Szíria

Genfben véget ért a Szíria jövőjéről szóló tárgyalássorozat első fordulója. Ha minden jól alakul ASZTANÁBAN, akkor Mistura ENSZ-főmegbízott március 14-15-re ismét Genfbe hívja a feleket.

Jellemző volt a tárgyalások hangulatára, hogy a szír “ellenzék” képviselői-hírül vévén Palmüra felszabadítását-nem voltak hajlandók gratulálni a szír hadseregnek, hanem csak fanyalogtak.
A Szíriában az Egyesült Államok szövetségeseként a szélsőségesek ellen harcoló vegyes kurd-arab erők hajlandóak falvakat átengedni a szír hadseregnek, hogy ezzel elkerüljék az összecsapásokat a török hadsereggel. Kiváltképp azt követően, hogy tegnap a török tüzérség több helyen is lőtte a kurd YPG egységeit.
Az észak-szíriai Manbídzs város környékéről van szó, állítja a Manbídzs katonai tanács nevű szervezet. A várost Törökország az ellenőrzése alá akarja vonni, és támadással fenyegette meg a kurd-arab erőket, ha nem vonulnak ki onnan.
A cél egyfajta elválasztó övezet létrehozása lehet Manbídzstól nyugatra a török erők és a kurdok között.
Az ankarai maffia követelése az, hogy a kurdok vonuljanak vissza a Manbídzstól keletre folyó Eufrátesz mögé, amit nem akarnak megtenni, de az összecsapást sem szívesen kockáztatnák meg a török hadsereggel. Ugyanakkor megtisztított utat sem akarnal átadni a törököknek Raqqáig, amelynek ostroma a “Palmüra-katlan” tüzének kialtatása után várhatóan hamarosan megkezdődik.
Már csak azért is napirendre kerül hamarosan Raqqa ostroma, mert a szír kormánycsapatok miután tegnap minden útjukba eső településről (tucatnyi falu) kisöpörték a kalifátusistákat, elérték az Eufrátesz nyugati partját. Ezt követően logikus a Raqqa ellen való nekiindulás.
Mint arról már tegnap beszámoltunk, a “Palmüra-katlanban” lefőtt a kávé. A rémkalifátus egyedvesztesége irtózatosan nagy. A várost órák alatt, szinte menetből szabadította fel a szír hadsereg a teljesen demoralizált pribékhordák uralma alól.
A Daraaban dúló irtózatos mészárlásokkal járó martalóc-belháború kezd átterjedni Idlib-tartományra is. Ott is veszett tezsvírháború kezd ismét elharapódzani. Olyannyira, hogy az Ahrar al-Sham búnbandával szakított a tezsvírszevezet Tahrir Al-Sham. De annyira, hogy a szakításba hirtelen beledöglött vagy hatvan martalóc, mindkét bűnbandából. Beindultak Idlibben is a lefejezgetős-kibelezős mókázások.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:

 

Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Gonda István szerint:

    “a szír kormánycsapatok miután tegnap minden útjukba eső településről (tucatnyi falu) kisöpörték a kalifátusistákat, elérték az Eufrátesz nyugati partját. ”
    Hát ennek semmi jele sincs a térképeken. Mégis hol érték el a folyót?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.