A kapitány állásába kerülhet a kudarc

Keleti csukás

Portugália csapata úgy nyert, ahogyan akart, a magyar labdarúgók csupán edzőpartnerei voltak az Európa-bajnoki címvédő együttesnek a szombat esti lisszaboni vb-selejtezőn. A házigazdák 3-0-ás sikere megfelel a két válogatott egymás elleni örök mérlegének, amely négy döntetlent és nyolc portugál diadalt foglal magában, magyar győzelmet nem tartalmaz.

Ahogyan a dolgok állnak, egy viszonylag kis csoport számára megint csak kedvező lehet a keleti nyitás: az újra virágzó, megbonthatatlan politikai kapcsolatok jóvoltából a magyar válogatott elöljárói és tagjai talán kapnak tiszteletjegyeket Oroszország vezetőitől a jövő évi világbajnokságra. Másként e pillanatban nehezen képzelhető el honfitársaink részvétele a tornán, elvégre hazánk fiai már több pontot (nyolcat) vesztettek, mint ahányat (hetet) szereztek a vb-selejtezőkön, miután szombat este Lisszabonban tétre menő edzőmeccsen játszadoztak velük a pajkos portugálok.
Bernd Storck, a magyar együttes német szövetségi kapitánya jobban számot vetett a realitással, mint azok, akik a mérkőzést megelőző napokban úgy írtak-beszéltek a vendég győzelem lehetőségéről, mintha az ugyanúgy előfordulhatna, akár a hazai siker; ennek megfelelően a szakvezető teletömte a csapatot behúzódó személlyel. Írhatnám úgy is: védővel, de attól még nem lesz valaki bekké, hogy hátul áll. Miként tévedés azt hinni: akinek brazil útlevele van, az futballozni is tud. Brazília a 79-szeres portugál válogatott Pepére sem tartott igényt, és a Real Madrid játékosától még akad néhány stáció a Videotonból sem kiemelkedő Viniciusig. Az itthoni hivatalosságok mindenesetre ezt a brazil légióst siettek honosítani, ám a Luz stadionban tartott bemutatkozás tapasztalatai szerint a Sao Pauló-i gazdasági bevándorlóval csak úgy izmosodott a válogatott, ahogyan Magyarország erősödik általában.

Storck a kapus előtti öt emberből a második félidőre egyet lehívott, de a kevésbé félénk formációban sem ment jobban a játék, mint a szünet előtt. Olyannyira nem, hogy honpolgáraink egyetlen kapura lövése Dzsudzsák hazaadással felérő, negyvenméteres emelése volt, és helyzettel záruló akciót szintén csak egyet vezettek a sparring-partner magyarok, azt is a nyolcvankilencedik percben. A találkozót dekadens nyugati kényelemben is mindvégig uraló portugálok ritmusváltásai alkalmával fület sértett a két együttes közti kiáltó különbség a gondolkodás és a futás sebességét, valamint a technikai képzettséget illetően. Hogy mást ne említsünk, az ellenfél két szélső hátvédje, Cedric és Raphael Guerreiro a magyaroknál vidáman játszhatna csatárt…
A portugáloknál viszont Cristiano Ronaldo és André Silva támadott. E két (szó szerinti) ék olykor lebilincselő alakítást nyújtott; „CR7” például ragyogó cselekkel döntögetett a 32. percben, majd prímán megjátszotta Raphael Guerreirót, akinek ugyancsak érzéssel keresztbe küldött labdáját André Silvának csak át kellett gurítania a kapuvonalon. A gólszerző négy perccel később lazán hátrasarkazta Cedric tért ölelő indítását, és Cristiano Ronaldo tizennyolcról, balról, menthetetlenül a rövid sarokba „varrta” a különleges gólpasszt (2-0). Már ekkor minden elrendeződött, a 137-szeres válogatott szupersztár szünet utáni szabadrúgásának (3-0) főként abban állt a jelentősége, hogy Cristiano Ronaldo pillanatnyilag „CR70-nek” is nevezhető, mert a hetvenedik gólját érte el a nemzeti együttesben.

