28 éves, és kiválóan működik!

28 éve született, 1 évig élt! És máig mindent elpusztít!

Képtalálat a következőre: „Ellenzéki kerekasztal-kép”

 

1989–ben ezen a napon alakult meg a legendás Ellenzéki Kerekasztal (EKA).

28 éve (is) minden március 15-én kezdődött. Előző évben még munkanapon ünnepeltek az ellenzéki vezetők, akiket letartóztattak, 1990-ben pedig már a kampány jegyében veszekedtek a pártok, de ’89-ben az SZDSZ és a Fidesz kezdeményezésére egységet alkotott az ellenzék. Egy helyen szónokolt Kis János és Orbán Viktor és 31 szervezet hirdette meg 12 pontban, mit kíván a magyar nemzet. Az ellenzéki szervezetek jelképesen lefoglalták a Magyar Televízió székházát, jelezve, az a nemzeté, nem a kormányé. Még egyszer, 1989. március 15-ét írtunk, Cserhalmi György felolvasta az aktualizált tizenkét pontot.
Szabad, független, demokratikus Magyarországot.
1. Valódi népképviseletet és többpártrendszert. Biztosítsák a választások szabadságát és tisztaságát.
2. Rendőrállam helyébe jogállamot. Érvényesüljenek az emberi jogok, legyen bírói függetlenség.
3. Szólás-, sajtó-, lelkiismereti és oktatási szabadságot. Számolják föl a hírközlés állami monopóliumát. Oszlassák föl az Állami Egyházügyi Hivatalt.
4. Jogot a sztrájkra. Ne korlátozzák az érdekvédelem, a követelés és a szolidaritás szabadságát.
5. Méltányos közteherviselést, a közkiadások társadalmi ellenőrzését. Szüntessék meg az egyéni és csoportos kiváltságokat. Adják meg mindenkinek az emberhez méltó élet alapfeltételeit.
6. Ésszerű gazdálkodást, működő piacot, a tulajdonformák egyenjogúságát. Állítsák le a pénzemésztő és környezetpusztító nagyberuházásokat, szüntessék be a veszteséges vállalatok támogatását, vessenek véget a vállalkozás és a lakosság megsarcolásának.
7. A bürokrácia és az erőszakapparátus leépítését. Oszlassák föl a Munkásőrséget és az Ifjúgárdát.
8. Szabadságot és önrendelkezést Kelet- és Közép-Európa népeinek. Szűnjék meg Európa katonai, gazdasági és emberjogi kettéosztása.
9. Semleges, független Magyarországot. Vonják ki a szovjet csapatokat hazánk területéről. Töröljék a magyar ünnepek sorából november 7-ét.
10. Felelős kisebbségi és menekültpolitikát. A kormány lépjen föl a nemzetközi fórumokon a magyar kisebbségek védelmében. Szűnjék meg a rendőri szemlélet és a jogtalan megkülönböztetés a romániai menekültek ügyében.
11. Nemzeti önbecsülést. Vessenek véget a történelemhamisításnak. Adják vissza a nemzetnek címerét.
12. Igazságot ’56-nak, tisztességet a forradalom mártírjainak. Nyilvánítsák nemzeti ünneppé október 23-át.
“Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a magyar nemzet számára felállította a nemzeti függetlenség és politikai demokrácia európai mércéjét. Ettől a pillanattól kezdve egyetlen kormány sem kerülhette el, hogy ezzel a mércével megméressék.”
Ezt mondta Orbán Viktor a Kossuth téren. Meg azt is, hogy meg kell fosztani az állampártot minden eszköztől, amellyel „visszahúzhatna bennünket a diktatúra sarába”. Az SZDSZ-es Kis János pedig arról beszélt, hogy meg kell teremteni a demokratikus pártok, mozgalmak koalícióját, hogy az legyen az állampárt megkerülhetetlen vetélytársa.
Később az SZDSZ el is fogadott egy felhívást, amelyben egy kerekasztal létrehozását kezdeményezte, de azt visszavonta, amikor a Független Jogász Fórum (FJF) hasonlóval állt elő. A Beszélőben Bozóki András néhány éve visszaidézte, hogy március 22-én az ELTE Büntetőjogi Tanszékének könyvtárában az Ellenzéki Kerekasztalt (EKA) nyolc szervezet (MDF, SZDSZ, Fidesz, FKgP, Magyar Néppárt, Magyarországi Szociáldemokrata Párt, Bajcsy-Zsilinszky Endre Baráti Társaság, Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája) alapította meg.
Az alakuló ülésen a Bajcsy-Zsilinszky Baráti Társaságot Vígh Károly, a Fiatal Demokraták Szövetségét Kövér László és Orbán Viktor, a Független Kisgazdapártot Boross Imre, a Magyar Demokrata Fórumot Gergely András és Szabad György, a Magyar Néppártot Varga Csaba, a Szabad Demokraták Szövetségét Magyar Bálint, a Szociáldemokrata Pártot Révész Tamás, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligáját Bruszt László és Vitézy László, a Független Jogász Fórumot pedig Bártfay Pál, Kónya Imre és Sándorfi György képviselte.
Az alapító szervezetek többsége egy része eltűnt. A később ismertté vált politikusok közül annak idején azonban később az EKA közös asztalánál ült Antall József, Szabad György, Csurka István, Sólyom László, Tölgyessy Péter, Magyar Bálint, Kis János, Pető Iván, Orbán Viktor, Fodor Gábor, Kövér László, Torgyán József és még sokan mások.

