Az írástudó figyelmeztetése

Moldova: Orbánt 20 ember várta Salgótarjánban, engem 150

Kapcsolódó kép

Kegyelemkenyér: ez Moldova György új könyvének a címe, amelyben az író, a tőle megszokott szociográfiák receptje szerint beszélget a városok lakóival, vezetőkkel és régi ismerőseivel arról, hogy milyen most az élet Magyarországon. A kép, amit a könyv elénk tár, kétségbeejtő.

Hódmezővásárhellyel kezdődik a mű, ahol annakidején óriási ipari üzemek voltak, nagy állami gazdaságok és több tucat téesz. Lesöpörték mind a térképről – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Moldova György pénteken. Az író érdeklődött Hódmezővásárhely polgármesternél, hogy mivel készülnek fellendíteni a várost, és megdöbbenve hallotta, hogy az úszóturizmussal. Elképedve emlékezett a műsorban az író, hogy a polgármester arra készül, hogy az uszodába majd jönnek a turisták, és abból tartják el a 36 ezres várost.
Moldova hagyományosan meg szokta kérdezni a városok vezetőit, hogy hányan vannak a szegények a településen, de most nem kapott választ erre a polgármesterektől. “Hiába kérdeztem a szegények számáról, nem tudtak válaszolni” – mondta.
Bánya: amit mindig beígérnek
Természetesen felkereste azokat a színhelyeket, amelyekről korábbi könyveiben is beszámolt. Ellátogatott Ózdra, Komlóra és még lesújtóbbnak találta a képet, mint amilyennek évtizedekkel korábban ábrázolta. Arra is felfigyelt, hogy a bányászvárosokban minden választás előtt beígérik a bányák újranyitását. Most is ezt tapasztalta, persze aztán nem történik semmi.
Komlón a szocialisták és a Fidesz felelősségét egyformának látta a bányák bezárásában.
„Minden aknatornyot kivágtak. Kimentem a hegyre, egy lepattant téglasarok, annyi nem maradt a bányákból” – fogalmazott. Majd felidézte az egyik kísérője mondatát: “látod azt a nagy fát, ott ásták el az utolsó bányász talicskát. 13 ezer ember került az utcára. Hazamentek parasztizálni” – mesélte az író. Moldova szerint Pécs ötvenezer lakost veszett el. Megszűntek a szállodák, a kemping, a vidámpark, parkoló van a házak helyén – így látja most Moldova György. A Király utcán, a pincérek állnak az utcán, nincs vendég, aki bemenne – idézte fel az utolsó pécsi élményét.
Ki foglalkozik az emberekkel?
“Belehalok” – válaszolta Moldova a kérdésre, hogy mit érez írás közben. Nekem ez nem álca, nem politikai magatartás, amikor összeszedem a tényeket és leírom a valóságot. Szeretem őket, és ők is szeretnek engem. Orbánt húsz ember várta Salgótarjánban engem pedig 150. Arról is beszélt az Egyenes Beszédben az író, hogy miként tekint a hivatására: “Nem tudok asztalt faragni, nem tudok jól mozdonyt vezetni, az én dolgom pedig, hogy elmondjam az embereknek, hogy mi van ma itt”.
Legalább tudhassák, hogy mi van, mert fogalmuk sincs az egészről. Ehhez pedig kérdezni kell rengeteget. Például, hogy mi a legnagyobb gond” – mondta. Az író szeirnt az emberek legnagyobb baja, hogy senki nem törődik velük.
Ott van Ózd, 30 ezer kohász és bányász vált munkanélkülivé. Moldova itt is megkérdezte a polgármestert, hogy mi a távlat a városban. Azt a választ kapta, hogy lovashintó járatokat indítanak majd a hegybe, és ahol megáll ott lesz a vendéglő. A beszélgetésből kiderült, hogy lesz még két kötet. A harmadik szól majd Budapestről.
(atv)
Bal-Rad komm: Hát jól figyeljetek emberek: Úszóturizmus, lovashintó-járatok, élménypark, üveghíd, üveghegy, vízicsúszda, űrmúzeum, futballstadionok, kisvasút, autópálya, tanyai villamosjárat, emeletes vonat!
HALLOTT VALAKI CUKORGYÁRRÓL? KONZERVGYÁRRÓL? Vagy egyáltalán: GAZDASÁGI…
“…kezdődik a mű, ahol annakidején óriási ipari üzemek voltak, nagy állami gazdaságok és több tucat téesz. Lesöpörték mind a térképről…meg szokta kérdezni a városok vezetőit, hogy hányan vannak a szegények a településen, de most nem kapott választ erre a polgármesterektől. “Hiába kérdeztem a szegények számáról, nem tudtak válaszolni…”
-Hallott mostanság valaki arról a választók bizalmáért ácsingózó-esdeklő politikai maffiabandáinktól, hogy HOGYAN LEHETNE ISMÉT FELÉPÍTENI MAGYARORSZÁGOT?
Persze hogy hallani ilyesmiket! A’ zúnijós “támogatásokból” majd-amit ők nem lopnak el, nem dézsmálgatnak meg!-majd…lesz normálisan működő közegészségügy, közoktatás, honvédelem, stb. GAZDASÁGÉPÍTÉST EGY SEM EMLEGET! Csak a’ zúnijós “támogatás”!
Hát abból nem lesz! A szegénység sem lesz fölszámolva!
ORSZÁGOT KELL ÉPÍTENI! ALAPOKTÓL A KÉMÉNYKOSZORÚIG! Amit rom-és sitteltakarítással kell kezdeni!
KELLENE! De nagy és fárdságos a munka, és hosszadalmas! És nincs kivel! Öregekkel? Mobilozó fiatalokkal? Cigányokkal?
A magyarság legnagyobb problémája jelenleg, hogy nincs egy őszinte beszédű, felelősen gondolkodó politikai erő, amely ráébresztené a népet: EMBEREK! ITT NAGYON-NAGY A BAJ!
ITT NEM A TURIZMUST ÉS A LÁTVÁNYOSKODÁST KELL FEJLESZTENI, mert arra a csóró magyarnak pénze nem lesz!
EMBEREK! ITT ORSZÁGOT!-GAZDASÁGOT KELL ÉPÍTENI!
Az pedig JELEN TÁRSADALMI VISZONYAINK KÖZÖTT NEM LEHETSÉGES!
AZ CSAK A SZOCIALIZMUS KERETEI KÖZÖTT LEHETSÉGES! EGYSZER MÁR MEGCSINÁLTUK! NEM VOLT KÖNNYŰ AKKOR SEM! MOST MÉG NEHEZEBB LESZ!
Nos! Ezt nem meri kimondani senki!
Nem meri, mert tudja: ha kimondja!-kiröhögik! A magyar csak álmodni akar! Szépet!
Arra meg van igérgető bőven! De abból még csak kegyelemkenyér sem fog jutni!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Az írástudó figyelmeztetése bejegyzéshez 15 hozzászólás

