A rettegés törvénytervezete

Már gyanú sem lenne szükséges a lehallgatáshoz

Orwelli világ vár ránk, amennyiben a tervezett formában hatályba lép az Igazságügyi Minisztérium több törvényt is módosító javaslatcsomagja. Már a bűncselekmény elkövetésének legkisebb gyanújára sem lesz szükség ahhoz, hogy valakit lehallgassanak, hogy titkos megfigyelés célpontjává váljon, vagy hogy tudta nélkül felbontsák és elolvassák a leveleit, távollétében átkutassák a lakását, kocsiját.

A tárca a készülő új, a büntetőeljárásról szóló törvényhez kapcsolódóan tartja szükségesnek a rendőrségi, a nemzetbiztonsági, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) és az ügyészségről szóló törvények bizonyos rendelkezéseinek összehangolását, illetve módosítását. Ennek során egységesítené és újraszabályozná egyebek között a titkos információgyűjtés szabályait. Kimondanák például, hogy „a bűnüldözési célú titkos információgyűjtés olyan különleges, leplezett tevékenység, amely a büntetőeljárásnak is szerves részét képezi”, valamint azt is, hogy „a titkos információgyűjtés az információk mellett eredendően a bizonyítékok megszerzésére irányul”.
Joggal vetődik fel a kérdés: miért, eddig nem így volt? Választ azonban a salátatörvény tervezete erre a kérdésre nem ad. Ahogy arra sem, mikor, hogyan és kikkel szemben alkalmazzák majd az előkészítő eljárásnak nevezett, szintén új intézményt.
A törvényjavaslat szerint ugyanis büntetőeljárás – fő szabályként – továbbra is bűncselekmény gyanúja alapján indul. Az új büntetőeljárási kódex azonban „a büntetőeljárás proaktív képességének kialakítása érdekében az előkészítő eljárással lehetőséget biztosít egyfajta előzetes felderítésre, amelynek a célja a bűncselekmény gyanújának megállapítása, illetve kizárása” – mutat rá a tervezet.
Egy névtelenséget kérő gyakorló ügyvéd szerint az előterjesztés szövegéből akár az is következhet, hogy ha valaki vásárol egy autót, másnap titkos nyomozás indul ellene, tisztázandó, hogy vajon törvényes forrásból származik-e az ára, vagy sem.
Ez olvasható ki a törvényjavaslat kidolgozóinak laikusok által kissé talán nehezen követhető tervezetéből is. Ők ezt így fogalmazták meg: „Az új törvény ezen megoldása lehetőséget teremt az eddig kizárólag a nyomozásra feljogosított szervek által és a rájuk vonatkozó törvények alapján a bűncselekmények gyanújának megállapítása előtt végezhető felderítésre, ezzel a valós idejű büntetőeljárás folytatására ösztönözve az előzetes felderítést végző szerveket.”
Szóval ezentúl minden nyomozásra jogosult hatóság, azaz a rendőrség, a NAV és az ügyészség is folytathat előkészítő eljárást minden olyan esetben, amelyben semmi gyanús nincs. Mert ahol felvetődik valamilyen bűncselekmény gyanúja, ott a hagyományos büntetőeljárás is megindítható. Nem derül ki azonban a törvényjavaslatból, hogy nevezett szervezeteknek milyen szempontok alapján kell meghatározniuk, hogy kikkel vagy mely szervezetekkel szemben indítanak előzetes felderítést.
Jogosnak tűnik tehát azoknak a felvetése, akik attól tartanak, hogy ez a titkos nyomozásra jogosultak körének bővülésével egyidejűleg bevezetendő új intézmény tág teret ad a politikai indíttatású nyomozásoknak, vagy éppen az államnak nem tetsző hazai és külföldi gazdálkodók kiiktatásának. Ez még akkor is igaz lehet, ha a törvényjavaslat az előkészítő eljárás során megtiltja azoknak az eszközöknek és módszereknek az alkalmazását, mint például a csapdaállítás vagy az álvásárlás, amelyek használata már konkrét bűncselekmény gyanúját feltételezi. Ez azt is jelenti, hogy a törvényjavaslat készítői továbbra is tiltanák a provokációt, azazhogy titkos ügynökök vagy fedett nyomozók legyenek olyan bűncselekmény felbujtói, amelyet az ő fellépésük nélkül nagy valószínűséggel el sem követtek volna.