Képtalálat a következőre: „Ellenzéki kerekasztal-kép”

Az EKA május 24-én elfogadta Pozsgay Imrét tárgyalópartnernek az MSZMP részéről. Az állampárt új négyoldalú megbeszéléseket kezdeményezett, június 13-án megkezdődtek a Nemzeti Kerekasztalnak keresztelt egyeztetések a demokratikus átmenetről. Október 23-án kihirdették az alkotmány módosítását, kikiáltották a Magyar Köztársaságot.
Addigra már az Ellenzéki Kerekasztal korábbi egysége megbomlott a Nemzeti Kerekasztalt lezáró megállapodás szeptember 18-i aláírásakor, amit az MSZDP záradékkal látott el, az SZDSZ és a Fidesz pedig alá sem írta. Elfogadhatatlan volt számukra a köztársasági elnök nép általi, a parlamenti képviselőválasztások előtti – közvetlen – megválasztása, amelynek egyértelmű győztese lett volna Pozsgay Imre.
Az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásain már 1989 augusztusában érezhető volt a konfliktus, ami két csoportra bontotta a pártokat: milyen kompromisszumok engedhetők meg az MSZMP-vel az úgynevezett sarkalatos törvények elfogadásáért cserébe. Az MDF úgy vélte, a szabad választások és a demokratikus vívmányok megérik az engedményeket, míg az SZDSZ és a Fidesz nem akart lejjebb adni követeléseiből. Hivatalosan az EKA 1990. április 27-én fejezte be működését.
(24.hu)
Bal-Rad komm: 1989 “…március 22-én az ELTE Büntetőjogi Tanszékének könyvtárában…Hivatalosan az EKA 1990. április 27-én fejezte be működését.”
-A MŰ ELKÉSZÜLT! A DARÁLÓ MŰKÖDÖTT! Azóta is megbízhatóan darál! Izzadva hajtjuk! Ledarálta a Magyar Népköztársaságot, darálja a magyarokat. 
Nekünk pedig tetszett! MI AKARTUK!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:

 

Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

28 éves, és kiválóan működik! bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. János szerint:

