Feledékenység

A vizes vb-n elfelejtették, hogy kell óriás toronyugrást is csinálni

Mindig nagyon vicces olvasni a vizes vb közbeszerzéseit, ugyanis azért nem csinálnak nyílt versenyt szinte sehol egy egészen jól előre látható esemény közbeszerzéseinél, mivel az ajánlatkérő számára előre nem látható események által kiváltott rendkívüli sürgősség áll fenn sajnos.

Persze ez a valóságban nyilván nincs így, csak egyszerűen nem akartak nyílt versenyt a vizes vb nagy építkezéseinél, és kész.
Most az derül ki a Közbeszerzési Adatbázisból, hogy különösen nagyot faragtak rá az adófizetők, mert épp az óriás toronyugráshoz szükséges nagy ugrótorony megépítését nem látták jönni. Be is saccolták a tervezési, építési és visszabontási munkát 1,38 milliárd forintra, és meghívtak papíron három, egymást igen jól ismerő építési vállalatot.
De valami nagyon félrement, mert a legolcsóbb ajánlat, Tiborcz István régi üzlettársáé, Paár Attiláé lett, ami még így is 1,92 milliárd lett, nagyjából másfélszer annyi, mint gondolták.
Kár ezért, egyébként a NFM alá tartozó MNV Zrt. írta ki a balsikerű pályázatot ismét. Paár szerencsés cége pedig például a Várbazárt is felújítását is elnyerő West Bau. Azt nem jelölték, hogy a két másik nyílt verseny nélkül meghívott cég, a ZÁÉV és a Strabag mennyit ajánlottak.
De igazából ha találomra rábökünk egy vizes vb-s közbeszerzésre, az jó eséllyel hasonlóan nevetségesen túlárazott lesz, igazságtalan lenne csak Tiborcz üzlettársát kiemelni. Ezért például nevethetünk kínunkban azon, hogy az USA csapatának szállása 160 millió helyett 400 millióba fog várhatón kerülni a 17 napos versenyre a győztes Kempinskiben. Jó lenne, ha legalább 200-an eljönnének ennyi pénzért, és mindenki végig maradna, mert akkor 20 nappal számolva megúsznánk egy főt 100 ezer forint per éjszakából.
Vagy az is jól néz ki, ahogy a négycsillagos balatonfüredi Anna Grand hotelben 144 szoba július 10-21. közt 141 millió forintunkba fog kerülni áfa nélkül. Ez így 1584 éjszakát jelent, tehát egy éjszaka teljes ellátással nagyjából 89 ezer Ft+ áfa az államnak. Ha viszont most megpróbálunk lefoglalni félpanzióval pont előtte hasonló időtartamra szobákat, és még hozzácsapunk napi 5 ezret a teljes panzióhoz, akkor nagyjából 30 ezer forint + áfás ár jönne ki. Legalábbis furcsa, hogy az állam jócskán előre lefoglalva, nagy tételben, háromszoros árat, azaz óriási büntetést kap a simán utcáról beeső vendégekhez képest.
Szóval pár példa alapján az lehet a felszínes gyanúnk, hogy feltűnően gyakran elszúrják ezeket a sürgős, meghívásos közbeszerzéseket.
(index)
Bal-Rad komm: “Kifelejtik” a mélymedencés uszodából, hogy torony is kéne! Ahonnan leugranak a versenyzők.
DE PÓTOLJÁK! Mert…-közben eszükbe jut akiknek eszébe kell hogy jusson.
“…az lehet a felszínes gyanúnk, hogy feltűnően gyakran elszúrják…”
-NEM! Nem “ŐK” szúrják el soksor!
MI SZÚRTUK EL! Egyszer szúrtuk el!-de AKKOR nagyon!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Feledékenység bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Sneider Imre szerint:

  Úgy tűnik, hogy az építészek minden időkben képesek voltak valami emlékezeteset alkotni. A régi időkre visszagondolva pl. B.füreden építettek egy szállodát (ha emlékezetem nem csal) lépcsőház nélkül, vagy a másik eset a Bp.-i Marx téri felüljáró volt, ahol a két oldalról épített hídtest találkozása egy lépcsőben olvadt volna egybe.
  Most is csak félreértésből adódhattak a tervezési problémák, hiszen egy tervezőnek nem kell feltétlenül tudnia, hogy a műugrás nem olyan mint a műkorcsolya, nem horizontális hanem vertikális lefolyású esemény. A tervezési szakmai meetingekre pedig valószínű, hogy a sok kompetens agyas jószág az egyéb fontos tennivalóira hivatkozva időhiány miatt maga helyett a titkárnőjét küldte egyeztetni. És különben is, nem lenne egyszerűbb nekifutni az úszómedencének mint a távolugrók és óriási seggessel csobbanni? Mert a rosszindulatú népek mindenben csak a hibát keresik. Összegezve az előzőeket biztos vagyok benne, hogy az építési költségek növekedése a beruházással szembeni kukacoskodásból, és nem a lenyúlási faktorból adódik.

 2. ficko szerint:

  Jé az úszó vb nem csak úszásról szól ,van toronyugrás is ?
  Fürjes Balázs kire gondolt ? Ha nem a NOB-ot akarták átverni akkor minket az ország lakosságát !
  http://www.balrad.com/2017/02/24/hordalogika-bloffoljunk-es-lopjunk/Ha a NOB-ot

  Milyen építkezéseket akartak csinálni Olimpia ürügyén ?

 3. szigony szerint:

  Már évek óta hajtogatom, hogy a jelenlegi regnálóknak legnagyobb hibája – és valószínűen innen fakad az a sok téves döntés, mely mindannyiunkát annyira irritál – az ismeret, tudás hiánya, melyet aztán erővel szeretnének pótolni, de látható az eredmény…

  Sajnos sok – egyébként – értelmes embert IS megfognak az undorító nyomulásukkal…

  Nagyon megérett már egy új vezetés szükségessége…. IS !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.