A törvényjavaslat alaposan átírja a bűnmegelőzés eddig ismert és alkalmazott fogalmát. Eddig a bűnmegelőzés arról szólt, hogy a rendőrség az iskolák és civil segítők támogatásával igyekezett minél szélesebb körben felhívni a figyelmet bizonyos bűncselekményfajtákra és azok megelőzésének módjára. A tervezett új szabályozás viszont „a bűnmegelőzést olyan bűnügyi hírszerző tevékenységként határozza meg, amelynek a tárgya nem egy bűncselekmény, hanem a Magyarország társadalmi rendjét veszélyeztető bűnözés”.
A mai gyakorlat szerint a rendőrség információszerző, értékelő, kockázatelemző tevékenységének szerves részét képezte az intézkedési kötelezettség. Azaz ha a fenti tevékenység közben bűncselekményt vagy annak előkészületét észleltek, meg kellett akadályozniuk annak végrehajtását. A jövőben azonban a rendőrségnek már nem lesz dolga például a titkos adatszerzés vagy az előkészítő tevékenysége során észlelt bűncselekmény megakadályozása, megszakítása. Kivételt képeznek ez alól azok a bűncselekmények, amelyeknek már az előkészületét is büntetni rendeli a törvény. A gyilkosság ilyen, de például a nemi erőszak már nem. Így ha egy nő megerőszakolását tervezi két bűnöző egy lehallgatott telefonon, kiszemelt áldozatuk csak abban bízhat, hogy a lehallgatóknak nagyobb az empátiájuk a jogszabály előkészítőinél, és megtalálják a módját, hogy a tervezett erőszakot mégse hajthassák végre.
A törvénycsomag arról is rendelkezik, hogy a hatóságok titkos kapcsolatainak, besúgóinak a szolgálataik után kapott tiszteletdíjból húszszázalékos forrásadót kell fizetniük. Mivel azonban az ilyen címen kifizetett összegek is titkosak, soha nem tudhatjuk meg sem azt, hogy az egyes titkos megbízatásokért mennyit fizetett ki az állam, és hogy a titkos megbízottak munkája megérte-e az árát, sem azt, hogy a kifizetések után rendesen befizették-e az adót.
(mno)
Bal-Rad komm: “…A tervezett új szabályozás viszont „a bűnmegelőzést olyan bűnügyi hírszerző tevékenységként határozza meg, amelynek a tárgya nem egy bűncselekmény, hanem a Magyarország társadalmi rendjét veszélyeztető bűnözés”…”
-ÉRTSD: DÖBRÖGI ELLEN VALÓ SZERVEZKEDÉS, SUGDULÓZÁS!
NA MEG A BÜDÖS KURVA ANYÁTOKAT MOCSKOK! NEKTEK BUKNOTOK KELL!-ÉS BUKNI IS FOGTOK!
Ez a törvénytervezet MÉG CSAK TERVEZET! Viszont jelzi: RETTEGNEK A DÖBRÖGISTÁK, HOGY ERŐSZAKKAL FOGJÁK MEGDÖNTENI A HATALMUKAT!
Tákolmányos módon-választások útján-ez lehetetlen! Ezt már ők lerendezték! A határon túliakra rábeszélt szavazati “jog”, a cigánymaffia által összehordott hatszázezer voks, a választási törvény átbuherálása, a választási szervek maguk alá gyűrése, a szavazatszámlálás kézben tartása, a tőlük független médiák bedarálása!
Úgy érzik, hogy őket csak egy forradalom üldözheti el! (Van benne valami!) Hát igyekeznek elejét venni egy forradalomnak! Mi másként, mint a “jog” eszközével!
EZEK RETTEGNEK! DE MINDEN INTÉZKEDÉSÜKKEL CSAK INDULATOKAT SZÍTANAK MAGUK ELLEN!
A Bal-Rad attól tart, hogy ceausescui vége lesz ennek a rémségnek! Ami pedig elkerülendő, hiszen EZEKRE ÉLVE VAN SZÜKSÉG! ELŐ KELL HOGY ADJÁK A RABLOTT HOLMIT!
De a népharag kiszámíthatatlan!
ISTEN ŐRIZZE MEG ŐKET A NÉP HARAGJÁTÓL!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A rettegés törvénytervezete bejegyzéshez 33 hozzászólás

 1. Hun szerint:

  BREAKING NEWS: Hamarosan jön a totális fideszes terror Magyarországon!
  Kedves Balrad olvasók. Az alábbi cikket minnél előbb osszátok meg ismerőseitekkel. Sajnos a cikkben szereplő állitások igazak. A trocsányi féle. új btk. törvénytervezetben ami a kormány.hu ról pdf formátumban letölthető sajnos a cikkben szereplő paragrafus szerepel. Ráadásul az uj btk. módosítás 2018 január 1-től lépne hatályba. Ime a cikk: http://civilhetes.net/jon-a-totalis-politikai-terror

  • Smith szerint:

   Nagyon úgy néz ki, hogy a magánbiztonsági szektort is beállítják a saját védelmükre. Nem bíznak az állami erőszakszervezetekben, vagy arra készülnek, hogy hamarosan akkora tömegek fognak elégedetlenkedni, hogy kevés lesz a rendőrség?

