Sztálin díszpolgár marad

A dél-csehországi Ceske Budejovice város primatora (polgármestere) Jiří Svoboda úgy vélekedik egy városbéli nagy fölbuzdulásról, hogy az nem egyéb, mint a történelem átírásénak szándéka.

Kicsinyességnek és a cseh történelem sorsfordító eseményeinek megcsúfolásaként értelmezi azt a javaslatot, amit az egyik városi iskola történelmi tisztogató akcióba kezdett igazgatója, Antonin Sekirka terjesztett elő.
A javaslat lényege, hogy vonják meg A Ceske Budejovice városa által adományozott díszpolgári címet a Szovjetunió egykori vezetőjétől, Joszif V. Sztalintól.
Kapcsolódó kép
A címet a Generalisszimusznak közvetlenül a II. vh. befejezését követően adományozta a város. Több település is megtette ezt az akkori Csehszlovákiában, de a ’89-es “bársonyos forradalom” nagy kommunistaellenes hevülete ezeket a címeket visszavonatta.
Cske Budejovice ennek a nyomásnak ellenállt, és a jövőben is ellen kíván állni. Így aztán megtarthatja díszpolgári címét Klement Gottwald is, aki pártfőtitkára volt Csehszlovákia Kommunista pártjának, majd pedig 1948-tól ’53-ig Csehszlovákia elnöke.
Antonin Sekirka Gottwald díszpolgárságát mindennél jobban szerette volna visszavonatni, a “kommunista bűnök” miatt.
A visszavonni vagy meghagyni vitában döntő érvként hatott a Dél-Csehországi Történeti Múzeum igazgatójának szakmai alapokat nem nélkülöző véleménye.
Jiří Petras szerint az 1945 május 9-én Sztálinnak adományozott cím a korszellemnek megfelelő volt, a korszak történelmi eseményeivel egybefüggő, mint ahogyan a napra pontosan egy esztendővel később Gottwaldnak adományozott is. Ráadásul olyan történelmi eseményhez kapcsolódak, amelyek döntően befolyásolták Csehszlovákia történelmét.
A város elöljárósága pedig úgy döntött, hogy Joszif V. Sztalin továbbra is Ceske Budejovice díszpolgára marad.

Kapcsolódó kép

Csak érdekességként: Ceske Budejovice utolsó díszpolgári címét 1979-ben “osztották ki” A “díjazott” Valenzyina Tyereskova, a világ első női kozmonautája.
1979-et követően Ceske Budejovicében egyetlen díszpolgári címet sem adományoztak.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Sztálin díszpolgár marad bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. vitorla123 szerint:

  Azt gondolom,hogy ideje a Budapesti Sztálin szobor helyreállításán elgondolkodni.A zseni az zseni,a percember meg percember. Jobbra tőle Nagy Imre balra meg Kádár szobor kellene.Részei a magyar történelemnek.Vagy pontosabban ÍRÓI!

  • Kolompár úr szerint:

   Honnét jönnek ezek az idióta gondolatok tőled? Áruld már el, hogy miket szedsz? LSD, crack, kokó, hernyó?

 2. vitorla123 szerint:

  Nem megy át a hozzászólásom?

 3. joz szerint:

  Kedves Vitorla!
  Azt gondolom, hogy nincs igazad. Egy személy történelmi megítélése nagyon ritkán egyértelmű, és sokszor változik. Véleményem szerint egy kisebb közösségben diszpolgári címet adni azoknak kellene, akik az adott közösségért az adott közösségben vitathatatlan tettet hajtanak végre. Pl. egy tanár, tudós, művész, történelmi személyiség ha az közvetlenül kapcsolódik az adott településhez. Nem tudom, hogy Sztálin vagy éppen Tyereskova mi módon kapcsolódik közvetlenül az adott szűkebb közösséghez.
  Tipikus példa Orbán. Elég idétlen lenne minden településen díszpolgárrá fogadni ahol épült egy focipálya. De Felcsúton a felcsútiaknak ez indokolt lehet.
  A történelmi személyiségek a díszpolgári elismerést hagyják meg a lokális “percembereknek”.

 4. TERMMI8ATOR szerint:

  T. Admin Ha nem fog rám neheztelni leírom, hogy hogyan kellet volna leírnia annak a cseh városnak a nevét magyarul, gondolom nem jártasak az ilyesmiben. Tehát magyar betüvel így irandó : Cseszke Budyejovice ( szlovákul : české Budejovice), csehül szintén úgy, de aval a külömbséggel, hogy a “D” utáni “E” betün lágyitó jel van, őgy mint a zárójelben lévő “C” betün.

 5. Jakócs Gábor szerint:

  Kedves Termmi8ator!Mielőtt mások helyesírási hibáit javítja ,gondolkodjon el azon,hogy a saját hibáit hogyan lehetne posztolás előtt korrigálni ,pl. automata helyesírás ellenőrző bekapcsolásával!Remélem ,nincs harag!Üdv:Jakócs Gábor

 6. Kolompár úr szerint:

  Fura figurák mindenhol vannak, České Budějovice-ben is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.