98 éve!

1919 március 21-én a világháborús nyomás és belső elégedetlenség felőrölte a magyar burzsoázia ellenálló képességét.

Előző napon-március 20-án-a-kormány megkapta a békeszerződés döntésének dokumentumait. (Az átadó francia Vix alezredes neve alapján Vix-jegyzéknek nevezett iratot) A dokumentum a román csapatok előrenyomulását és egy dél-magyarországi semleges zóna kialakítását irányozta elő. A feltételeket elfogadhatatlannak ítélték, de világos, reális, kidolgozott terv nem volt ennek a diktátumnak a megakadályozására.
Március 21-én a kormány önként lemondott, a hatalmat pedig a „proletariátusnak” adta át. Károlyi a történteket tudomásul vette, és visszavonult. Garbai Sándor szociáldemokrata és Kun Béla kommunista vezetők kikiáltották a Tanácsköztársaságot. Károlyi Mihály nevében proklamációt adtak ki ezen a napon:

“A kormány lemondott. Azok, akik eddig is a nép akaratából és a magyar proletárság támogatásával kormányoztak belátták, hogy a viszonyok kényszerítő ereje új irányt parancsol. A termelés rendjét csak úgy lehet biztosítani, ha a hatalmat a proletariátus veszi a kezébe. A fenyegető termelési anarchia mellett a külpolitikai helyzet is válságos. A párizsi békekonferencia titokban úgy döntött, hogy Magyarországnak csaknem az egész területét katonailag megszállja. Az antant misszió kijelentette, hogy a demarkációs vonalat ezentúl politikai határnak tekintik. Az ország további megszállásának nyilvánvaló célja, hogy Magyarországot felvonulási és hadműveleti területté tegyék a román határon harcoló szovjethadsereg ellen. A mitőlünk elrabolt terület pedig zsoldja lenne azoknak a román csapatoknak, amelyekkel az orosz-szovjet hadsereget akarják leverni. Én, mint a magyar népköztársaság ideiglenes elnöke, párizsi konferenciának ezzel a határozatával szemben a világ proletariátusához fordulok igazságért és segítségért, lemondok és átadom a hatalmat Magyarország népi proletáriátusának.”

Megalakult a Forradalmi Kormányzótanács. Kikiáltották a Magyar Tanácsköztársaságot!
A Magyar Tanácsköztársaság minden hibája és esetlenkedése ellenére is, fennállásának 133 napja alatt megmutatta a magyar nép számára a szebb, emberibb jövő lehetőségét!

A Bal-Rad ma tisztelettel emlékezik a Magyar Tanácsköztársaság 97. születésnapjára!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: FŐOLDAL | A közvetlen link.

98 éve! bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. SaLa szerint:

  Népköztársaságot, szocializmust.

 2. id Kiss László szerint:

  “. A 45 népbiztos közül 32 (netántán csak 31) izraelita vagy legalábbis izraelita származású volt, állította minden történeti áttekintés ez idő tájt, s e szám kimondásával rögvest megerősítettnek tetszett a kommün nemzetietlenségének vélelme éppúgy, mint akár a zsidók gyanított idegenszívűsége…”
  MA DETTÓ BŰNÖZŐ ZSIDÓ MAFFIA URALKODIK FELETTÜNK!
  innen idéztem:
  http://magyarnarancs.hu/belpol/mit_kezdjunk_a_tanacskoztarsasaggal_-_zabigyerek-66910

 3. "Szélsőjobb" :D szerint:

  UHHH!
  Admin, ezt kár volt. A nyúlszájú Károlyit és a zsidokból álló kommünt dicsőíteni.

  • olvasó szerint:

   A nyúlszájjal még semmi a probléma.
   Magával az embernek tetsző féreggel annál inkább.

   A címadó mondatból a meghasonlottság és puccs kimaradt a borzsoá helyett.

   • "Szélsőjobb" :D szerint:

    Károlyi volt a XX. század Fráter Györgye – mocskos hazaáruló, kollaboráns féreg!

