Növekszik a riadalom hordaberkekben

Többsebességes Európa: egyre jobban aggódhatnak a magyar kormánykörök

Kongatják a vészharangot Magyarországon a többsebességes Európa egyre inkább körvonalazódó elképzelése miatt – a kormányközeli elemzőintézet már az euróövezet felbomlását jósolja.

Fel fog bomlani az euróövezet egy évtizeden belül, ha nem történik gyökeres változás – mondta Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője az M1-en.
Az uniós tagállamok vezetőinek e heti csúcstalálkozóján a többi között Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is a többsebességes Európa gondolatát támogatta. Ennek kapcsán az elemző úgy fogalmazott: a francia vagy az olasz folyamatok azt mutatják, hogy a túl szoros integráció éppen ezeknek az országoknak a gazdaságára hatott a leginkább negatívan, a szorosabb integráció éppen nekik ártana. A szakértő szerint kérdés, hogy jelenlegi formájában meg tud-e maradni az euróövezet, és a tagállamok – például Görögország – bent tudnak-e maradni a zónában.
A többsebességes Európáról beszélő tagállamok nem mérték fel a kockázati tényezőket – jelezte Deák Dániel, hangsúlyozva, hogy a szorosabb integráció egyértelműen a német gazdasági érdekeknek felel meg.
Az a sokezermilliárd forint, amit az EU-tól kaptunk, tényleg a németek érdekét szolgálta?
A német uniós biztos néhány héttel ezelőtti beszédére utalva az elemező elmondta, hogy az Európai Unión belül kialakított támogatási rendszer, a kohéziós politika elsősorban nem a leszakadó tagállamoknak segített, hanem a német gazdaságot pörgette fel. A német vállalkozások megjelentek Kelet-, illetve Dél-Európában, ahol a támogatási rendszernek köszönhetően jelentős forrásokhoz jutottak, és a kereskedelempolitikán keresztül is a német vállalkozások jártak a legjobban – vélekedett Deák Dániel.
Van okunk rettegni attól, hogy kigolyóznak minket
A szakértő szavai azért meghökkentőnek tűnnek, ha figyelembe vesszük, hogy a Magyarországon az elmúlt években megvalósult beruházások elsöprő többsége uniós forrásokból valósult meg (itt egyes években 95 százalék fölötti arányt értünk), a maradék nagy része is az uniós pénzeket kiegészítő hazai forrás.
A magyar kormány (és a hozzá közel álló Nézőpont Intézet) persze okkal retteg a többsebességes Európa gondolatától: Magyarország és a többi kelet-közép-európai tagállam is ellenzi ezt a koncepciót, attól tartva, hogy a kétsebességes EU nem más, mint az unió keleti bővítésének de facto visszacsinálása. Ráadásul Varsó és Budapest, az EU két olyan tagországa, amelyet illiberális, populista kormányok irányítanak, kifejezetten az ellenük irányuló törekvést látnak a kétsebességes Európa koncepciójában.
(privatbankar)
Bal-Rad komm: Illiberális vagy éppen neoliberális, populista vagy “realista” a volt szocialista országok HELYTARTÓSÁGA!-teljesen mindegy. Így Döbrögisztánban sincs jelentősége a GYAKORLATBAN annak, hogy Döbrögi és hordája éppen mit hablatyol össze. A lényeg itt van:
“…az elmúlt években megvalósult beruházások elsöprő többsége uniós forrásokból valósult meg (itt egyes években 95 százalék fölötti arányt értünk), a maradék nagy része is az uniós pénzeket kiegészítő hazai forrás…”
-Márpedig az ország kicsicsázása a gazdasági függőség-GYARMATI LÉT-elmélyítését szolgálta!
Populistáskodhat meg illiberáliskodhat-de általában is tehet bármit-egy EU-gyarmat SZÁMADÓGÁRDÁJA, legfeljebb szájhősködhet. 2020-ban Döbrögisztán lízingdíja az utolső fillérig ki lesz fizetve! (De az is lehet hogy Döbrögi álnemzetieskedése miatt nem! Akkor viszont majd az UTÓD fogja megkapni a júdáspénz még járó részletét!)
Aggodalmaskodhat Döbrögisztán helytartótanácsa, hiszen 2020 után ANYAGILAG NEM ÉRI MEG NEKIK a hatalom! Viszont RAGASZKODNIUK KELL(ene) A HATALOMHOZ, hiszen az számukra az ÉLETBENMARADÁS GARANCIÁJA! De a hatalmat a GAZDA nem fogja garantálni! A döbrögista horda tagjai számára legalábbis nem! (Jelentkező van a tisztségre bőven!)
A többsebességes Európa koncepciója pedig 2020-ra meg is fog valósulni! Lesz majd az Új Közös Piac, és annak a termőterületei!
MI PEDIG NEM A KASSZA MELLETT FOGUNK ÜCSÖRÖGNI!
Döbrögisztán népe a termőterületein fog szorgoskodni. A kérdés csupán az, hogy ki lesz a hajcsár?