   • Terminator szerint:

    +1. Remélem ezt az illegitim narancsos rezsimet hamarosan elsöpri a Magyar nép!

 2. Hun szerint:

  Admin! Az utolsó mondatod helyesebben így szólt volna: “ISTEN ŐRIZZE MEG ŐKET A NÉP HARAGJÁNAK!”

 3. Hirszerzés szerint:

  Lehet,hogy 2018 január 1 lép életbe hivatalossan.
  De a gyakorlatban,már ez a valoság. A VÉDA és az uj E-kártya tud komonikálni.
  Az okostelefonod több évre vissza menöleg,hol jártál kivel mit beszéltél egy központi szervere kerül.

  Mikor pl egy adott cod belépésiszámmal egy adott fedet nyomozo lekéri a személy térképét
  másodpercek alatt a monitoron olvashato.

 4. Hirszerzés szerint:

  Tisztelt Budapesti szervezett bünözés.
  Ti is a nap 24 orájában figyelve vagytok-
  Legytek Appenzellben
  Legyetek Monacoban
  Legyetek Adriánál
  Vagy vásároljatok luxus autot Londonban,vagy szivjatok kokot Ibizán.

  A személyzetedben soha ne biz meg,mert lehet a hirszerzés embere.
  Nem tudsz annyit fizetni a takaritásért,mint a hirszerzés az infokért a cselédednek.

 5. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Tom Cruise: Különvélemény.
  Avagy: visszatértek a Rákosi idők

  • petymeg szerint:

   Szerintem még rosszabb!

  • V.kutya szerint:

   Pont ezt a filmet akartam beidézni.
   Előállítani el sem követett bűnökért, mert a “magatartásom arra utalt, hogy el fogom követni azt” – ez a végcél.
   Amúgy is, nem köszöntem előre a boltban a nagyságosnak, sőt, töröltem a Face profilját – nem vicc, én már kaptam ezért korholó bejegyzést!

 6. forradalom! szerint:

  Tegnap /már nem először/néztem a Hétköznapi fasizmus c.filmet.Teljesen olyan érzésem volt,hogy 2017-ben forgathatták volna Magyarországon is.Ajánlom mindenkinek,aki nem tudja,vagy nem hiszi,hol tartunk,és még mi vár ránk.Kétségbe ejtő.

 7. N.agy szerint:

  És ezt akk.or sem f.ogják visszav.onni, ha netán k.ormányváltás jönne.
  Az Mszp és a Fidesz egy banda.
  Lásd milyen s.ok maszop.os aláírta a kastély átadást a vadász.oknak. Még arra is vigyáztak, h.ogy ne legyenek az aláirók vadász.ok.

 8. Fergeteg szerint:

  Ha szükséges (nem biztos), Adminnak ajánlom annál a szolgáltatónál létrehozni a “titkos” e-mail címét, ami számára az üzeneteimmel együtt látható (kukac utáni, működő oldalon a részletek és a további útmutatás, de kérném, hogy ne tegye közzé). Egészen szimpatikus lehetőség. Az ilyenek sohasem 100%-ig biztonságosak, viszont amennyire tudom, ezzel kapcsolatban még nem merült fel gond, és a helyi szervek által valószínűleg elérhetetlen.
  Persze ez csak egy a sok óvintézkedés közül, amelyek bármelyikének elhanyagolása titkok felfedéséhez vezethet a nem várt pillanatokban (titkos “látogatások”, lefoglalás, megfigyelés).
  Miért ne védekezhetne valaki legálisan? Egyelőre semmi sem tiltja.

  • vitorla123 szerint:

   Ez egy porhintés!Ma is az figyelnek meg akire parancsot kapnak,arra dolgoznak akire parancsuk van.A titkos szolgálatoknál soha semmi nem változik.Mint a lőelméletben. Az irányzóvonal az irányzóvonal,a felszálló ág az felszálló ág.És vagy van hírszerzési lehetősége valakinek vagy nincs.És persze a szolgálatok kapacitása véges.Nem lehet annyi ember aki ezt meg tudja totálisan valósítani.Rákosi se tudta,pedig akarta.Nincs és nem lehet totális elhárítás.

