A Rákosi-rendszer gyakorlata EZEKHEZ KÉPEST ÉPÍTŐ JELLEGŰ VOLT!

Jogsértő orbánozás és gyurcsányozás a nyolcadikos törikönyvben

Az ombudsmani vizsgálat során kiderült: a kifogásolt részek az engedélyezés után kerültek a kötetbe.

Sérthetik a tanulók és tanárok jogait a nyolcadikos történelemtankönyvben található megfogalmazások, amelyek alapján hivatalból vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa – számolt be az Inforádió.
Aáry-Tamás Lajos is a sajtóból értesült arról, hogy a tankönyv „erős aktuálpolitikai narratívát képvisel”. Három részletet kifogásoltak: az egyik Orbán Viktor 2015-ös beszédét idézi, amely az Európai Parlamentben hangzott el az európai országok gyarmati örökségéről; a másik a politikai jobboldal és baloldal legfontosabb jellemzőiről értekezik; illetve a Gyurcsány Ferencről szóló képaláírásban az szerepel, hogy ő a privatizáció egyik nyertese.
Az ombudsman a vizsgálat keretében megkereste az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet, az Oktatási Hivatalt, a Magyar Tudományos Akadémiát, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületét és a Történelemtanárok Egyletét, akiktől állásfoglalást kért. Aáry-Tamás Lajos azt mondta: a beérkező válaszokból látható, hogy nem egységes a kérdéses bekezdések megítélése, de egyértelműen megállapítható, hogy nem felelnek meg maradéktalanul a szakmai és jogi követelményeknek.
Az Oktatási Hivatal arról is tájékoztatott, hogy a szerzők és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, mint a tankönyv felelős kiadója az engedélyezési eljárás után egészítette ki a kötetet az említett bekezdéssel, amivel jogszabálysértést valósított meg, ezt külön eljárás keretében vizsgálják.
Az ombudsman rávilágított: az érintett bekezdések megvitatása és feldolgozása során nem érheti hátrány sem a pedagógust, sem az általa tanított diákokat. Kijelentette: a tanuló nem kerülhet hátrányba értékelés vagy egyéb szempontból, ha politikai meggyőződése szerint válaszol a feladatra, továbbá akkor sem, ha nem vallja meg ehhez kapcsolódó politikai nézeteit.
Aáry-Tamás Lajos egyebek mellett azt javasolta az oktatásért felelős államtitkárnak, hogy tegye lehetővé, hogy a jövő évi középiskolai felvételi tételei között ne szerepeljenek a vizsgálatban érintett részek.
(24.hu)
Bal-Rad komm: Fertő! Gyerekeink tudatának a megfertőzése!
Nem! Nem az ellen árgálunk, hogy El Qro az egyik legnagyobb haszonélvező! Az ellen árgálunk, hogy a MÁSIK RABLÓFŐNÖKÖT piedesztálra emelik!
“…az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, mint a tankönyv felelős kiadója…”-egész egyszerűen egy döbrögista agymosodaként ténykedik!
A Rákosi-rendszer gyakorlata EZEKHEZ KÉPEST ÉPÍTŐ JELLEGŰ VOLT!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A Rákosi-rendszer gyakorlata EZEKHEZ KÉPEST ÉPÍTŐ JELLEGŰ VOLT! bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Smith szerint:

    Orbán Viktor pedig a csillagváltás legnagyobb nyertese. A tények azok makacs dolgok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.