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Növekszik a riadalom hordaberkekben bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. stefimrich szerint:

  Az osztrákokat valahogy kifelejtették a szorosabb Európából,és talán ezért keménykedett az osztrák akárki a kvótával kapcsolatos kérdésben,fenyegetőzve azzal,hogy a nem elfogadók számára csökkentsék a támogatás!Csak nem fosnk a sógorok?!

 2. Fergeteg szerint:

  Jacek Saryusz-Wolski és Donald Tusk sem volt híve az eukraták egy csoportja által “kétsebességes Európa” kódnévvel illetett elképzelésnek, ami – bár nem minden pontjában van egyetértés az ötletelő, és a pár évtizeddel korábbi, e tekintetben jóval egészségesebb szempontok szerint talán hazaárulónak nevezhető birodalomépítők között – az eurózóna szorosabb gazdasági és pénzügyi integrációját jelenti, közös költségvetéssel, komoly szankciók lehetőségével, idővel nyilván egységesülő szociális és nyugdíjrendszerrel, minimálbérrel. A Páva, ígéretével ellentétben mégis Tusk támogatója lett, és az Európai Néppárt döntésére hivatkozott, amelyből Jacek Saryusz-Wolski a szavazás előtti napokban kilépett. Korábban, kvótaügyben a Fidesz-KDNP képviselői a Néppárt álláspontjával ellentétesen szavaztak az EP-ben (Európai Parlament), illetve az Európai Unió Tanácsában is (a Páva az Európai Tanácsban nem), tehát a pártfegyelem, mint hivatkozási alap nehezen hihető. Mi vihette rá akkor arra, hogy a nagy lengyel “barátsággal” szembemenjen?
  A “kétsebességes Európa” szociáldemokrata kezdeményezés, és a Néppárt (EPP) ellenállása akaszthatja meg. A Pávának most mindennél fontosabb az EPP egysége, mert ha az ötlet megvalósul, az kevesebb júdáspénzt jelent az ő illiberális demokráciájának, mely egyben a könnyen ellopható pénz mennyiségét is korlátozná a horda számára. Ami pedig a lengyeleknek tett ígéretét illeti, jól emlékszik ő még a lengyel “barát” álláspontjának megváltozására kvótaügyben, amikor 2015-ben Lengyelország végül vele szemben szavazott a Tanácsban.
  Ilyenek ezek a “barátok”. A Páva élete egyik legnagyobb kihívása előtt áll, és üzletben nincs barátság, csak kőkemény érdekek.

  • Fergeteg szerint:

   Megjegyzés: Tanács helyett – a félreértések elkerülése végett – az Európai Unió Tanácsát kellett volna írni a lengyel “barát” álláspontjának megváltozásáról szóló mondatban. A kérdésben ott a belügyminiszterek döntöttek, a Páva a Tanácsban (tehát az Európai Tanácsban) D. Tusk információi alapján nem ment szembe a Néppárt álláspontjával.

   • vitorla123 szerint:

    A kelet -Európai gazdaságokat azért verték szét,hogy nyugat a saját termékeit keleten értékesíteni tudja.Ennyire egyszerű.Ha olyan Skodát,Trabantot,Warburgot űrhajót gyártunk,ami fejlettebb az övéktől nem veszik meg.Nincs rá fizetőképes kereslet.Sőt a vidéki háziasszonyt a saját tyúk ólából kiszorítja a közös piac,mert az Aldi olcsóbban adja a tojást mintha ő megtermeli.Ez a probléma.A kirabolt lakosság nem tud vásárolni.Ennyire egyszerű.Ha nem szállítanak ide kevesebb lesz a veszteségük!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.