Gyorsul a szétlopás üteme

Ebbe csúnyán beletörik Döbrögi bicskája?

Hiába az elköteleződés, úgy tűnik, az újraelosztás mértékét tekintve a kormány a szándéka ellenére sem tud javítani a helyzeten. 2015-ben tovább emelkedtek a költségvetés GDP-arányos kiadásai.

Az Eurostat a napokban frissítette a GDP-arányos költségvetési kiadásokra vonatkozó adatbázisát, mely szerint a magyar költségvetés a megtermelet GDP kereken 50 százalékát költötte el a különféle célokra. 2014-ben ez az arány még 49 százalék volt, vagyis egy év alatt 1 százalékpontos növekedés történt.
A szám önmagában is sok, akkor meg különösen, ha felidézzük, hogy a kormány több konvergenciaprogamban és nyilatkoaztban is az állami kiadások lefaragását tűzte ki célul. Számszerűen az 50 százalék körüli rátát 45 közelébe vinné le. Az adatok szerint azonban nemhogy közelítenénk, sokkal inkább távolodunk a céltól és úgy tűnik, hogy a kormány 6 év alatt sem tudott ezen a területen érdemi előrelépést felmutatni.
2010-ben a kiadások mértéke ugyanis még “csak” a GDP 49,5 százalékát tette ki, ami 2012-re – ingadozva – de 48,6 százalékig csökkent. Itt pedig mintha a kormány elengedte volna ezt a célt: 2013-ban újra 49,3 százalék volt a ráta, majd 49 és most a legfrissebb adatok szerint 50 százalék.
Ez uniós viszonylatban a kilencedik legnagyobbnak számít, ennél jobban költekezik többek között Ausztria (51,6 százalék), Görögország (55,4 százalék) vagy épp Franciaország és Finnország (egyaránt a legmagasabb 57 százalékot tudhatják magukénak). A rangsor másik végén Írország áll, ahol a kormány a GDP mindössze 29,4 százalékát költi el különféle célokra, mögötte pedig Litvánia és Románia áll 35,1 és 35,7 százalékkal.

A visegrádi vonatkozásában is kiemelkedő az Orbán-kormány újraelosztása, hiszen 2015-ben
a lengyelek a GDP 41,5,
a csehek 42,
a szlovákok pedig 45,6 százalékát költötték el.

Kevesebbet költünk oktatásra és szociális kiadásokra
Az, hogy a teljes GDP-arányos költés növekedett 6 év alatt, egyáltalán nem azt jelenti, hogy funkciók szerint nézve is nőttek volna a kiadások. A 10 terület közül 4 esetben visszafogta a költést a kormány: általános közösségi szoltáltatásokra 0,5 százalékponttal kevesebbet költ a kormány, a GDP 8,9 százalékát, ami mellesleg a legtöbbet is jelenti egyben. Ennél nagyobb mértékben 0,7 százalékponttal esett vissza a honvédelemre fordított kiadás, a GDP 0,5 százalékra jutott erre a célra 2015-ben. (A jövőben itt a GDP 2 százalékáig kell majd emelni a kiadásokat.)
Oktatásra 2010-ben még a GDP 5,5 százalékát fordította a kormány, 2015-ben ez már 5,2 százaléka volt, vagyis 0,3 százalékponttal mérséklődtek a kiadások. Pedig ez pont az a terület, ahol nagyon le vagyunk maradva. Uniós viszonylatban ez nagyából a középmezőnybe rangsorolja Magyarországot, a legtöbbet Izlandok költik oktatása, a GDP 7,5 százalékát, a legkevesebbet pedig Romániában, 3,1 százalékot. Visegrádi országok vonatkozásában egyébként jól állunk, hiszen az 5,2 százalék Lengyelországgal egyetemben a legmagasabb GDP-arányos kiadást jelenti. A csehek a GDP 4,9, a szlovákok pedig 4,2 százalékát fordítják erre a célra.

Nagyot zuhantak hazánkban 6 év alatt a szociális kiadások is, a 2015-ös 15 százalék 2,4 százalékponttal kevesebb a 2010-esnél. A visszaesés hátterében több kormányzati intézkedés áll: részben a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, részben pedig a munkanélküli juttatások rendszerének gyökeres átalakítása áll.
A fentiekkel párhuzamosan jelentősen (2,6 százalékponttal) többet költünk a gazdasági kapcsolatokra, a GDP 8,6 százaléka csak erre megy el, környezetvédelemre pedig 0,6 százalékponttal nőttek a kiadások 1,2 százalékra.
(mfor)
Bal-Rad komm: Minden jel arra utal, hogy egyre többe kerül az Új Nemmzetthy Elyth abrakolása. Egyre többet lop a döbrögista horda!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Gyorsul a szétlopás üteme bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. sándor67 szerint:

  NE járasd a FIDESZt admin, mert mint ahogy mondtam, kevés vagy hozzá, mint szarban a vitamin !!!

