Szíria

Hét vége lévén, a diplomaták nem huzakodnak Szíria ügyében, így aztán a frontok zavartalan, önfeledt gyilkolászásba merültek.

Hama tartományban-legalábbis a beszámolók szerint-a szír kormányerők kontraoffenzívát indítottak a bűnbandák ellen.
A Kumhanu város visszafoglalása közben jeles latorvezért is kitikasztottak. “Abu Ahed” hírhedett martalócfőnök volt életében.
Kawkab nevű városból is kipucolták a terroristákat.
Raqqa környékén az amerikai-kurd társulás feladta a Tabqa-gát megkaparintásának ötletét. Egyrészt mert túlságosan nagyok voltak a veszteségeik az eredménytelenséghez képest, másrészt pedig mert a gát veszélyes holmi. A kalifátusisták jelezték, hogy akár már egy petárdától is megadhatja magát. Akkor pedig több százezer ember élete lesz veszélyben. Az ilyesmi mondjuk nem igen szokta idegesíteni a hóhérgyülekezetet, de erre hivatkozva egyelőre még megússzák a pusztulást. És mivelhogy ők uralják a gátat, senki sem tudja ellenőrizni az általuk mondottak valóságtartalmát. Mindenestre az amerikaiak három emberük elvesztését követően boldogan lemondtak az ostromról.

Deir Hafer birtokba vételét követően a szír kormányerők elindultak az M4-út mentén, Raqqa irányába. Ma délelőtt-miután tegnap estére három falut elfoglaltak az ISIS-pribékektől-már elérték Maskanah városát, az Aleppo-Raqqa tartományi határon. A továbbhaladáshoz előbb meg kell kaparintaniuk a várost a rémkalifátustól.
A Qalamoun-hegység keleti vonulatánál egy hármas “mérsékelt” alkalmi latorkoalíció-Jaish al-Islam, Ahmad al-Abdo Brigade és Faylaq al-Rahman-bejelentette, hogy az ISIST kiüldözték a térségből.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Kósa Lajos szerint:

  http://orientalista.hu/izraeli-tisztet-estek-sziriai-fogsagba/
  A hír margójára. A zsido Állam eddig sem rejtette szimpátiáját gyerekének az ISI(korábban DAESH) működésével kapcsolatban.Segítve fegyverrel, bombázással, kórházakkal.. és mint többszörösen kiderült, élő erővel…

 2. Kósa Lajos szerint:

  Erről valaki egy hevenyészett fordítást eszközölne?:- http://russia-insider.com/en/prepare-partition-us-forces-block-syrian-armys-advance-raqqa/ri19344
  Annyit értek, vagy a jenkik, vagy a Szírek betartottak.

  • Fergeteg szerint:

   Egy Egyesült Államok által támogatott akció Rakka közelében azt célozza, hogy teljesen megakadályozzon bármilyen előrenyomulást nyugatról, a szír kormányerők részéről.
   A Rakkába vezető utat blokkolták, így az esély, hogy a város visszatérjen Szíriához, a nullához közelít. Az amerikai különleges erők és a kurd-arab szövetségesek elfoglaltak egy stratégiai légibázist az Iszlám Államtól (ISIL) vasárnap, a Tabka (Tabqa) repülőteret, 45 km-re Rakkától nyugatra. Az előkészítéshez korábban légi úton átdobták az SDF erőit (?) az ISIL vonalai mögé, és pénteken elfoglalták a gát egyik bejáratát. Be akarják keríteni a várost az ostrom előtt, emellett – az SDF szerint – akadályozni szeretnék a szír kormányerők előrenyomulását nyugatról. Tabkától nyugatra négy kis falut foglaltak el, és elvágták a főutat, ami összeköti Rakka, Deir Ez-Zór és Aleppó tartományokat. Az egyetlen kivezető út Rakkából már csak az Eufrátesz folyó mentén van.
   Egy szuverén államban illegálisan működő idegen hadsereg csak úgy bemasírozhat, és akadályozhatja az állam legitim haderejét a saját városának terroristáktól való felszabadításában. Micsoda világ! – és ennyit a nemzetközi jogról. Érdekes lesz látni Moszkva reakcióját. Vajon ez mindig része volt a megállapodásoknak? Vagy pedig Washington azt reméli, hogy Szíria, Irán és Oroszország elfogadja majd Rakka Egyesült Államok által elrendelt sorsát?

 3. Kósa Lajos szerint:

  Köszönöm a fordítást. valami ilyesmit éreztem
  meg a hír láttán, ezért kértem segítséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.