CSAK erkölcsi és politikai felelősség…

Mazsihisz: A hitközségi vezetőknek nagy az erkölcsi felelőssége a közpénzek felhasználásában

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke (balra) és Feldmájer Péter, a Mazsihisz távozó elnöke.
“Senki sem állhat a törvényen felül, a zsidó hitközségi vezetőknek pedig különösen nagy az erkölcsi felelőssége a magyar társadalom által megtermelt közpénzek felhasználásában.”

Közelményt adott ki Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szombat este, reagálva arra, hogy sikkasztás gyanúja miatt indult nyomozás a Debreceni Zsidó Hitközségnél (DZSH). Házkutatásra került sor a hitközség székházában, a rendőrök iratokat és számítógépeket foglaltak le.
A közlemény szerint a DZSH teljes gazdasági önállóságot élvez, arra a Mazsihisznak befolyása nincs, a Mazsihisz pedig segíteni fogja a nyomozást, mert “fontosnak tartják az átláthatóan működő zsidó hitélet és közösségi élet feltételeinek folyamatos biztosítását Debrecen zsidósága számára”.
“A Mazsihisz a mostani ügynek csak azért nem kárvallottja, mert a szervezet menedzsmentje átgondolt garanciális rendszer közjegyző előtti aláírásával biztosította hitelezői pozícióját” – írja még a szervezet, és megjegyzik azt is, hogy a közgyűlés már hónapokkal a nyomozás kezdetet előtt visszahívta posztjáról a DZSH elnökét, a Mazsihiszban korábban alelnökként tevékeny Horovitz Tamást.
A Hajdú-Bihari Napló szerint nem volt elég a 600 millió forintos európai uniós és állami támogatás a felekezet két helyi zsinagógájának és a székházának felújítására, ezért hitelt vettek fel a Mazsihisztől 95 millió forint értékben.
Állítólag a kölcsönt Horovitz vette fel a debreceni hitközség nevében, de erről a tagság és az elnökség nem tudott, így arról sem volt fogalmuk, hogy az értékes helyi ingatlanjaikra jelzálogot jegyeztetett be a Mazsihisz.
(444)
Bal-Rad komm: Nos ha jól értjük a dolgot, a pénz-“…a magyar társadalom által megtermelt közpénzek…”-ugyanannak a kabátnak az egyik zsebéből átkerült a másik zsebébe. Csak lehet hogy közben néhány milliócskának nyoma veszett!
“…a magyar társadalom által megtermelt közpénzek…”-ből.
-Ha pedig jól értjük, az ügy főszereplői úgy értékelik a dolgot, hogy EMIATT CSUPÁN ERKÖLCSI FELELŐSSÉGÜK VAN! Bár az nagy!
Polythykay Elythünk is mindig arra hivatkoznak, hogy a lopásaik miatt a választók fogják őket büntetni. (Nem szavaznak rájuk!) Merthogy az Ő FELELŐSSÉGÜK CSAK POLITIKAI FELELŐSSÉG!
AMIK MEGVÁLASZTOTTÁK!-MAJD VISSZAHÍVJÁK ŐKET! Oszt’ jónapot!
Anyagi felelősségvállalásról szó sincs!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

CSAK erkölcsi és politikai felelősség… bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Jobb zsebükből a balzsebükbe. De mindezt Orbáni asszisztálással!

  1: Olyan jelzáloghiteleket vettek a magyar állam által részükre odaadott ingatlanokra, amiket magyar adóforintokból és EU-s támogatásokból újítottak fel amiről tudták, hogy nem fogják visszafizetni – ergo a bank viszi az ingatlant.
  2: Az Orbán kormány viszont nem meri azt mondani, hogy nem húzza ki a saját maguk teremtette bajból a házizsidajait. Nem kockáztatja meg, hogy “antiszemitának” kiáltsák ki őket – ergo Orbánék “természetesen” a mi adóforintjainkból (ismét) kifizeti a zsidrákok hiteleit, amit ők szépen lenyúltak
  3: Orbánékat a zsidók “piedesztálra emelik”, a választások előtt “minden valamirevaló” zsidó médium az Orbán kormány nagyszerűségéről fog ódákat zengeni – ergo Orbán jól jár, mert “Józsué harsonái” is az ő dicsőségét hirdetik majd. A zsidók is jól járnak, mert egyrészt nem kell nekik a bankoknak visszafizetni (jobb zsebükből a bal zsebükbe sem) a pénzt és az ingatlanjaik is megmaradnak.
  Csak ismét mi cseszünk rá – ahogyan a mondás is szól: mindig csak mi szívjuk meg, mindig csak mi magyarok
  2018-ban ideje lenne már véget vetni az ilyen és hasonló Orbán – zsidó – cigány féle mocskos trükközéseknek, rablásoknak, pénzlenyúlásoknak, amelyek a mi zsebünkre mentek és mennek állandóan.

