Donbassz

 

 

 

A teljesen leürült kijevi büdzsét sürgősen meg kéne tolni némi aprópénzzel. Úgy volt, hogy a héten a IMF újabb egymilliárd dollárt pumpál a valcmani kincstárba, de csúszni fog az akció. Ami várható volt, mert az udvar által a hivatalos politika rangjára emelt donbasszi blokád miatt miatt a patrónus országok-Germánia, Gallia-kezdtek neheztelni.

Az egymilliárd dolláros kérdésnek a valutaalap igazgatótanácsának mai napirendjén kellett volna szerepelnie, és dönteni a hitel folyósításáról.
Ez ma elmarad! Persze MAJD megkapja Maradék-Ukrajna az összeget. Ez a lépés is csak a diplomáciai huzavona része. A Nyugat látszatintézkedése.
Május másodikán lesz jelenése Germánia kanzlerinájának Moszkvában. Régen járt már ott, és tulajdonképpen nem is nagyon szívesen látott vendég. Mint Maradék-Ukrja területi integritásának legfőbb európai “védelmezője”, és az Oroszország elleni szankciók fő-fő korrdinátora valójában nem egy vágyott vendég a Kremlben.
Amelynek a diplomáciai stílusa azért sokat csiszolódott az utóbbi években. Germánia Ribanczának látogatása elé időzítve Oroszország meglebegtette, hogy megfontolná a nemrégiben kiadott elnöki ukáz visszavonását a donbasszi hatóságok által kiállított dokumentumok elfogadásáról, ha az EU-és főként a kijevi udvar fő patrónusai-rá tudnák szorítani kegyeltjüket a Minszk-2 megállapodásban foglaltak végrehajtására.
Dőreség lenne bárki részéről is azt sugallni, hogy Moszkva keze ne tette volna be a lábát Donbasszba! Mindenki számára nyilvánvaló, hogy-ha szabad így fogalmazni-Donbasszban azért mégiscsak a Kreml diktál. Ilyen értelemben Donbassz egy figura a nemzetközi diplomácia sakktábláján. Mint ahogyan a Krím is.
Germánia kanzlerinája pedig igencsak napirenden tartja ezeket a kérdéseket. Kevésbé a minszki paktum kijevi etartatását. Nyilvánvaló, hogy a Germán Ribancz mögött azért ott áll az USA. Trump ide-Nyőstényördög oda!
Az is tény, hogy Oroszországnak is jobb lenne, ha nem kellene Donbasszt istápolgatnia.
Igor Plotnyickij LNR-vezető minapi nyilatkozatát, miszerint Donbassz a közeljövőben nem tervezi népszavazás megtartását Oroszországhoz való csatlakozás tárgyában. (Nem a helyhatósági választásokról beszélt.) “Mindent a maga idejében. Ilyen a politika természete!”-foglalható össze Plotnyickij véleménye arról, hogy a zsurnaliszták pontatlanul idézték, esetleg félreértelmezték nyilatkozatát.
A Plotnyickij interjút és a kiszivárogtatott hírt az elnöki ukáz esetleges visszavonásáról, valamint azt a tényt, hogy az orosz államfő személyesen nem vett részt a Krím Hazatérése ünnepségsorozat rendezvényein, a nyugati fősodratú médiák már kezdik űgy értelmezni, mintha a Krím orosz “annektálásának” nyugati elismeréséért cserébe Maradék-Ukrajna “visszakapja” Donbasszt!
(Ami-ha így lenne-alighanem Vlagyimir Putyin elnökösködésének a gyors végét jelentené.)
Szóval május 2-án fogadja Moszkvában Bundesmuttit. És hát nemigazán bevett gyakorlat a diplomáciában, hogy a felek egy ilyen randi előtt katonai offenzívát indítanak! “Ilyen a politika!”
Amelyen-mármint az eddigi gyakorlatán-Kijev a jelek szerint nem hajlandó változtatni. Bár a jelenlegi ukrán hatalomnak nagyobb gondot okoznak saját nacionalistái, mint Donbassz. Valcmanék ugyanis tudják: Donbasszt ágyúzni igaz hazaffyas cselekedet, amibe belekötni a radikálisok nem tudnak! Így aztán ágyúztatják is a front teljes hosszában a két népköztársaság területét.
Ágyúzzák is bőszen Valcmanék latortüzérei. A legtöbbet tegnap a Jaszinovataja-Makejevka-Gorlovka-Szpartak vonal “kapta”.
Jaszinovatajában hat civil sebesült lett az eredmény. A szemlézésre meginvitált EBESZ szemlélődők is megtapasztalhatták a célérzést. De megúszták.
Ugyanakkor nem kis meglepetésre a mára virradó éjszaka viszonylag nyugalomban telt el. Donbasszban pedig ettől félnel leginkább.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Donbassz bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. stefimrich szerint:

  Ukrajna Oo.előszobája!Nem véletlen ugrálnak ott az amik,és lövik Donbasszt!(az ukik!)
  Brezinsky sötét elméjéből pattant ki az ötlet,még a 70-es évek végén,,mert fel akarták darabolni a SzU-t,és ezt még ma is napirenden tartják!A háttérhatalom úgy gondolja,hog az amerikai kontinensen Oo.-nak semmi keresni valója nincs,de őket megilleti Oo.természeti kincsei jó része,hiszen a Föld mindenkijé!

 2. stefimrich szerint:

  Én azt sem tartom kizártnak,hogy egyszer még Ukrajna egy SZSZK köztársaság lesz újra Oo.térképén.Mindenképpen a része Oo.-nak,ez a nyögvenyelés annak a jele,hogy ezt mindenki tudja,és a leválasztás ma már a nyugat torkán akadt!

 3. TERMMI8ATOR szerint:

  ……valamint azt a tényt, hogy az orosz álamfő személyesen nem vett részt a Krím hazatérése ünnepség sorozat rendezvényein……. Mire céloz a bal-rad evel a mondattal ? Mert amikor a Galíciaiakat kiseperték a Krím félszigetről, emlékezetem szerint 2014-ben,ugyanazon év MÁJUS 9-i győzelem ünnepén V.V. PUTYIN RÉSZT VETT ! Végig néztem a közvetitést,egyenes adásban, amit anno a ROSSIJA 24-es közvetitett ! A tenger felől érkezett SZEVASZTOPOL KIKÖTŐJÉBE, sorra üdvözölte a felsorakozott hadihajók legénységeit, aztán PARTRA SZÁLT-lépet, rövid beszédet mondott, majd végig nézte a légi parádét. Vagy ez nem tartozik önök szerint a hazatérés ünnepség sorozathoz ? Merkel meg igencsak JÓKOR fog Moszkvába látogatni, éppen az OGYESSZAI MÉSZÁRLÁS 4-IK ÉVFORDULÓJÁN május 2-án . Ami meg a feltételezet csereberét illeti-, nemcsak Putyin elnökségének a gyors végét, de az életét is dicstelenül fejezné be.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.