Donbassz és…

 

 

 

Nem enyhül a Donbasszra nehezető kijevi ostromprés nyomása. Sőt. Az utóbbi 24 órában az ordashad fokozta a tempót a donyecki “délvidék” ellen.

A novoazovszki-területen Naberezsnoje, Szosznovszkoje, Oktyrjab, Kulikovo, Kominternovo és Leninszkoje falvak lakosságának régen tapasztalt latorágyúzásban volt részük. Legalább kilenc polgári személy kapott súlyos sebeket a latortüzérségtől.

“Természetesen” a Donyeck-ív sem volt kímélve. Főként Jaszinovataja, Makejevka, Gorlovka, Zajcevo, Szpartak, és hát Donyeck voltak erős ágyútűz alatt.
Semmivel sem volt szívderítőbb a helyzet a luganszki frontszakaszon sem:
Tarol Maradék-Ukrajna szerte a “Blokád-Majdan” jelenség. A banderisták és a Jobb Szektor már nagyon szeretné dűlóre vinni a dolgot. A történések már csak érintőlegesen függnek össze Donbasszal. A hatalomról, annak megkaparintásáról van szó. A fasiszták szeretnék kicsavarni Nyalókakirályék kezéből a kormányrudat.
Tegnap este már komoly latordúlást rendeztek Kijevben az összesereglett “ATO-veteránok.” Csörömpölnek a kirakatok, üvöltenek az oroszellenes beszédek.
Komolyabb összecsapások azért nem történtek. A rendőrség és a Nemzeti Gárda szép számmal van jelen a “túloldalon”!
Szlavjanszk északi bejáratánál tegnap este hét rendőr sebesült meg a jobbszektorosokkal vívott összecsapás során. A bűnöző horda át akarta venni a rendőröktől a közúti ellenőrző poszt uralmi jogát, hogy ott is blokádot állíthassanak fel. A rendőrök meg nem adták.
Konsztantyinovka és Kramatorszk között pedig Paraszjuk latorvezér erősködött hordája élén a rendőri ellenőrzőponton. Kemény fellépésre volt szükség a rendőrök részéről.
Egyre több hír emlegeti, hogy Valcman futásra kész állapotban tölti óráit. Közben pedig igyekszik úgy csinálni, mintha irányítaná a birodalmát. Törvénytervezetet nyújtott be! Nem is akármilyet! A birodalom léte múlik ennek elfogadásán.
Ha a kijevi Rada szentesíti Valcman Nyalókakirály újabb agyalmányát amit törvénytervezet ötletként terjesztett be, akkor a kárpátaljai magyarok is veszélyben vannak. Valcman ötlete nyomán elveszítik ukrán állampolgárságukat.
Nyalókakirály tervezete minden olyan állampolgárra vonatkozik, akik valamikor önszántukból vették fel egy másik ország állampolgárságát.
Artur Geraszimov Rada-gépviselő elhabzotta, hogy így kívánják büntetni mindazokat, akik önkényesen vették fel más államok honosságát.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Donbassz és… bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Talán még “előnyös” is lenne, ha a magyaroktól és a ruszinoktól visszavonnák az ukrán állampolgárságot. Kárpátalján rögtön lenne “de facto” kb 1,5 millió nem ukrán államnélküli polgár, saját ingatlantulajdonnal. Még a jó Isten sem tudná meggátolni leszakadásukat Ukrajnáról. Ez olyan (nemzetközi) jogi helyzetet teremtene elő, amelyben Kijev semmiféle katonai retorziót nem alkalmazhatna.
  Amúgy ezt Porosenkóék nem merik meglépni.
  A szlovákok sem merték ezt tömegekkel megcsinálni Felvidék déli részén.
  A spanyolok sem Katalóniában. A románok sem Erdélyben. A szerbek sem Délvidéken.
  Kis csoportokkal, egyénileg párszáz, pártucat emberrel igen, de tömegekkel nem.
  Tudják amint ezt megtennék, azzal a leszakadás elkerülhetetlenné válna.