  Khon bácsi mondaná: ügyes, nagyon ügyes! – és tényleg ügyesen kifundálták

  • Próféta szerint:

   +1
   A zsidók kezében van a hatalom, és 7 milliárd ember nem mer velük szembeszállni.. röhej. Igaz, csak kevesen ismerik az igazságot, és még kevesebben képesek tenni is valamit.

 2. ficko szerint:

  Ez kimeríti a csalás bűntettét ! Büntetendő !
  373. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el.

  (2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha
  a) a csalás kisebb kárt okoz, vagy
  b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalást
  ba) bűnszövetségben,
  bb) közveszély színhelyén,
  bc) üzletszerűen,
  bd) jótékony célú adománygyűjtést színlelve
  követik el.

  (3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha
  a) a csalás nagyobb kárt okoz, vagy
  b) a kisebb kárt okozó csalást a (2) bekezdés ba)-bc) pontjában meghatározott valamely módon követik el.

  (4) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha
  a) a csalás jelentős kárt okoz,
  b) a nagyobb kárt okozó csalást a (2) bekezdés ba)-bc) pontjában meghatározott valamely módon követik el, vagy
  c) a csalást a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követik el.

  (5) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha
  a) a csalás különösen nagy kárt okoz, vagy
  b) a jelentős kárt okozó csalást a (2) bekezdés ba)-bc) pontjában meghatározott valamely módon követik el.

  (6) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha
  a) a csalás különösen jelentős kárt okoz, vagy
  b) a különösen nagy kárt okozó csalást a (2) bekezdés ba)-bc) pontjában meg határozott valamely módon követi kel.

  (7) E § alkalmazása szempontjából kárnak kell tekinteni az igénybe vett szolgáltatás meg nem fizetett ellenértékét is.

  A rendelkezés a csalás törvényi tényállását szabályozza. A csalás jogi tárgya vagyoni jogviszonyok fennálló rendje.

  A bűncselekmény elkövetési magatartása a tévedésbe ejtés, vagy tévedésben tartás. A tévedésbe ejtés esetén az elkövető idézi elő a téves képzeteket a valóság tekintetében. A bűncselekmény megvalósulásához nincs szükség arra, hogy a tévedésbe ejtés fondorlatos legyen.

  A csalás másik elkövetési magatartása a tévedésben tartás. Ebben az esetben az elkövetőnek nincs szerepe a tévedés kialakulásában, de a sértett tévedését felismerve kihasználja azt.

  A törvény a csalás vonatkozásában az eredményt továbbra is kárként határozza meg. A bűncselekmény megvalósulásához az elkövetési magatartás és az eredmény között okozati összefüggésnek kell fennállnia.

  Az elkövetői magatartás mindkét fordulata a jogtalan haszonszerzési célzatra figyelemmel csak egyenes szándékkal követhető el. A csalást tettesként bárki elkövetheti.

  A csalás a kár bekövetkeztével befejezetté válik.

  A törvény bővíti a csalás minősített eseteinek körét: súlyosabb büntetést von maga után, ha a szabálysértési értékhatárra elkövetett csalást jótékony célú adománygyűjtésnek álcázva követik el. Az adomány nemcsak a pénzadományt, hanem a tárgyadományt is magában foglalja. Minősített az is, ha a sértett idős vagy fogyatékos személy.

  A gyakorlatban problémát okozott azon csalásszerű magatartások megítélése, ahol a kár valamely igénybe vett szolgáltatás ellenértékeként merült fel (pl. szállodai szoba fizetés nélküli igénybe vétele, fizetés nélküli lakásbérlések). Erre figyelemmel a törvény kifejezetten kiterjeszti a kár fogalmát az igénybe vett szolgáltatás ellenértékének haszonszerzési célból, megtévesztéssel történő meg nem fizetésének eseteire is. Ezáltal büntethetővé válnak azok a cselekmények, amelyek a csalás tényállási elemeit megvalósítják, azonban az eredmény nem kifejezetten kárként, hanem összegszerűen meghatározható elmaradt vagyoni előnyként jelenik meg.

