Mi CSAK másik gombot akarunk?!

Méltatlan lehet hivatására a Kúria főbírája

Különös etikai állásfoglalást tett közzé honlapján a minap az Országos Bírói Tanács (OBT). Ennek alapján akár Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője is méltatlan lehet a bírói hivatás gyakorlására. A testület állásfoglalásában az olvasható: „A bírói hivatáshoz méltatlan annak a bírónak vagy bírósági vezetőnek a magatartása, aki a nyilvánosság előtt illeti általánosságban negatív kritikával a bírósági eljárások résztvevőit, illetve bármely más szakmai csoportot.”

Ez azért érdekes, mert a Kúria főbírája tavaly a Magyar Nemzet kérdésére élesen kritizálta a devizahiteles adósokat képviselő ügyvédeket – mint a bírósági eljárások résztvevőit –, s kérdőjelezte meg szaktudásukat. Wellmann György lapunknak úgy fogalmazott: „Nem feltétlenül nevezném jogászoknak azokat az ügyvédeket, akik a devizahiteles adósokat képviselik a bíróságon.”
Bár az OBT friss állásfoglalása nem konkrét személyt, hanem egy magatartást minősít, a testület általános véleménye illik a Kúria kollégiumvezetője által elmondottakra. Továbbá a tanács eljárását kezdeményező bírák kérelmében felsorakoztatott példák is egybevágnak a főbíró által elmondottakkal. Az indítványozók egyebek között arra vártak választ a testülettől, hogy etikátlan-e például a birtokháborítási perekben vallomást tevő tanúkat a nyilvánosság előtt nem igazi tanúnak nevezni, vagy a vagyon elleni bűncselekmények miatt vádat emelő ügyészek alkalmasságát megkérdőjelezni.
A bírói tanács állásfoglalásából kiderül, hogy ez a magatartás egyértelműen etikátlan. A felsorolt példák ugyanis általánosító módon fogalmaznak meg előítéletet, ezáltal sértik az emberi méltóságot, továbbá a felek közötti különbségtétel látszatát keltik. Ráadásul az OBT hangsúlyozta, hogy amennyiben bírósági vezető kapcsán vetődik fel a szóban forgó magatartás, annak még nagyobb a jelentősége. Ugyanakkor a tanács véleménye jogkövetkezménnyel nem jár a főbíróra nézve, legfeljebb erkölcsi szempontból lehet aggályos.
Az ügyben megkerestük a Kúriát és Wellmann Györgyöt. Arról érdeklődtünk a főbírónál, hogy véleménye szerint a tavalyi nyilatkozata beleillik-e az OBT által megfogalmazott méltatlan, etikátlan magatartás körébe. Azt is megkérdeztük, hogy tervezi-e lemondását az állásfoglalás alapján. Bár kérdéseinkre nem kaptunk választ, a Kúria sajtótitkársága megkeresésünkre annyit közölt: „Az etikai állásfoglalás mindig egy általános emberi, bírói magatartást minősít, nem pedig konkrét eseményekhez kapcsolódik.”
Tavaly egyébként bírák, devizahiteles-ügyekben jártas ügyvédek és adósok is követelték Wellmann György azonnali távozását azután, hogy a bírósági vezető egy vitatott levelet küldött a Magyar Bankszövetségnek. A kollégiumvezető a szervezet panaszára válaszolt, jelezve, hogy az általuk kifogásolt – a Kúria tanácsa által hozott – ítéletet nem tartja irányadónak. Mint írta, intézkedésére az adósoknak kedvező határozat már nem szerepel a legfőbb bírói testület honlapján, mert az szerinte ellentétes a bíróság korábban hozott jogegységi határozatával. A kollégiumvezető egyben megígérte a bankszövetségnek, hogy az érintett tanács a jövőben igazodni fog a Kúria ítélkezési gyakorlatához.
A levél miatt azok a bírák is tiltakoztak, akik az OBT eljárását kezdeményezték. Az Egyéni Bírói Függetlenség és Felelősség Fórum azt közölte: „Szükségesnek és elkerülhetetlennek tartjuk a jogfogyasztó polgárokat arcul csapó Wellmann György lemondását a Kúria polgári kollégiumvezetői tisztségéről.” Rajtuk kívül ügyvédek egy csoportja a köztársasági elnöknél kezdeményezte Wellmann felelősségre vonását, valamint az Áder Jánosnál szorgalmazott fegyelmi eljárás mellett a Kúria elnökét is megkeresték. Darák Pétert arra kérték, hogy az ügy kivizsgálásáig függessze fel tisztségéből a kollégiumvezetőt.
A felháborodott jogászok szerint a dokumentum alapján a kúriai tisztviselő személyes, informális kapcsolata a bankszövetség vezetőivel önmagában kizárja, hogy képviselni tudja a pártatlanság elvét. Kiemelték: „azzal, hogy a bíró mindezt ilyen nyilvánvalóan jogellenes formában ki is fejtette, maga biztosítja Magyarország polgárait arról, hogy bizonyos személyes érdekek mentén nem engedi a törvényeket s azok célját és szellemiségét a kúriai bírósági ítélkezésben érvényre juttatni.”
Az ügyben a Magyar Nemzetnek Darák Péter, a Kúria elnöke is kifejtette álláspontját. Úgy vélte: a megfogalmazás nem volt szerencsés, szerzőjének érdemes lett volna óvatosabban fogalmazni. Mint mondta, Wellmann-nak nem kellett volna „szakmai álláspontot” közölni a levélben.
(mno)
Bal-Rad komm: Wellmann igenis monnyon le! Vagy rúgják ki! Mert méltatlan! ELJÁRT A POFÁJA! Legyen helyette az X…mann!
Fölmerül tehát a kérdés, hogy Wellmann nem-e méltatlan.
Na de mi van akkor, ha Wellmann csak egy türelmetlen-ŐSZINTE JOGSZOLGÁLTATÓJA A RENDSZERNEK? Akit már idegesít a sok FÖLÖSLEGES JOGI KÖRÖMAGGATÁS, és eljutott addig, hogy végre már a magyarok pofájába kéne vágni a nyers valóságot:
Menjetek a qrva anyátokba! TÁKOLMÁNYOSÍTVA VAN a sorsotok! Én és jogszolgáltató cimboráim azért vagyunk, hogy a mindennapi életben ÉRVÉNYT SZEREZZÜNK A JOGNAK!
Olyan dolog Wellmann méltatlanságát emlegetni, mintha a nagykabát egyik belső zsebének gombját hibáztatnánk azért, mert a nagykabát nyáron meleg, télen hideg, esőben átázik, a napon kifakul, a szél meg átfúj rajta. Egyszóval rossz!
De ha az egyik belső zseb gombját másikra cseréljük!-minden szép lesz, minden jó lesz!
Eszünkbe sem jut, hogy egy teljességgel hasznavehetetlen nagykabátot sóztak ránk a politikai szatócsboltban horroráron!
Ezt a kabátot ideje lenne már eldobni! Míg teljesen ránk nem tetvesedik.
Vagy azt akarjuk, hogy ezt borítsák megdermedt tetemünkre is? Inkább örülnünk kéne annak, hogy végre akadt egy őszinte rendszerszolga, aki kimondta  azt, amit mindannyian tudunk, de álságos módon  inkább nem beszélünk róla!