  Admin:

  Sándorom! Hogy én járatom le a hordátokat?!

  Tudod mit? Lesz időtöklamentálni a dolgokon Kamcsatkán! (Szép hely az Sándorom!)

  • sandor66 szerint:

   sandor67. Te meg fogd be a pofád mig szépen vagy!

   • sándor67 szerint:

    lejjebb az agarakkal “druszám” !!!

    • olvasó szerint:

     Sanya! Te meg …..mint brummogás a macisajtban.
     A zsideszt nem kell lejáratni már, mert azt önként önmaguktól idióta módon megtették.
     Sanya olyan vagy mint a roma lova, nem vakmerő, hanem vak, pontosabba elvakult, semminemű realitásérzékkel.

     • vitorla123 szerint:

      Igy van! A FIDESZ a magyarságot megsemmisíteni próbáló bosszúálló zsidók nyit terrorista diktatúráját vezették be.Gyakorlatilag felszámolták a magyar jog államot.A lopás az lopás még akkor is ha erre a miniszterelnök ad engedélyt,vagy az elsimítására parancsot.Ezer példa van rá,nem érdemes Sándor67-nek vitatni.Az országban a felháborodás egyre nő!Ajánlom minden FIDESZ tagnak lépjenek ki és keressenek másik pártot,A FIDESZ szavazói pedig a népirtásban amit elkövettek bűntársak.Mert oda szavaztak !Ezt jól véssék az agyukba.
      “Nyugdíjasnak nem jut lángos/Nem segít már Kádár János”!

   • akárki szerint:

    sándor 66+6= 666. levagy szar…

  • Smith szerint:

   Az RTL Klub és a HírTV is kevés hozzá pedig ezeket jóval többen követik figyelemmel, mint a Bal-Radot. Hiába kormánykritikusak és az RTL híradója a legnézettebb, ennek ellenére se zuhan a Fidesz népszerűsége. Persze, hogy az emberek megértsék azt ami elhangzott a híradásokban, ahhoz gondolkodni is kellene. Nos, a magyarokat leszoktatták a gondolkodásról.

   • olvasó szerint:

    Zuhan a népszerűségük.
    Csak ugye annak a statisztikának hisznek, amit saját maguk hamisítanak….

    Az emberek jó része pedig képes gondolkodni, ami viszont nem jelenti egyben azt is, hogy elsül kezükben a puskacső.

  • sándor67 szerint:

   admin. Sose tudni, de én csak azt mondom neked, vigyázz a bőrödre, mert még a zárt osztályon végezheted !!!

   Admin:

   Engem MÁR ZÁRTAK BE a nézeteim miatt! És állok elébe!

   DE TI? A bűneitek miatt? A jólétből a büntetőlágerben?

   • vitorla123 szerint:

    sándor67 nem illik fenyegetőzni!Mi nem fenyegetünk téged.És ha háborúra kerül sor,polgárháborúra gondolok,azt egyetlen mai FIDESZ tag nem éli túl!Izzik a gyűlölet az emberekben,és csak a munkavállalókra gondolok.Pedig még elvtársamat Györkös papát nem is említettem.Pedig mások a nézetei mint nekem.Mivel gyakorlott csapattiszt vagyok vállalom is fegyveres küzdelem vezetését.Kő kövön nem marad!

   • olvasó szerint:

    Sanya 67!
    Aki egy kis bőrveszteséget elszenvedett (mondjuk 8 napos koráig), azt már mind zárt osztályra küldenéd?
    Ember vagy te, vagy csak szabású?

   • sandor66 szerint:

    sanyikám de nagy lett a pofád! Tényleg ideje lenne hogy végre befogd a pofádat te kis köcsög. Mielőtt valakik segitenek neked abban hogy végre befogd a pofádat :-). És veggyél vissza magadból de nagyon gyorsan mert sohasem lehet tudni, hogy mit hozz a holnap 🙂

 2. stefimrich szerint:

  Satya,te most melyik vagy ?!A szar,vagy a vitamin?!Mivel abban vitamin nem sok van,akkor te lehetsz a nagyobbik?!
  A szar!!
  És ugyan hogyan is mersz fenyegetőzni?!

 3. stefimrich szerint:

  Satya,ha kevés benne a vitamin egyél belőle többet!

 4. stefimrich szerint:

  Az RTL Klub,és a Hír tv semmiben nem különbözik a királyi televíziótól,csak éppen az érem harmadik oldala mindkettő!Azaz az éle,ami nagyon lkeskeny,nem alkalmas tájékoztatásra,de elgondolkodásra sem!

 5. N. agy szerint:

  Az Mszp-nek sem sikerült a h.ordáját féken tartania és ez m.ost már a fideszre is igaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.