Feszültség

Robbant a béremelési bomba: százszámra helyezik letétbe a felmondásukat a BKV-sok

Százszámra helyezik letétbe a felmondásukat a BKV-sok – közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). Mivel az országban általános a munkaerőhiány, az emberek egyre kevésbé tartanak attól, hogy munka nélkül maradnak.

A szakszervezet szerint a BKV-sok megelégelték, hogy ők még csak ígéretet sem kapnak a fizetésemelésre, miközben az állami cégeknél megkezdődhet az a program, amelynek eredményeként 3 év alatt összesen 30 százalékkal emelik a béreket .
A szervezet közleménye szerint az EKSZ pénteken kezdődött akciójának híre futótűzként terjedt a cégen belül, s már az első nap végére több százan kitöltötték és aláírták a felmondási nyomtatványt, amelyet a járművezetők és karbantartók egy hónap múlva élesíthetnek be.
A szakszervezet szerint az emberek egyre kevésbé tartanak attól, hogy munka nélkül maradnak, mivel az országban általános a munkaerőhiány.

Az érdekvédelmi szervezet emlékeztet: pár nappal ezelőtt még “csak” forgalomlassító akciósorozatot helyezett kilátásba az EKSZ arra az esetre, ha a BKV vezetése a hét nap leteltével sem kezd érdemi tárgyalásokat a béremelésről, s nem tesz konkrét ajánlatot a várható mértékre. Még a fele sem telt el a kitűzött türelmi időnek, amikor kiderült, a kormány engedélyezte az állami tulajdonú cégeknek ígért béremelés végrehajtását, így hamarosan elkezdődhet a kifizetés.
Ettől robbant a bomba a BKV-nál- mondta Nemes Gábor, az EKSZ elnöke, hiszen az önkormányzati cégeknél még csak érdemi tárgyalást sem lehetett kezdeni a százalékokról.
Óriási a feszültség
A szakszervezet szerint a BKV-s munkavállalók körében óriási a feszültség, sokan azonnal sztrájkba lépnének, ám a sztrájktörvény miatt majdnem lehetetlen hatásos, erős nyomásgyakorlásra alkalmas munkabeszüntetést szervezni.
A pénteken indult akció, azaz a felmondólevelek kitöltése és letétbe helyezése viszont olyan mértékben felgyorsult, ami még a szakszervezetet is meglepte.
A súlyos létszámhiánnyal küzdő állami cégeknél – így a MÁV-nál és a Volánnál is – jelentősen emelik a béreket. Nemes szerint a munkavállalók abban bíznak, hogy ezek a társaságok felszippanthatják a BKV-tól menekülőket.
(napi.hu)
Bal-Rad komm: A RENDSZERT kezdi utolérni saját végzete? Lehet ugyan emelni béreket-ám a beindult infláció azt lenullázza. Ugyanakkor az ország kiürült. A hasznos emberek javarésze már elmenekült. A későn ébredők most indulnak. Bár mindenki pótolható, így az eltávozottak is munkaerőimporttal, de a helyzet tarthatatlan, hiszen “végvár” vagyunk.
Nem biztos viszont, hogy ezek az állapotok nincsenek ínyére a RENDSZER ÜZEMELTETŐINEK! Könnyen lehet, hogy még örülnek is az ország “önkéntes” kiürülésének. Ami viszont nagyon sötét jövőt jelent. (Persze nem mindenkinek!)
A praktikusabb talán a RENDSZER MEGDÖNTÉSE lenne! Sztrájkokkal, demonstrációkkal.
De hát a jogi környezet…!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Feszültség bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. petymeg szerint:

    Mi ez a baromság a sztrájk törvénnyel?
    A sztrájk = munka beszüntetés!

  2. N.agy szerint:

    Hamis törvények, ha betart.od, nem győzhetsz. Ha nem tart.od be, muszáj győzni, különben leölnek, de ha gyözöl, mindig a gyöztesnek van igaza.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.