frissíteni az Únió,és a egybesült állatok politikai vezetésének,gazdasági irányítóinak a felelősségét is!Tisztában voltak vele,hogy milyen állapotban volt az ország a privatizáció után,amit az Únióba való felvétel feltételének szabtak,azzal,hogy Mo.-n már a szocialista gazdaságnak nyoma nincs,és helyette nem alakult ki más.Aztán tisztában voltak a felelőtlen politikusnak mondott maffiózók ,azaz bábjaik törekvéseivel,saját múltijaik Mo.-n végzett kontraszelektív nyomulásával,a védelmi erők megroppanásával, a NATO tagság lehetetlenségével,és azzal,hogy szerződés szerint volt szoc.ország nem lehet a NATO tagja.
    És most,hogy az Európai négyek,azaz Fro.No.Olaszo.és Luxemburg emlegeti,hogy ők négyen megvédik szoros szövetségükkel az EU-,ami végső soron azt jelenti,hogy a volt szoc.országokat kitiltják az eu-ból(egyenlőre ? jel!)mindent ,abi tönkre tett egy országot az ország szemére vetnek,de kiutat csak az EU-ból mutatnak,az általuk támogatott rablás,és az ország helyrehozásáról pedig említész sem tesznek,és hagyják,hogy az ország általuk (is) bűnös vezetése,és ellenzéke kihúzza a fejét a hurokból!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.