AZ IGAZSÁG ODAÁT VAN

DÖBBENETES ÁLLAPOTOKAT FOTÓZOTT EGY APUKA EGY MAGYAR ISKOLÁBAN

Egy sümegi apuka iskolaérettségi vizsgálatra vitte óvodáskorú gyerekét. Az általános iskolával egy épületben működő pedagógiai szakszolgálathoz szeretett volna eljutni, ám miközben áthaladtak az épületen, kénytelen volt szembesülni a nagy magyar valósággal. A – túlzás nélkül – megrendítő képeket a Facebook-oldalára posztolta. A bejegyzéshez az iskola igazgatónője is hozzászólt, melyben azt ecsetelte, hogy a képek nem a teljes valóságot tükrözik, hiszen vannak szép, felújított részek is… Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember reakciója a történetre.  (Az írás a WMN.hu-n jelent meg.)

Néha az az érzése az embernek, hogy egy Patyomkin-faluban élünk. Szép díszletek, távolról igaznak tűnő adatok, hangzatos szalagcímek a tömegeknek… és mögöttük a megrendítő, csupasz valóság, amit csak kevesek látnak.
Fotók egy magyar iskolából, 2017-ben:

Ezek a képek egy olyan szolgáltató intézmény egyik részében készültek, ahova kisebb-nagyobb gyerekek és szüleik azért érkeznek, hogy segítséget, támogatást kapjanak, illetve keresztülmenjenek olyan „rutinokon”, mint például az iskolaérettségi vizsgálat.
Az esetek egy jó részében nem döntés kérdése, hogy elviszed-e egy ilyen helyre a gyerekedet. Muszáj megjelennetek. Sőt, a gyermekvédelmi törvény legújabb módosítása értelmében, ha nem vagy együttműködő (például egy olyan szolgáltatóval, ami egy ilyen helyen működik), az akár alapja lehet annak is, hogy kiemeljék a gyereket a családból.
A környezet ilyen szintű leromlottsága nem egy-két hét alatt alakul ki, és általában nem is az intézmény hibája. Huzamos ideig fennálló forráshiány kell hozzá (vagy tartós érdektelenség).
Persze a szolgáltatók jó része nem így néz ki. Van ahol a fenntartó, máshol uniós forrás biztosítja a rendezett körülményeket. Ezt tudjuk is, hiszen akkor, ha valahol felújítanak valamit, az mindig szépen ki van plakátolva (ki, mire, mennyit, honnan költött).
Ha viszont omlik a fal, és arra sem futja, hogy a széttört járólapot kicseréljék, akkor nincsenek transzparensek, amik arról szólnának, hogy ki, miért, mennyit NEM KÖLT a rendbetételre.
De ez nem csak felelősség meg fenntartói forráshiány kérdése.
Ha egy gyermekvédelemben dolgozó szakember lehulló vakolatot, penészt, koszos falakat és szakadt bútorokat lát egy családnál, mindenféle másodlagos megfontolás nélkül megállapítja az anyagi deprivációt, a rossz lakáskörülményeket és a rászorultságot. De mi a helyzet akkor, ha nem egy család, hanem egy intézmény érintett a szegénységben? Mi van akkor, ha egy segítőszolgálat maga is rászorulóvá válik?
Nem titok, hogy sokszor az intézmények (ahogy a családok is) adósságokat görgetnek maguk előtt, hatalmas tartozásaik vannak, nincsenek tartalékaik. Mint a hírek szerint az egészségügyben, az oktatási rendszerben, illetve az idősek gondozásban.
Az intézményesült szegénység rengeteg embert hoz kiszolgáltatott helyzetbe.
Gondoljunk csak bele, vajon milyen érzés a gyerekeknek ilyen körülmények között várakozni, öltözni, egy vizsgálaton részt venni. Vegyük számba, hogy milyen jogokat sért, ha valaki ilyen helyen dolgozik, ilyen helyre hozza a gyerekét, illetve ilyen helyen nyújtanak neki szolgáltatást.
Hasonlítsunk össze, mondjuk, olyan adatokat, hogy hiába van kötelező előírás heti öt testnevelésórára, ha az iskolák 58,9 százalékában nincs elegendő tornaterem, sportpálya.
(És kontrasztként képzeljünk e mondat mellé egy nagyívű stadionberuházást. Vagy többet.)
Ha ezeket mind végiggondoltuk, rögtön tudjuk, hogy ilyen helyzetekben szép gesztus lehet egy adománygyűjtés vagy szülői összefogás a termek kifestésére, de ez sem nyújt tartós megoldást a dologra. Azt csak úgy érhetjük el, ha a döntéshozók felismerik, hogy szépek ugyan a díszköves főterek, és hasznosak a körforgalmak, meg persze szükség van a díszkivilágításra is, de talán egyéb (kevésbé látványos) területeken is fontos lenne pénzt költeni…
Dr. Gyurkó Szilvia
(WMN.hu)
Bal-Rad komm: Igen! Ez Döbrögisztán! Abban is Sümeg. Ami-ugye-nem éppen az ország leghátrányosabb régiójában található.
Persze szép a városka főtere. Főként díszkivilágítva. Döbrögisztán ad a külcsínre.
“…ha a döntéshozók felismerik…”
-A döntéshozók TUDJÁK, HOGY MI A TEENDŐIK! TESZIK IS RENDÜLETLENÜL!
Csak a magyarok tlnyomó többségének kevés az elmúlt 27 év tapasztalata ahhoz, hogy fölismerjék: EZT AZ ORSZÁGOT NEM NEKÜNK/NEKIK-MAGYAROKNAK-CSINOSÍTJÁK!
Az álomparkok, üveghidak, stadionok, autósztrádák, turisztikai fejlesztések NEM A MAGYAROK KOMFORTÉRZETÉNEK NÖVELÉSÉÉRT ÉPÜLNEK!
“…miközben áthaladtak az épületen, kénytelen volt szembesülni a nagy magyar valósággal…”
-Hogy mi lett az iskolaérettségi vizsgálat eredménye?
Na azt nem tudjuk meg az írásból.
Amúgy nincs is jelentősége! Teljesen mindegy, hogy a csemetéből mi lesz. ÚR BIZTOS NEM!
AHHOZ “ODAÁTRA” KELLETT VOLNA SZÜLETNIE A GYEREKNEK! (Az “ODAÁT” alatt nem a határ túloldalát-nem Ausztriát-értjük!) De az keveseknek adatik meg!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

