A Pista vejkó vérben is utazik!

Tiborcz István üzleti köre szívja a vérünket állami segítséggel

Orbán Viktor vejének üzleti köre nagyot szakít a vérplazma üzleten. Egy EMMI rendeletnek köszönhetően a donoroknak viszont felére csökkent a pénze. A Tiborcz István körüli üzleti kört ismét a magyar állam hozta helyzetbe.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a korrupcióinfón ismét egy kézzel fogható példát mutatott be az állam foglyul ejtésére. “Fogva tartott államnak” hívják azt az államot, amikor a törvényeket egy nagyon szűk kör érdekei diktálják.
Hadházy szerint valami ilyesmi történt tavaly egy egészségügy saláta-rendelet megírásakor, a vérplazma donorokról rendelkező paragrafusok esetében. Azért, hogy sok kispénzű ember számára kevesebbet kelljen fizetni a Tiborczhoz közeli vállalkozásnak, a minisztérium kiadott egy masszívan versenyt korlátozó rendeletet.
Az egészségügyi piacon is megjelent Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök lányának a férjének, az üzleti köre. A fontos gyógyszeripari alapanyagnak,a vérplazmának a begyűjtésével foglalkozó cégek között színre lépett a Plazma Expert Kft nevű vállalat, mely több szálon is kapcsolódik Tiborczhoz.
A cég ügyvezetője Hauberl Gergely annak az Elios vállalatnak volt az igazgatósági tagja, mely a közvilágítási EU-s tendereken degeszre kereste magát. Ezekkel a pályázatokkal kapcsolatban számos visszaélés gyanúja merült fel, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala is nyomozott az ügyben.
Számos más kapcsolat is fennáll az ügyvezető személyén túl a Plazma Expert és Tiborcz köre között. A Plazma Expert alapítója a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt, mely szoros összefüggésbe hozható a közös telephelyen keresztül azzal a WHB-csoporttal, mely kivásárolta Tiboczot a lámpagyáros Eliosból.
Paár Attilának, a csoport egyik emblematikus alakjának, ezen túl is számos üzleti kapcsolata van a miniszterelnök vejével.
Fontos és pótolhatatlan gyógyszeripari alapanyag a vérplazma, például a véralvadási problémákkal küzdő betegek gyógyszereit állítják elő belőle. A vérplazma gyűjtés, bár hasonló folyamat, de jelentősen eltér a véradástól. A vérplazma adáskor nem a teljes vért, csak a plazmát (vérsejtek nélküli folyadékot) gyűjtik be, a sejtek maradnak a donorban. Ennél fogva jóval gyakrabban is végezhető, mint a véradás. A vérplazma gyűjtése piaci alapon megy, a plazmát gyűjtő cégek gyógyszergyáraknak adják el az alapanyagot.
A Tiborcz-közeli vállalkozás felbukkanásáig a donorok kalóriapénz és “rendelkezésre állási díj” gyanánt a másfél órás elfoglaltságért alkalmanként hét-nyolcezer forintot kaphattak. 2016 végén azonban megjelent egy minisztériumi rendelet, melyben 3500 forintban maximalizálták az adható költségtérítés összegét. Miközben egy egység plazma 20-25 ezer forintért adható el.
A haszon így rögtön sokkal nagyobb lesz a gyűjtő cégeknél az EMMI rendelet nyomán. Az új Tibocz-közeli cég a Plazma Expert vadonatúj piaci szereplőként Békéscsabáról indulva jelent meg a szűk, összesen hat szereplőből álló vérplazma-gyűjtő piacon, és dinamikusan fejlődik.
Ennek az EMMI rendeletnek az lett a hatása a piacon, hogy láthatóan csökkent a donorok vérplazma adási kedve. Egy szakmai vélemény szerint, ha a beszerzési ár lefelezését a piaci szereplők lépték volna meg, a Versenyhivatal hatalmas bírsággal sújtotta volna a cégeket.
Hadházy szerint a minisztériumi rendelet egyedül a vérplazmát gyűjtő cégek – elsősorban az új belépő Tibocz-közeli cég – üzleti érdekeivel magyarázható.
(atlatszo)
Bal-Rad komm: Bámulat! EZEKNEK semmiféle bizniszlehetőség nem kerüli el a figyelmüket. Ha úgy adódik fát lopnak, ha kell fénnyel üzletelnek, de benne vannak ingatlanbizniszben, turizmusban, az öreg Tiborcz rév!én a temetkezésben. Miért a vérbiznisz maradna k? Jöhet a donorbiznisz is. Törvényt módosítanak, beszereznek néhány Kalasnyikovot, oszt’ mehet a bót.
Hej de rossz vége lesz egyszer ennek a Nagy Saját Lábon Állásnak!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A Pista vejkó vérben is utazik! bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. fatum szerint:

  Mit csodálkozol? A szocializmusban volt állami gyógyszergyár. Magyar vérellátó állomások. És nem fizettek érte, hanem kaptak finom kaját. Ez a kapitalizmus.

 2. Pex szerint:

  Én nemrég gondolkodtam el, hogy véradó leszek, mert jó a vércsoportom, de ez után arra a következtetésre jutottam, hogy nem adok külföldieknek semmit. Mert ezek nyilvánvalóan ki fogják vinni az országból, és magyar ebből egy cseppet sem kap. Ha valakinek kell, adok, de csak ha látom, hogy ő kapja meg…

 3. olvasó szerint:

  Ezek minden más felé guruló fillér után lehajolnak.

  Szeretném, ha már egyszer végre az alvilág révészétől, Kharon-tól is elirigyelnék az obolust és egymást fuvaroznák át.

 4. scout szerint:

  Bakó, tegye a dolgát.
  Az idősebje még értheti mit jelent.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.