Külön malom?

A KSH beintett Mekkmesteréknek

Képtalálat a következőre: „Beint-kép”

A Magyar Nemzeti Banknak csak akkor lehetett volna igaza, ha a statisztikai hivatal látványos módosítást eszközöl a GDP-adatokon. Ez azonban elmaradt, pedig az MNB egy korábbi kiadványában ki is jelentette: alapvetően számolnak a revízióval.

A Magyar Nemzeti Bank meglehetősen furcsa és szokatlan magatartást tanúsított tavaly a GDP-előrejelzéseit illetően, hiszen az érkező (nem túl fényes) negyedéves statisztikák ellenére makacsul kitartottak a 2,8 százalékos 2016-ra vonatkozó prognózisuk mellett. Pedig negyedévről negyedévre egyre kétségesebbé vált, képes lesz-e a magyar gazdaság ekkora növekedésre.

Ahogy azt a korábbi cikkünkben is kifejtettük: az első negyedévi 1,4 százalékos növekedés a második negyedév végére 1,8-ra, majd 1,9-re emelkedett, amit az utolsó negyedéves teljesítmény végül 1,8 százalékra mérsékelt. Ez a szezonálisan megtisztított adat, ám a nyers számot nézve sem jobb a helyzet, hiszen az 2 százalékos bővülésről árulkodik.
Már akkor is utaltunk arra, hogy Matolcsyék makacs ragaszkodását csak az tüntetheti fel jobb fényben, ha a KSH a részletes adatok közlésével egyidőben az első közléstől eltérő teljesítményről számol be. Noha jelentős mértékű revideálásra nem volt sok esély, a szituáció élét tompíthatta volna, főleg, hogy a jegybank kifejezetten számol is ezzel az opcióval.
“A monetáris politika számára fontos, hogy a lehető legkisebb bizonytalanság mellett, a legszélesebb információs bázis alapján hozza meg a döntést, ezért az angol és a francia jegybankhoz hasonlóan megkíséreltük előrejelezni a GDP idősor revízióját. (…) Becslésünk alapján a GDP idei növekedését várhatóan 0,3-0,5 százalékpontos revízió jellemezheti a későbbi adatközlések alkalmával” – írta a jegybank a decemberi inflációs jelentésében.
Egyelőre a statisztikai hivatal ragaszkodik korábbi, 1,8 százalékos közléséhez és kitartan korábbi méréseinek eredményei mellett. A jegybank által várt revízió lehetőségével pedig nem éltek. Egyelőre.
Noha a statisztikai hivatalnak egy, három negyedév vagy akár egy év múlva is lesz lehetősége revideálni a GDP-adatokat, a jegybank által várt 0,5 százalékpontos módosítással is ugyanilyen távol lesz a jegybank 2016-os prognózisa a valóságtól. Az 1,8 százalékból ugyanis lesz 2,3 szemben a jegybanki 2,8 százalékkal.
(mfor)
Bal-Rad komm: “…Egyelőre a statisztikai hivatal ragaszkodik…”
-HOGY MICSODA??? RAGASZKODIK?
Ez tűrhetetlen! Hogy valamely udvari fényezőműhely nem a mekkmesteri csodát igazolja! Hát hogy lesz így Döbrögisztánból a’ zúnijó legkívánatosabbja?
A helyzet doktor után kiált! Menten új igazgató kell a KSH élére. Olyan, akit Mekkmester arra méltónak talál. Aki hajlandó arra, hogy hivatala beszámolóját és jövendöléseit Döbrögi Szent Gazdasági Jobbja lássa először, és e Szent Gazdasági Jobb által aláírt statisztikát és jövendölést vetíti a magyarok elé. Ez a NER alapja!
Amúgy pedig: teljesen mindegy, hogy ki-hány százalékos GDP-t zagyvál. Semmi jelentősége, hiszen ahhoz a MAGYAR GAZDASÁGNAK semmi köze!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Külön malom? bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. olvasó szerint:

    Két nagy pofon után minden ragaszkodás a múlté lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.