   • Hun szerint:

    +1. Ezért omlik össze előbb vagy útóbb minden diktatúra!

   • petymeg szerint:

    Csakhogy ma már más a helyzet ott a sok bunkófon,elektronikus utlevél,személyi igazolvány stb..!
    Nem kell a pácienst közvetlen kövétni,figyelni elvégzi a technika!

   • Fergeteg szerint:

    Miért hintenék port a szemekbe? Semmilyen érdekem nem fűződik hozzá. Felőlem mindenki azt és úgy csinál a köreikben, amit és ahogyan csak akar, tisztelt Vitorla. Nem ismerem Önöket személyesen, a nyilvános felülettől eltekintve nem állunk kapcsolatban, és a legjobb, ha ez így is marad. Mindazonáltal úgy vélem, abban bízni, hogy Önöket mind nem figyelhetik meg, hamis biztonságérzetet ad. Elég, ha egy gyenge láncszemű kapcsolatukat figyelik, illetve maga a tény, hogy bármikor visszakereshetőek bizonyos online tevékenységeik, veszélyes lehet.
    Ajánlom figyelmükbe V. Kutya szavait:
    http://www.balrad.com/2017/02/26/akarhatunk-ennel-tobbet/#comment-168228
    Talán kissé túlzás ennyire óvatosnak lenni, ennyit feltételezni az ellenfélről, de semmiképpen sem elvetendő az irány. Az óvatosság nem egyenlő a félelemmel, nem kell, hogy különösebben korlátozza az embert, ha vannak ismeretei. V. Kutya a példa rá, nyilván nem lett kevesebb azáltal, hogy megtanult jópár új dolgot is.

    • Smith szerint:

     Edward Snowden óta tudjuk, hogy aki felcsatlakozik az internetre, az búcsút is inthet a magánéletének. A WikiLeaks legfrissebb kiszivárogtatásában az szerepel, hogy az amerikai titkosszolgálatok előtt már azok sem bújhatnak el, akik Tor böngészőt és Tails operációs rendszert használnak. Innentől kezdve fakultatív a használatuk. Sőt: akik ezeket használják, azokat kiemelten figyelik. Még a Firefox felhasználókat is jobban figyelik, mint akik Chrome-ot használnak.

    • Smith szerint:

     Amikor a Leleplező magazinban lehozták Drábikék, hogy FEMA-táborok vannak Magyarországon, utána komoly hackertámadás érte a számítógépüket, valamint feltörték az e-mail fiókjaikat. A Windowst használó Drábikot érte a nagyobb kár. Az OS X felhasználó Mihálffy Balázs szerkesztő olcsóbban megúszta a támadást.

    • Hun szerint:

     A legbiztonságosabb internet kávézóból internetezni. Mert ott egy adott személyt sokkal nehezebb nyomon követni. Főleg úgy hogyha nem használ internetezése közben egyértelműen az adott személyhez köthető digitális lenyomatokat (email, gmail, facebook) illetve az anonim internetezést lehetővé tevő eszközöket is alkalmaz.

   • V.kutya szerint:

    Első és legfontosabb óvintézkedés, mindenkinek ajánlom:
    Nagyon gondoljátok meg, mire – vagy kire – kerestek rá a guglin.
    Használjatok más, alternatív keresőket, amelyek központja nem az USA földalatti, több hektáros tárolójában van.
    Az adattárolás mértékegysége nem terraabájtokban, hanem hektárban értendő!
    Mára összenőtt a gugli és a face, mert ha rákeresel egy konkrét dologra, termékre a guglin mondjuk délelőtt, délután már ott a hasonló termékek ajánlata a facen!
    Kérdezem: mióta közös a gugli és a face adatbázisa?
    Aztán..
    Ha bármilyen kétes tartalmú,. az államra “veszélyes”, tehát: alternatív oldalon voltál, töröld az előzményből, és ne egyből lépj át a facera vagy guglira, mert azok épp az előzményeket rögzítik, kvázi, ellopják böngészési szokásaidat! Tehát, tudják a guglin, hogy Vitorla, meg én, meg itt jó néhányan balradozunk, meg kurucozunk. Egy esetleges, későbbi begyűjtési akció során, ha még van hely a stadionokban, így jobb eséllyel rajta lehetünk a listájukon (megjegyzés: a kurucozás nem fog megmenteni, jobb a most tisztában vagy vele, sőt, talán rosszabb, mintha balradoznál).

