Drágábban-rosszat!

Botrány: Nem csak silányabbak, drágábbak is a Kelet-Európában árult termékek

Egy csehországi felmérés szerint drágábban juthatnak a nagy élelmiszergyártók gyakran silányabb minőségben forgalmazott termékeihez a régiós fogyasztók.

Prágában ugyanazon termékek összértéke 14 százalékkal haladta meg a drezdai bevásárlás összegét.
Hasonló felmérés készül Magyarországon is, a mintegy száz terméket tartalmazó vizsgálat eredményei várhatóan a jövő héten látnak napvilágot.
A tájékoztatás szerint, a 2015-ös kutatás eredményeire a hét végén Gabriela Matecná szlovák földművelésügyi miniszter hívta fel a figyelmet. A TASR hírügynökség szerint a tárcavezető vérlázítónak nevezte, hogy miközben a keleti tagországokban silányabb minőségű élelmiszert forgalmaznak, ugyanazért a termékért nagyobb összeget kérnek, mint a gazdagabb nyugat-európai fogyasztóktól. A szlovák miniszter elmondta azt is, hogy az országonként eltérő minőségű termékekre vonatkozó vizsgálatokra a visegrádi négyek munkacsoportot hoznak létre, amelynek része lesz egy weblap is. Ennek segítségével a fogyasztók mindent megtudhatnak arról, hogy mely termékek kerülnek silányabb minőségben a régió piacára.
Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt elmondta: a magyar, részben laboratóriumi, részben jelölési, illetve érzékszervi vizsgálatot magában foglaló ellenőrzéskor a fűszerek, az alkoholos és alkoholmentes italok, a fagyasztott termékek, a konzervek, valamint az édesipari áruk és a tejtermékek minőségét hasonlítják össze a szakemberek. Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke jelezte: támogatják, hogy a kormány a kérdést Szlovákiával közösen az Európai Bizottság elé vitte. Az unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának legutóbbi ülésén nyolc ország képviselője csatlakozott a kezdeményezéshez.
Vera Jourová igazságügyi, fogyasztóvédelmi és nemi egyenlőségért felelős uniós biztos pénteki pozsonyi látogatásakor elmondta, felkérte a fogyasztóvédelmi szerveket, hogy térképezzék fel a helyzetet az egész unióban. Nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy ha a multinacionális gyártók folytatják ezt a gyakorlatot, szankciókkal találhatják szemben magukat. A Pravda.sk szlovák hírportál tudósítása szerint ugyanakkor az uniós biztos elismerte azt is: elképzelhetetlennek tartja, hogy jogszabályalkotással tiltsák meg az országonként eltérő minőségű termékek forgalmazását. Szerinte az unióban ma is érvényben lévő, szigorú fogyasztóvédelmi szabályok betartásával kell felvenni a kesztyűt a tisztességtelen gyártókkal szemben.
(atv)
Bal-Rad komm: A gyarmatok népe a rabszolgabérből megvásárolja méregdrágán a Nyugat szemetét!
DE HÁT HISZEN ERRE KELLETTÜNK!
Az uniós biztos “…elképzelhetetlennek tartja, hogy jogszabályalkotással tiltsák meg az országonként eltérő minőségű termékek forgalmazását…”
-Ha ugyanis ez lehetséges volna, akkor mi lenne a nyugati selejttel? Nem lenne extraprofit!
AKKOR ÉRTELMÉT VESZTENÉ A GYARMATOSÍTÁS!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Drágábban-rosszat! bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Kálmán Lőrinc szerint:

  És ezt pont a csehek mondják? A nálunk kapható cseh sör is gyengébb minőségű mint amit otthon árulnak ugyanazon név alatt.
  Mindemellett a felháborodás és a probléma jogos.

 2. stefimrich szerint:

  Az úristennek sem tudom a kommentet elküldeni!

 3. stefimrich szerint:

  Csak azt se felejtsük el,hogy azért mi sem agyunk ártatlanok!Ha azt mondja a nyugati gyártó,hogy azért silányabb,mert mi nem tudjuk megfizetni,akkor a magyar forgalmazónak sem szabadna a 27%-os áfát rárakni,meg még plusz drágítani!Ezt a lehetőséget senki nem vizsgálta,csak dumálnak a nagyvilágba!
  Emlékezzünk csak a sok lejárt szavatosságú hús behozatalára,és azok első osztályú élelmiszernek való feldolgozására!!
  Ja,meg az olcsó termékek importja mellé beimportált,jó fizetséggel átvett nyugati hulladékról sem!Aztán majd csak kerek lesz a történet!!

 4. stefimrich szerint:

  Azt azért ne higyjük,hogy mi itten mi vagyunk az ártatlan ma született bárányok!Ha a külföldi gyártó azt mondja,hogy azért ramatyabb a terméke,mert a drágát nem tudjuk megfizetni,akkor olcsóbban is adja,de mit tesz rá a hazai forgalmazó?!Azt ki ellenőrzi?!
  27 %-os áfa,meg a várható haszon bezsebelésére való törekvés a hazaiakat is motiválhatja!Mint ahogy motiválja is!
  Ha valamiből kevesebb fogy,és nincs elegendő haszna a forgalmazónak,gyártónak,akkor nem árat csökkent,hanem árat növel,és kevesebb eladásából is megvan a várt haszon!Amíg nem néztünk a saját gyártóink,kereskedőink körmére addig ne óbegassunk,mert hátha a mienkre vágnak egy hatalmasat !!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.