ARRÓL KÉNE BESZÉLNÜNK, HOGY MIT IS MONDOTT WELMMANN!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Mi CSAK másik gombot akarunk?! bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Hirszerzés szerint:

  Wellmannban megszolalt az ember a lelkiismeret.
  Ö a Kádárizmusban szocializálodott ahol a humanoidokat még emberszámba vették.

  A jövö janicsár generácioja lessz veszélyes,akiket a kapitalista propaganda agy mosott,
  és mindent a töke alá helyez,még az embert is.

  És akkor lessznek igazak Lázár János szavai: MINDENKI ANNYIT ÉR AMENNYI PÉNZE VAN.

  Van tökéd,mindenre van jogod.Nincs tökéd nincs jogod.

 2. Hirszerzés szerint:

  A Rendszer a Wellmann félékkel akarja elvitetni személyessen a balhét.
  Wellmannak tele ezzel a hocipöje,mert a kuliszák mögé lát,és parancsot teljesit.

  A kurucon nincs olyan honap,hogy egyszer nem fenyegetnék meg öt és a családját.
  Egy örült elég,akit egy kurucinfos komment feltüzel,és Wellmannt mint balekot leirja a rendszer.Egyre paprikásabbak az emberek.Megértem Wellmannt,hogy tele a hocipöje a hazugságokkal.

  ö neki most már ez a véleménye.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.