  Cserhalmi György 12 pontja! Akkor is egy ilyen Cserhalmi féle ember osztotta az észt, aki hiába keresett annyit mint egy egész kisváros, mégis egy koldusnak több nyugdíja van mint neki. Mert végtelen egyszerűségében azt a 9% nyugdíjjárulékát nem volt agya, hogy befizesse. Ilyen, gyakorlatilag szellemi fogyatékos „Lópici Gáspárok” voltak a sztárok annak idején és ma is!
  Mi lett a Cserhalmi pontokból?
  1. Valódi népképviseletet és többpártrendszert. Biztosítsák a választások szabadságát és tisztaságát. – KÜLORSZÁGI SZÁMÍTOGÉP ÖSSZEGEZI A SZAVAZATOKAT ÚGY AHOGY A PROGRAMBAN ELŐRE BE VAN ÁLLÍTVA!
  2. Rendőrállam helyébe jogállamot. Érvényesüljenek az emberi jogok, legyen bírói függetlenség. – A BÍRÓK KÖZVETLEN UTASÍTÁSRA HOZÁK A LEGGYALÁZATOSABB ÍTÉLETEKET SOROZATBAN! PL.SVÁJCIFRANK ALAPÚ HITELEZÉS ÜGYÉBEN!
  3. Szólás-, sajtó-, lelkiismereti és oktatási szabadságot. Számolják föl a hírközlés állami monopóliumát. – HOL VAN MOST SZÓLÁS SZABADSÁG? Oszlassák föl az Állami Egyházügyi Hivatalt. – HOGY SZAPORODHASSANAK A VALLÁSI ÁLARCOS BŰNSZERVEZETEK!
  4. Jogot a sztrájkra. Ne korlátozzák az érdekvédelem, a követelés és a szolidaritás szabadságát. – A KÖTELEZŐ MINIMÁLIS SZOLGÁLTATÁS AZT JELENTI, HOGY TILOS A SZTÁJK!!!
  5. Méltányos közteherviselést, a közkiadások társadalmi ellenőrzését. Szüntessék meg az egyéni és csoportos kiváltságokat. Adják meg mindenkinek az emberhez méltó élet alapfeltételeit. – MOST MÁR VANNAK CSOPORTOS KIVÁLTSÁGOK! HOLOKAUSZTPÉNZ CSAK AZÉRT MERT ZSIDÓ VAGY! CIGÁNY FELZÁRKOZTATÁSI PÉNZ ÉVENTE SZÁZMILLIÁRDOK, CSAK AZÉRT MERT CIGÁNY VAGY!
  6. Ésszerű gazdálkodást, működő piacot, a tulajdonformák egyenjogúságát. Állítsák le a pénzemésztő és környezetpusztító nagyberuházásokat, szüntessék be a veszteséges vállalatok támogatását, vessenek véget a vállalkozás és a lakosság megsarcolásának. – KÜLFÖLDI CÉGEK VASKOS ÁLLAMI TÁMOGATÁSA VAN! MAGYAR CÉGEK KIFOSZTÁSA VAN! ÉSSZERŰ GAZDÁLKODÁS? NE RÖHÖGTESSÉL Cserhalmi! 1990-ÓTA TERVEK NÉLKÜL ÁLLNAK NEKI AZ ÁLLAMI NAGYBERUHÁZÁSOKNAK, LÁTVÁNYBLÖF TENDEREKKEL!!!
  7. A bürokrácia és az erőszakapparátus leépítését. Oszlassák föl a Munkásőrséget és az Ifjúgárdát. – NINCS NEMZETŐRSÉG, MUNKÁSŐRSÉG! EMIATT SZABADON GARÁZDÁLKODNAK VIDÉKEN A CIGÁNYOK, PESTEN A ZSIDÓ GÁRDÁK!
  8. Szabadságot és önrendelkezést Kelet- és Közép-Európa népeinek. Szűnjék meg Európa katonai, gazdasági és emberjogi kettéosztása. – MEGSZÜNT! PUTRILAKÓ NIGGER KATONÁK VONULTAK FEL Szt. PÉTERVÁR, OREL, BELGOROD, KURSZK ÉS ROSZTOV MEGYÉK HATÁRÁRA! Magyar katonák és harci repülők pimaszkodnak Oroszország határainál! Megint a Don-kanyarba akarod vinni a magyar katonákat Cserhalmi?
  9. Semleges, független Magyarországot. Vonják ki a szovjet csapatokat hazánk területéről. Töröljék a magyar ünnepek sorából november 7-ét. MAGYARORSZÁG GYARMAT LETT, TERMELŐ IPARUNK, NEMZETI VAGYONUNK 97%-át LEGYALULTÁK! Most örülsz Cserhalmi?
  10. Felelős kisebbségi és menekültpolitikát. A kormány lépjen föl a nemzetközi fórumokon a magyar kisebbségek védelmében. Szűnjék meg a rendőri szemlélet és a jogtalan megkülönböztetés a romániai menekültek ügyében. NAGYOBB A MAGYAROK ELNYOMÁSA SZLOVÁKIÁBAN, ROMÁNIÁBAN MINT VALAHA!
  11. Nemzeti önbecsülést. Vessenek véget a történelemhamisításnak. Adják vissza a nemzetnek címerét. – A TÖRTÉNELMI CÍMER VALÓBAN SZÉP! DE A CÍMERÉRT ÉRDEMES VOLT A KŐKORSZAKBA VISSZAZUHANNI, UGYE Cserhalmi György?
  12. Igazságot ’56-nak, tisztességet a forradalom mártírjainak. Nyilvánítsák nemzeti ünneppé október 23-át. – MEGTÖRTÉNT. ÉS? 1956-RÓL MA SEM MONDJÁK EL AZ IGAZAT! TÖBBET HAZUDNAK RÓLA MINT RÉGEN!

  • fatum szerint:

   +++++++ Mennyire igaz. Ezek a pontok csak arra voltak jók, hogy a szabadság nevébe láncra verjék, kiirtsák a magyarokat, a magyar népet. Őszintén megmondva zsidók adták el a zsidóknak a magyar népet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.