  • secor szerint:

   a ruszinok, akik a többség a területen, nem vettek fel más állampolgárságot…

  • Fergeteg szerint:

   Jó lesz az tízzel osztva is, már ami a kárpátaljai magyarokat illeti, akiknek nagyobb része valóban önként felvette a magyar állampolgárságot (a ruszinok körében nem ismerem az orosz vagy más állampolgárságot birtoklók arányát). A Csokikirályon óriási nyomás van szélsőjobbról. Nem meri megtenni? Éppenséggel nem meri nem megtenni. Most ukránabbnak kell lennie az ukránnál, különben vége van, ami ezzel együtt is esélyes, de egy kis időt még nyerni akar. A döntés egyébként összhangban van az alkotmányukkal, de ellentétes az “európai” ambícióikkal, ami már eleve mese volt, egy mézesmadzag, amit az ukránok előtt lengettek.
   Mit fog lépni Vezérünk? Harcos retorikában nincs hiány, mint azt 2014: május 10-én is megmutatta
   “A magyar ügy a II. világháború óta megoldatlan. A magyar ügyet európai ügynek tekintjük. A Kárpát-medencei magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, megilletik a közösségi jogok, és megilleti az autonómia is. Ez az álláspontunk, melyet képviselni fogunk a nemzetközi politikában. Mindennek közeli aktualitást ad az Ukrajnában élő 200 ezres magyar közösség helyzete, amelynek meg kell kapnia a kettős állampolgárságot, meg kell kapnia a közösségi jogok teljességét, és meg kell kapnia az önigazgatás lehetőségét is. Ez világos elvárásunk a most formálódó új Ukrajnával szemben, akik egyébként élvezik együttérzésünket és támogatásunkat a demokratikus Ukrajna megteremtéséért végzett munkájukban.”
   –http://2010-2014.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/miniszterelnok/beszedek-publikaciok-interjuk/orban-viktor-beszede-a-miniszterelnoki-eskutetelet-kovetoen
   “Hogy a homályosítás fölösleges és az autonómiát pontosan a szó jelentésének megfelelően és tudatosan épp ebben a pillanatban használta, azt Orbán Viktor az M1 Az Este című műsorában erősítette meg 2014. május 16-án:
   »se stabil, se demokratikus nem lehet Ukrajna, ha nem adja meg az ott élő kisebbségeknek azt, ami őket megilleti: vagyis a kettős állampolgárságot, a kollektív, vagyis közösségi jogokat és az autonómiát«
   […] …azt tudniuk kell, hogy a magyar állam teljes súllyal ott van az autonómiaigényük mögött…”
   –http://karpatalja.blog.hu/2014/05/18/karpatalja_autonomia_orban_viktor_nyilatkozata
   Ezek a szavak, és alighanem más lesz a valóság. Ha Valcman még megér pár hónapot Maradék-Ukrajna vezetőjeként, és a Rada az utolsó kétségbeesett tettei között ezt megszavazza, akkor a Vezér látványosan könnyezve és tiltakozva, ám valószínűleg magában örülve fogadja majd a lépést, mert a kárpátaljai magyar fiatalok nagy része Magyarországon képzeli el a jövőjét:
   –http://www.3szek.ro/load/cikk/88313/az_ifjak_tobbsege_igenyelte_a_magyar_allampolgarsagot
   A Vezér ahelyett, hogy eredeti élőhelyükön igyekezne megtartani őket, az ukrán vízummentesség melletti kiállással és az állampolgárság megadásával az utolsó életmentő adagot pumpálja magyarokból az ország testébe, amivel saját hatalmát hosszabbítja meg, mert pontosan tudja, hogy már nem sok van hátra a szomszédnak.
   –http://www.hirado.hu/2017/03/01/kiemelt-jelentosegu-az-ukran-vizummentesseg
   És ezzel a történet hamarosan véget ér, nem lesz mire hivatkozni, a nemzeti álarc mögött pedig felsejlik az, amit mindenkinek a fantáziájára bízok.

 2. TERMMI8ATOR szerint:

  Igen ! Jogilag talán ! Biztosan rászabaditaná Porosenko a Jaros féle Jobb Szektorosait,vagy Szemencsenko az “AZOV, AJDAR, DONBASZ” bandákat. Az ottaniaknak akkor fedyveresen kellene szembe szálniuk Kijevvel. Kárpátalján másak a körülmények,mint Dnbasz, LuganszknálOttan van támogatás Oroszhonból. de Kárpéttalja minden oldalról el lenne szigetelve, még MAGYARORSZÁGZÓL is. Ezt csak a mostani politikai irányvonalól mondom. SZERINTEM A MAGYAR KORMÉNY (a mindenkori), a kis ulyát sem mozditaná meg. Hagyná elbérezni vérbefojzani a felkelésüket, de nem csak a magyarokathagyná cserben Magyarország, t. “Sélsőjobb” :D. Lehet hogy Poros Jankónak eza provokativ szándéka, megszüntetni a Kárpátaljai függetlenséget, okot keres rá .

 3. Commenter szerint:

  Mit fog tenni Porosenko es az egesz felso vezetesuk az izraeli allamporgarsagukkal? Ketlem hogy feladnak..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.