    • Smith szerint:

     Linux bekapcsolt tűzfallal és titkosított /home partíció használatánál jobb védelmi megoldás jelenleg nincs. A Google helyett pedig érdemes ezt használni: https://www.ixquick.com Az olyan weboldalaknál, mint pl. Kuruc.info vagy Bal-Rad érdemes privát ablakban megtekinteni, így nem marad nyoma a számítógépen.

     • V.kutya szerint:

      Úgy van, nekem is van Linux 14.04-es gépem, fejlesztéshez, és rajta van a desktop komponens is, tehát egy-egyben felhasználóbarát op.rendszer, mindenkinek ajánlom, aki “csak” böngészik, fészbukozik a gépén.
      Aztán ott van az Android-tablet, az is jó, még billentyűt is telepítettem hozzá, csak át kell dugni az usb-n, és megy mint a villám, gyorsabb, mint a nagygép.
      Persze, ezeket az eszközöket inkább konspirációs céllal érdemes használni, mezei usernek ott a Win10, amit 1 éve felfrissített a gyári ajánlattal, és most persze tele van az user adataival a microsoft.
      Segítsük az Usát, megérdemli.

     • tilla szerint:

      Para :)) Tán valami rejtegetni valód van? 😮

  • Hun szerint:

   Teljesen fölösleges ez a faraday bag! Elég ha alufoliát használsz. Az is 100%- os védelmet jelent. Ugyanis az rf sugárzást az alufolia teljesen leárnyékolja.

   • vitorla123 szerint:

    A szűkkeresztmetszet a Bíróság! Egy ügyet 5-6 évig tárgyalnak,vagy tovább!Inetől kezdve az összes lehallgatás meg egyebek értelmetlenek.Csinálom és látom.A zsidóbosszúálókkal meg az a helyzet,hogy megásod a sírod és tarkó nlőnek. Lásd Irak és Sziria!Ha elkövettél valamit ha nem.Ha a pénzszerzésüknek valamiét az útjába állsz!Ez Soros elmélete.Isten nincs,csak pénz szerzési lehetőség van.A törvények mellékesek.-Korrupció,vesztegetés és lopás.Csak így lehet pénzt keresni.Aki ezt akadályozza címre ,nemre ,fajra való tekintet nékűl ellenség.Még akkor is ha az illető zsidó.Ez a konkrét helyzet konkrét elemzése.Csak a pénz és semmi más!

    • Fergeteg szerint:

     Pintérhez és Lázárhoz, tőlük pedig a Vajdához nagyon rövid idő alatt eljuthatnak információk a számukra veszélyt jelentő csoportokról. Okot lehet találni, ami indokol egy kis szimatolást, kapásból kettőt is tudnék mondani most, de nem teszem. A bíróság ráér, Önök pedig csak néznek ki a fejükből, miért járnak mindig öt lépéssel maguk előtt.

     • vitorla123 szerint:

      Talán fordítva!Legalább is most úgy tűnik! A Red-help most lenne 6 éves.A két oldalt több mint 60 millióan lájkolták összesen.Ma már Kádár gyalázása köznevetség tárgya.-Ma már mindenki tudja,hogy Kádár valamit nagyon jól csinált Orbánék meg semmit sem csinálnak jól!Jobban tennék ha hallgatnának,mert a propagandájuk már (a lehallgatás is) fordított eredményt hoz!

     • tilla szerint:

      Vitorla

      “A Red-help most lenne 6 éves.A két oldalt több mint 60 millióan lájkolták összesen.”

      Gratulálok, az szép eredmény! Érdemes lenne elgondolkodni rajta kapitalista fejjel, hogyan lehetne ebből pénzt csinálni. Viszont ahogy bejön az ötlet, onnantól érted meg a kapitalizmus működési elvét és dobod a szocializmust. 🙂 Figyelemre méltó eredmény ez, úgyhogy a lehetőség ott van előtted, a kérdés csak az, dolgozol azon, hogy élj vele, vagy haladsz tovább a zsákutcába.

   • Kolompár úr szerint:

    Sőt, alufóliából készített csákóval kombinálva véd az agyat kárósító rádióhullámok ellen is!

    • tilla szerint:

     “Sőt, alufóliából készített csákóval kombinálva véd az agyat kárósító rádióhullámok ellen is!”

     Ezt nem tudtam eldönteni, hogy viccből írod-e, de kurva jó ötlet. Rögtön ki is próbáltam, felhúztam a csákót, nem csak a rádióhullámok blokkolását éreztem, hanem 10 perc múlva az online casino rulettjén nyertem is 849 eurot. Szóval működik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.