Labdarúgás – Portugália-Magyarország – A magyar csapat sajtótájékoztatója

A másik oldalon nincs mivel hetvenkedni, hiszen a mondás, mely szerint három a magyar igazság, jelenleg annyiban érvényes, hogy a címeres mezes csapat egyaránt hármat kapott Svájctól és Portugáliától. Az előbbi volt a nagyobb „bravúr”, mert Üllői úti triplájukat megelőzően tizenöt meccsel korábban, San Marino ellen szereztek kettőnél több gólt az alpesiek. Ám Lisszabont is meg kell majd magyarázni, de nincs kétség felőle: a propaganda-gépezet változatlanul csúcsra jár majd. A több mint sportág hazai világa a szerecsenmosdatásban messzemenően előrébb tart, mint magában a futballban: nálunk még a nemzetközi (bűn)szövetséget szó szerint botrányosan irányító, elmeszelt Sepp Blattert is ártatlan báránnyá lehet interjúvolni.
Meglehet, Storcknak ugyancsak szüksége lesz mentő akcióra, bár nem kriminális okokból. A válogatott őszi és mostani teljesítménye legalábbis kérdéseket vet fel, a „német csoda” mintha már nem funkcionálna. (Feltéve, hogy varázslatnak lehet nevezni a szakvezető 6-6 győzelmet és vereséget, valamint 7 döntetlent felölelő statisztikáját.) Persze végre a magyar csodának kellene elérkeznie. Ám hogy az mikor jön el – annyi halmozottan hátrányos helyzetű évtized után –, annak megválaszolásával úgy vagyunk, mint a nemzeti együttes a portugál fővárosban.
Lövésünk sincs.
(nepszava)
Bal-Rad komm: Komment gyanánt ugyancsak a Népszava egy másik tudósításábóé:
“…Hollandia 2-0-s vereséget szenvedett Bulgária vendégeként. A némileg váratlan bukásnak annyi előzménye mindenképpen volt, hogy Danny Blind szövetségi kapitány sérülés miatt több védőjére sem számíthatott, ezért a mindössze 17 esztendős Matthijs de Ligt debütált a holland válogatottban. Mint kiderült, az Ajax ifjú titánjának még mélyvíz volt a selejtező, ugyanis bőven volt része abban, hogy a bolgárok már az 5. percben előnyhöz jutottak. Blind a félidőben lecserélte a bekket, a mérkőzés után pedig magára vállalta a vereséget. Hiába azonban a bűnbánat, azzal együtt azt rebesgetik jó esély van rá, hogy a következő tétmeccsen már nem a csúfos zakó miatt magyarázkodni kényszerülő szakvezető irányítja a csapatot…”

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A kapitány állásába kerülhet a kudarc bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Smith szerint:

  Nálunk ez úgy működik, hogy nagy pénz kis foci.

 2. joz szerint:

  Hát igen! Nem az eredmény volt gyalázatos, hanem a játék!
  De ne várjunk semmit azoktól a játékosoktól akik egy európai jobb csapatba kerülésért való küzdés helyett elmennek “sztárkodni” Amerikába, Közel-Keletre vagy éppen Kínába.

 3. Próféta szerint:

  Nincs ami ösztönözze ezeket labdakergetőket, akkor meg minek erőltessék meg magukat…? Hazaszeretet az fel sem merül, a nyugati pénzektől messze vannak, ennyiért nem kockáztatják az egészségüket, oroszlán és fegyver csöve nincs a hátukban… Az átlagkeresetnél jobb pénzért meg elszaladgálnak a pályán…

 4. Tarna szerint:

  Ezen az alapon a világ összes fociedzőjét és kapitányát el lehetne küldeni.
  Szerintem a pénz csak idegesíti a focistákat, mint jólakottat a terített asztal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.