  • vitorla123 szerint:

   Nem érted a problémát. Az automatizált társadalom túlhaladta a Soros féle magántulajdonú társadalmi berendezkedést.Csak közös tulajdont lehet hatékonyan működtetni.Ilyen a szocializmus.A bosszúálló zsidók,mint Soros is,aki részt vett a zsidók vagyonának elkobzásában,ezt mondják,egy működésképtelen zsidó magántulajdonon alapúló világrendet akar.Világos mára,hogy ez működésképtelen.Ezért van a nyomor Magyarországon.Azt nem érted,hogy minden munkavállaló 5 órát akar dolgozni és tisztességes fizetést kapni érte.Vagyis minden munkavállaló kommunista.Ki lehet őket irtani. De ki fog dolgozni? Lehet 10-12 órát dolgoztatni,ki fog gyereket csinálni és felnevelni?A cigányok?A zsidó a magántulajdon szentsége miatt olyan amilyen.Bosszúálló.Mert olyan csak neki lehet,hogy ne törje fel a kezét a kapanyél,vagy a traktor kormánykereke.Persze,a modern traktoron se vezető,se kormánykerék nincs.Kapát meg múzeumba lát az ember.

   • olvasó szerint:

    A zsidó magántulajdon és a zsidó kommunisták civódása, háborúja közben meg felőrlődik a nép!

    Dolgozókra meg egyre kisebb az igény, lassan minden automatizált, robotosított. Lassan az emberre sem lesz szükség, csak 4 évente. Addig csak a baj van velük.

    • Nagy. szerint:

     +1

    • vitorla123 szerint:

     Így van!Színesebb a kép,ha a robotok által termelt árút el kellene adni!Ja hogy nincs kinek?Ezért kell az 5 órai munkaidő,tisztességes fizetés és persze az alapjövedelem a bölcsőtől a sírig!Ez jelenti a stabil fizetőképes keresletet.Vagyis a” piszkos” kommunizmust!

  • furnan szerint:

   “Dícsőíteni” azért “kell”,. főleg a baloldali érzelműeknek, mert előszőr a történelem folyamán a társadalom életének formálásában a munkás is lehetőséget kapott, illetve azért, mert a “nagy” háború utáni fokozottan elszegényedett rétegek felemelését tűzte célul a Tanácsköztársaság.

   Hogy nagyrészt zsidó származásúak vezették ? ….a végkifejletet nem ismerhettük meg, hiszen csak 133 napig tartott, ezért “korainak” vélem a fanyalgást…….

   Azt viszont tudjuk, hogy nemzetközi összefogással ölték meg ezt a társadalmi kisérletet, + belső burzsua árulás, és a antant hatalmakkal szemben csak a magyar proli ontotta vérét.
   Ha ők nem harcoltak volna, ma a Tisza határfolyó lenne……

   Ha valakinek a komcsi eszme nem szimpi, akkor legalább az időszakosan sikeres honvédő csillagos, egyszerű katonákat tisztelje – szerintem.

 4. Fergeteg szerint:

  A vállalkozók nem képviselték a “népi proletáriátust”. Igaz, a B-R nyilván nem is azt értékelte a rendszerükben.

 5. id Kiss László szerint:

  furnan szerint:
  2017-03-21 – 21:03 még igazad is lehetne, mert csakugyan—- én például ha kapnék 133 napot – akkor kezdeném a vörsterroromat – azon rendőr-parancsnokaimmal . akik miatt traumát szenvedtem a BM-nél! Megelőzve a folytatást amikor a győri a zalaegerszegi nagykanizsai budapesti apekosokkal – birókkal stb-ekkel —-folytatnám! És lehetne nevezni engem is terroristának – amikor csak csupán elégtételt vettem sérelmeimen! Ez járható út is lenne – akkor majdan ha muszáj lesz! A muszájt az élet adja majd meg – amikor már minden mindegy élek vagy meghalok – leírtam ezt is versben – unokáinknak! Tehát háborúval nem oldható meg – a pusztító és a bosszú népe ezt nem tudja, mert ha tudná akkor régen abba hagyta volna efféle emberek szédítését – majd legyilkolászását
  Fel kell nőni a feladathoz! Változz meg – hogy változtatni tudjál – tedd rendbe magad majd a családod békéjét harmóniáját , mert így lesz a nagy család békéje is megteremtve! Hagyj fel tudatlan dolgok terjesztésével pláne valótlan hírek és valósnak hitt tézisek terjesztésével mert az csak a rombolást képviseli! úgy legyen! tisztelettel id. Kiss László utóirata: minden izmus az egyszerű dolgozók – munkások ellenében kitalált elnyomó – kizsákmányoló uralmi rendszer az értelmes és nem tanult prolik ellenében – tehát az az eszével győzz le először majd uralmat szerez és már akkor az eszköz is a kezébe kerül bitorló hatalmához – tehát mi a feladat? Tanulj – tanulj – tanulj LENIN A ZSIDÓ EZT EL ÁRULTA NEKÜNK!
  PROLETÁROKNAK = értekelóállítók közössége!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.