  Btk. 376. § Hűtlen kezelés
  376. § (1) Akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, hűtlen kezelést követ el.

  (2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha

  a) a hűtlen kezelés kisebb vagyoni hátrányt okoz, vagy

  b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést gyám vagy gondnok e minőségében követi el.

  (3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha

  a) a hűtlen kezelés nagyobb vagyoni hátrányt okoz, vagy

  b) a kisebb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést gyám vagy gondnok e minőségében követi el.

  (4) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha

  a) a hűtlen kezelés jelentős vagyoni hátrányt okoz, vagy

  b) a nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést gyám vagy gondnok e minőségében követi el.

  (5) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha

  a) a hűtlen kezelés különösen nagy vagyoni hátrányt okoz, vagy

  b) a jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést gyám vagy gondnok e minőségében e minőségében követi el.

  (6) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha

  a) a hűtlen kezelés különösen jelentős vagyoni hátrányt okoz, vagy

  b) a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést gyám vagy gondnok e minőségében követi el.

  A rendelkezés a hűtlen kezelés törvényi tényállását szabályozza. A hűtlen kezelés jogi tárgya a sértettnek az az érdeke, hogy a más által történő vagyonkezelés során ne szenvedjen vagyoni hátrányt.

  A bűncselekmény tárgya az olyan idegen ingó vagy ingatlan vagyon, amely nincs sem az elkövető tulajdonában, sem az elkövető birtokában. A vagyonkezelés a vagyonnal való gazdálkodást jelenti.

  A bűncselekmény elkövetési magatartása a vagyonkezelési kötelesség megszegése. Ezt meghatározhatja jogszabály, belső szabályzat, munkaköri leírás, szerződés. A kötelességszegés mind tevéssel, mind mulasztással elkövethető.

  A hűtlen kezelés materiális bűncselekmény, befejezetté válásához az szükséges, hogy vagyoni hátrány következzen be. Az elkövetési magatartás és az eredmény között okozati összefüggésnek kell fennállnia. A vagyoni hátrány fogalmába a kár mellett az elmaradt haszon is beletartozik.

  A bűncselekmény egyenes és eshetőleges szándékkal is elkövethető. Az elkövetőnek tudnia kell, hogy őt milyen vagyonkezelési kötelezettség terheli és felismeri, hogy magatartása következtében vagyoni hátrány keletkezhet, amelynek bekövetkezését kívánja, vagy abba legalább belenyugszik.

  A hűtlen kezelést tettesként csak az a személy követheti el, akit a vagyon kezelésével megbíztak.

  A törvény a fokozott bizalmi viszonyra figyelemmel a hűtlen kezelés minősített eseteként határozza meg, ha a bűncselekményt gyám vagy gondnok e minőségében követi el. A gyám vagy gondok által e minőségükben történő elkövetés az értékhatárok szerint többszörösen is minősülhet. A törvény a kisebb vagyoni hátrányt okozó, illetve az említett személyek által elkövetett hűtlen kezelés büntetési tételének felső határát két évre emeli, ezáltal a büntetési tételkeretet összhangba hozza az értékhatár szerint minősülő más vagyon elleni bűncselekményekével.

  • vitorla123 szerint:

   Kádár mondta:”Emberek!Ami jó a Weiszmanfrédnek az nem jó a csepei munkásnak!Ami jó a csepeli munkásnak az nem jó a Weiszmanfrédnek!(A bosszúálló zsidónak!!!) Mert olyan rendszert nem lehet csinálni emberek,ami mindenkinek jó!” Ponyátna?Kádár megsemmisítette a magyarországi bosszúálló zsidó nagytőkét.Varjatok rá gombot ha tudtok!

   • Kolompár úr szerint:

    “Kádár megsemmisítette a magyarországi bosszúálló zsidó nagytőkét.”

    Lószart, mama! Megteremtette azt!

  • vitorla123 szerint:

   Soros törvénye az,hogy a pénz a tied.Szerezd meg.A többit vesztegetéssel,emberrablással ,meg háborúval rendezd le.Van miből. Világos!Magyarul cél szentesíti az eszközt. Ala Mészáros Lőrcsi!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.