AZ IGAZSÁG ODAÁT VAN bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. N agy szerint:

  Ilyen képeket s.ok ember a saját lakásában is készíthet. És akk.or is Orbánt szídja ?
  Én az isk.ola igazgatóját váltanám le.
  Maga a téma nem nagyp.olitikai terület.

  • olvasó szerint:

   Nem kellene a lakását már felújítani? Válasz az első mondatára. De ha nincs rá lehetősége, tehetőssége, az részben igenis a regnáló államhatalomnak is a bűne.Egyébként a penészedésből eredő egészségromlásának gyógyítása is az állam, a társadalom +költsége, ami lehet többre rúg, mint az egy egyszeri felújítás.

   Az iskola igazgatót is a nagypolitika nevezi ki, hagyja jóvá.
   A leváltásáról is a politika gondoskodik.
   A tanári testület, meg szavazósdi csak a kellő díszlet a demokrácia színjátékához.
   Az, hogy nem jut píz az iskolára valami okból, az már egy másik story.

 2. stefimrich szerint:

  Az rendben van odáig,hogy nagyon elszabták a rendszerváltás után egészen napjainkig az oktatást,elhanyagolták az ingatlaninak karbantartását,azonban amit itt látunk az nem teljesen az állam hibája,hanem is/is!!Ugyanis az intézménynek van igazgatója,de vannak neki helyettesei is,és vannak tanárok,még lejjebb van az iskolának gondnoka is!!Vagy pedellusa,régi nevén!,És amit itt látunk az nem más,mint a költséghiányosság mellett az emberi gondoskodás hiánya is!Pár ezer forintból egy egy tanév kezdése előtt megoldható az olajfestéskes falak kijavítása,újrafestése,bár ma már nem olcsó,mert ez az állapot évek óta romlott le eddig!
  Csak mikor elszakadt a kormány,és a helyi oktatás között a kábelösszeköttetés,akkor beütött a vállrándításos közöny is,hogy ba…ák meg ,ha nem adnak rá milliókat,akkor miért költsek rá ezreket,és miért strapáljam magam!Én biztos,hogy nem néztem volna tétlenül,pláne úgy,hogy amatőr szinten értek is hozzá,ami egy pedagógustól ,egy karbantartási személyzettől elvárható!Használt,de használható,és senkinek nem kellő mosdó,régi ülőgarnitúra,szék mindenhol akad,és olyan szülő is,aki röstelli,hogy gyereke ilyen helyre jár,és segíteni is tud!!
  Valahol így van ez!Mármint az,hogy ha a kormány,a politikusok züllesztenek,lopnak,attól még lejjebb nem kell ugyanezt csinálni,főleg ,ha gyereknevelésről,gyermekjólétről van szó!És ha ezt megtettük,akkor igenis ,kötelességünk az is,hogy a hatalom szemébe vágjuk,hogy ez napi szinten nívós is legyen,ahhoz adjon pénzt,és ne abba makogjon bele,hogy mit oktassunk,és ne kapkodjon bele szaros ,tolvaj kézzel a technikai kérdésekbe!!
  Ugyanez a helyzet az egészségügyben,a kórházakban,háromnapos halottal a klotyóban!!

  • olvasó szerint:

   Pont erről van szó.
   Az intézményi döntés csakis a vezető és nem a tanárok kezében van.
   Az igazgatókat pedig a politika nevezi ki és már el is jutottunk a lenyúlás filozófiájáig.
   Tévedés ne essék, már tapasztaltam olyat, hogy “eszközadományt” visszautasítottak; vélhetően akkor nem lehetett volna méregdrágán beszerezni. Ebből pedig közvetlenül ritkán az igazgatók is járnak jól, max. a pozíciójukat, amennyiben a politikus urak által preferált beruházásokat és beruházókat “választják” magasan a piaci ár felett.

 3. petymeg szerint:

  Ügyes!
  Tízegynéhány fénykép és mondat alapján látnok emberek fel állitanak diagnózist,hogy mindenki hibás csak a tulajdonos az állam nem.Nyilván az egyházi iskolákba is a szülők dobják össze a bútort festik a falakat ugyan úgy mint a magán iskolákban.Állitom,hogy az utobbiak több állami támogatást kapnak mint az államiak.
  Kedves szülő evvel csak azt éri el,hogy ha nem tetszik bezárjuk!

 4. stefimrich szerint:

  A koment vége felé ott van,hogy hogyan lehet az állam szemébe vágni a saját mocskát!Én a kormányt nem védtem egy pillanatra sem,de a tétlen ellenállás nem ellenállás,hanem behódolás!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.