Szíria

Továbbra is komoly találgatások zajlanak a Törökország területére lezuhant szír “harci” repülőgép lezuhanásának okairól. Egyelőre annyi a biztos, hogy egy L-39-es típusú gépről LEHET beszélni. Bizonyos pletykák viszont összekötik a gép lezuhanását/lelövését (az Ahrar al-Sham latorbanda nevében jelezték, hogy ők lőtték le) egyfajta török szeppenettel és hirtelen engedékenységgel. Miszerint “átengednék” a damaszkuszi kormánynak Észak-Szíria felügyeleti jogát.

Zavaró körülmény, hogy az “Ahrar al-Sham” ott van az asztanai tárgyalóasztalnál, és mint ilyen, nem a levadászandó bűnbandák közé van besorolva. Viszont Idlibben is vegyülnek az oda transzportált an-Nuszra hordával, amellyel most vad tezsvírháborúban állnak. Több irányú feltételezések szerint az an-Nuszra keze lehet a géplelövésben (?) de rá akarják kenni a rivális bandára. Ami nem lenne jó a törököknek, hiszen egy általuk IS apanázsolt hordáról van szó. Akikre ha szemet vet a szír hadsereg…? Meg hát még egyáltalán…-lehet hogy a törökök lőttek?
Ugyanakkor a kurd YPG-t megtestesítő Manbidzsi Katonai Tanács szívesebben látná, ha az általuk felügyelt térségbe az amerikaiak vonulnának be, nem pedig a szír kormányhadsereg.
Aleppo-kormányzóság keleti részén a Deir Hafer városába beszorított rémkalifátusisták csak bámulják, ahogy a kormánycsapatok söprik kifelé a településekről a kollegákat, és rájuk ügyet sem vetnek. Már kezdenek aggódni, hogy közel-távol semmi tezsvírbanda, csak a szír hadsereg észak, nyugat és kelet felől.

Raqqa vidékéről is rossz híreket kaptak tegnap kalifátusistáék. A kurdok belehúztak, és 15 faluból üldözték ki a kollegáikat. Már amelyeket nem likvidáltak. Merthogy sok martalóc már talajerő utánpótlásként szolgál. Ráadásul egyre több ISIS-pribék jön rá, hogy nem is olyan nagyon szereti Allahot, hogy gyorsan találkozzon vele a Paradicsom bejáratánál. Rengeteg hordatak próbál meg kereket oldani, civil menekültek közé vegyülve.
Aleppotól nyugati irányba is beleerősített a szír kormányoffenzíva. Az orosz-szír légipáros hatékony közreműködésével takarítják a vidéket a terrorbandáktól.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Fergeteg szerint:

  A kurdok szerint Manbidzs az amerikaiak által vezetett koalíció védelme alatt marad.
  –https://www.almasdarnews.com/article/kurdish-led-militia-says-manbij-protection-u-s-led-alliance/
  Rakkát sem hagynák félbe, nyomulnak előre, újabb falvakat szereztek meg.
  –https://www.almasdarnews.com/article/kurdish-led-forces-continue-rapid-progress-rural-raqqa-isis/

 2. Fergeteg szerint:

  Közben Katar, a Muszlim Testvériség nagy támogatója a tuniéziai Bézsá (Beja) város közelében, egy többé-kevésbé fedett művelet keretében Szíriát és Irakot megjárt algériai extrémistákat (terrorszervezetek volt harcosait) csábítana el és képezne tovább egy katonai bázison, az iszlamista Ennahda Mozgalom tudtával és beleegyezésével. (Ez a párt Tunéziában Ben Ali kormányának 2011-es bukása után formálódott, a Muszlim Testvériséghez kötődik, és jelenleg 69 helyet birtokol a helyi törvényhozásban.) A továbbképzést a tuniszi katari követség egyeztette a párttal, ezidáig a kormány tudta nélkül. A terroristákat aztán megszervezve küldik tovább Algériába, aligha jótékony célokból.
  –https://www.almasdarnews.com/article/qatar-organizing-extremist-forces-tunisia-algerian-president-report/
  Nagyjából ez lehetett a recept egyébként a többi helyen is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.