 1. vitorla123 szerint:

  Hát igen!Én az “Öreg századosa” is így látom! Pedig a Kádsár rendszer nem kényeztetett el!Mégis ennek ma népnek az volt az igazi.Tönkre tette a kulák mentalitáa.Ahogy Moldova mondja:A MAGYARSÁG NEM ÉRDEMELTE MEG KÁDÁRT!

  • Élőfa szerint:

   Nem volt igazi, a társadalom számára fönntartó és megtartó kohéziós erőt biztosító államcél. Munkával lefoglalva ugyan, de ugyanolyan nihilista világnézet volt, mint most(csak az atomizálódás még nem tartott ilyen fokon, mint most), nélkülözött mindenféle közös spirituális célkitűzést, csak anyagi boldogulást tett meg életfeladattá.

   Csak a Krisztusi rendre épülő államok ás államrendek lehetnek tartósak.

   http://epa.oszk.hu/00900/00995/00020/pdf/mezeya09-4.pdf

   • vitorla123 szerint:

    Krisztus egy regénybeli legenda.Nem történelmi személy.Pont úgy mint az összes többi vallás.Felesleges és elbutít.Maradjunk annyiba,hogy a fizika jelenlegi állása szerint ISTEN MEG KRISZTUS EGYSZERŰEN NEM LÉTEZHET.CSALÁS!

    • Kálmán Lőrinc szerint:

     Nem Jézus LÉTE hiteltelen hanem az amivé a katolicizmus tette.
     Nem kell messzire visszatekintenünk ahhoz hogy megtapasztaljuk, mennyire megváltoztatják a történteket a saját érdekeik szerint a hatalmon lévők.

     • vitorla123 szerint:

      Mára ott tartunk,hogy Baradlay Richárd huszárkapitány történelmi figura.Már a regnáló politikusok szerint.Pedig a figuráját Jókai találta ki.Hiteles is.

   • nem tom szerint:

    Nem kell hisztizni van a parlamentben keresztény pártunk csak magas ívben leszarja a népet!

 2. Szaszi szerint:

  🙂
  Néztem tegnap a kis öreget.
  http://www.atv.hu/belfold/20170324-moldova-gyorgy
  Elindítani videó.

 3. szigony szerint:

  Ott tartunk, hogy ma már a jaj-szó sem rázza meg a mai magyar állampolgárt, mert annyira a lejtő végén létezünk, hogy a legfiatalabbak csak a menekülés lehetőségében bíznak… IS !

  A korábbi szellemi-, gazdasági tőkénket már lerabolta ez az utóbbi negyedszázad, így kiútat nem látva már csak a menekülés a lehetőségünk.

  Ez az egymás elleni mérhetetlen gyűlöletben jelenik meg minden egyes véleménycsere alkalmával, mely a további lehetőségek kilátástalanságából fakadva az egymás elleni legyőzésben leli azt a remélt sikerélményt, ami a munkával lenne megszerezhető mint elérhető cél.

  • vitorla123 szerint:

   Más szóval,csak a közösségek építése lehet hatásos.Ha jól csinálják,még a vallási közösségek is számításba jöhetnek.Nem egymás ellene,hanem a magyar munkavállaló a magyar munkavállalóért.Meg kellene próbálni!
   Sajnos igazad van!
   Nem más mint Orbán mondott ma valami hasonlót.

 4. Jakócs Gábor szerint:

  Tisztelt adminisztrátor kolléga!Ne tessék ilyent mondani,hogy nincs senki,aki ki merné mondani,hogy csak a szocializmusban lehet majd újra építeni a magyar nemzet gazdaságot,azaz az ipart és a mezőgazdaságot!Hogyne lenne !Ráadásul sok sok valakik vagyunk a Magyar Munkáspártban ,akik szinte minden kommentünk , esszénk stb végén egyértelműen kijelentjük,hogy csak a közösségi (értsd:szocialista )társadalom a gyógyír a kapitalizmus sebeire és mérhetetlen bűneire!Tisztelettel :nevem nyilvánosan és midig vállalva :Jakócs Gábor

  • szigony szerint:

   Az egy igen szomorú következtetés ( mely a mai valóságot tükrözi ), hogy azok a generációk akik jó, rossz – de a kapitalista rendszernél több fokkal kedvezőbb – képet kaptak egy élhető rendszerről ( benne élve ) lassan csak a közvetlen leszármazottaiknak, szűk környezetüknek közölhetik egyre halványuló, de annál kedvezőbb tényeiket.

   A későbbi generációk csak a nagyon sarkosan elferdített, célzottan hamis tényekkel – kivétel azok köre, akikben még megmaradt az igazsághoz való kényszeres tudakozódás a korábbi tények ismerete IS – fognak megismerkedni, így az emberiesség lassan el IS tűnik a köznapi gyakorlatban, csak a mások minden áron való legyőzése – majdhogy kizsákmányolása – lesz a mindennapok életvitele…

   Pedig – amennyiben emberségünkre büszkék lehetünk – az emberiség túlélése Földünkön ( vagy azon kívül IS, amennyiben úgy alakul életünk ) mai eszünkkel már fel tudjuk fogni, hogy csak az ismert eszmei keretben – melyre volt vagy 100 évnyi törekvés – valósulhat meg emberi életünk a későbbiekben IS !

 5. hiteles szerint:

  Nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni.
  És a magyar nép nem is akar.
  Senki nem akar még egyszer szocilista rendszert, ami egy államkapitalista rendszer volt. A dolgozónak akkor sem volt joga semmire, elnyomott volt, mint most.
  Ha újjat nem tudtok, akkor tűnjetek el, mert a Momentum is jobbat tud nálatok.

  • M szerint:

   Minden hatalom a dolgozó népé!
   Az akkori alkotmányban, most szerepel ilyesmi?
   Rajtunk számonkérheti de a jelenlegi dologtalan minden hatalmat bíróktól, semmit az az semmit.
   Legfeljebb a valós problémákról figyelem elterelő nacionalizmust, amely a Kommunista kiáltvány óta köztudott, a tőke eszköze a rendszerének fenntartásáért.
   Ha nincs kenyere, rágjon nemzeti szalagocskát!

  • vitorla123 szerint:

   Hát nem volt fenékig tejfel.Pedig lehetett volna.Nyolc óra volt a munkaidő nem 10 és 12.Sztálin 5 órát akart dolgoztatni az emberekkel,mert akkor nem lehet kizsákmányolni az embereket.Nem lehet ellopni az életük legtermékenyebb részét idejét.
   A Momentum nem más mint a Bosszúálló Zsidók Uj nemzedéke.Izrael külpolitikájának megvalósítója.Takarodjanak Magyarországról! Mert Magyarország a magyaroké!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.