Hülyítéscunami

A luxusadó és az oligarcha adó a múlt politikai terméke

Az MSZP és a Jobbik egymásra licitálva ígérnek luxusadót és földesúr adót egy esetleges kormányváltás esetére, az adószakértő szerint azonban ezek éppen abból az időszakból eredeztethető ötletek, amelytől mindkét párt gyökeres elszakadást ígér választóinak.

Botka László, az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje és Molnár Gyula pártelnök országot járnak az MSZP „Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok!” programjával, amelynek keretében évente 300 milliárd forintot csoportosítanának át a gazdagoktól a szegényeknek.
Szeged polgármestere szerint a gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy a 100 millió forint feletti vagyonnal rendelkezők vagyonadót fizetnének, progresszíven adóznának a havi egymillió forint felett keresők, illetve luxusadó fizetésére köteleznék azt, aki például 10 millió forintnál drágább autóval rendelkezik.
A Jobbik pedig úgynevezett földesúradót vezetne be kormányra kerülése esetén, amit Vona Gábor pártelnök úgy magyarázott: az adó a 300 millió forint feletti éves vagyongyarapodásra terjedne ki és 2002-ig visszamenőleg alkalmaznák.
Minél nagyobb lenne a gyarapodás, annál magasabb lenne az elvonás mértéke – tette hozzá, és indoklásában kifejtette: az igazságtalanul vagyont szerzett „földesurakat”, „Orbán Viktort és szotyolabarátainak körét” vissza kell terelni a közteherviselés keretei közé. Mint fogalmazott, „nem lesz kibúvó”, a külföldi és hazai hatóságok együttműködésével vágják majd le a „fideszes polip összes csápját”.
Szegény gazdagok
Amikor Botka László azt ígéri a választóknak, hogy szakít a 2010 előtti politizálással, Vona pedig a XXI. század pártjának állítja be a Jobbikot, akkor egyikük sem következetes, mert mind a luxusadó, mind az oligarcha adó ötlete 2010 előtti politikai termék – fejtette ki kérdésünkre Angyal József okleveles adószakértő, aki szerint bár a baloldali kormányok megpróbálkoztak bizonyos értékhatárt meghaladó ingatlanok és gépkocsik tulajdonosainak megsarcolásával, illetve a kétharmaddal kormányrúdhoz kerülő Fidesz is különadót alkotott a végkielégítésekre, valójában olyanokat is eltaláltak vele, akiket eredetileg nem szándékoztak bevonni az érintettek körébe.
Angyal József úgy látja, hogy az adórendszernek pártsemlegesnek kell lennie, mert ha irányított és az aktuálpolitika diktálja alakulását, akkor szakmaiatlan, aránytalan és igazságtalan lesz.
A luxusadó például nehezen integrálható a magyar adórendszerbe, pláne hogy a beígért változások a kínkeservvel formálódó középosztály megbüntetését jelentenék, úgy hogy még azt sem tudjuk pontosan meghatározni: ki minősül szegénynek vagy gazdagnak – vélekedik a szakértő, és megítélése szerint életszerűtlen és rossz üzenete van annak, ha egy havi egymilliós jövedelmet, illetve egy tízmilliós autót utóbbihoz sorolunk.
Orbán követi Gyurcsányt
A magyar adópolitika jelenleg egy olyan kényszerpályán mozog, melynek alapjait még Gyurcsány Ferenc tette le 2006-ban – állítja Angyal József és például arra gondol, amikor 2006 szeptemberében Gyurcsány kormányfőként a Pénzügyminisztériumtól a saját hatáskörébe vonta az adópolitika mögött húzódó fontosabb szakmai döntések kommunikációját, ami egyébként a mai napig így zajlik. Vagyis, ha másban nem is, Orbán Viktor ebben mindenképpen követi korábbi riválisát.
De van itt azért más is.
Gyurcsány 2006 szeptemberében tartott egy állománygyűlést az adóhivatal revizorainak, amelynek rövid üzenete az volt, hogy akár a jogszabályok unortodox értelmezése árán is, de produkáljanak kézzelfogható eredményeket az adóbevételek növekedése terén.
Ekkor indult útjára 10 ezer vagyonosodási vizsgálat, amelyek aztán a következő években átmozgatták a „vállalkozói szférát”.
De a szakértő ide sorolja azt is, hogy egy többéves folyamat eredményeként, 2009-re megérkeztünk a kétkulcsos adóhoz, amiből tulajdonképpen kifejlődött a mostani és sokak által bírált egykulcsos rendszer.
Van jobb megoldás
Az igazságosabb közteherviselést az adószakértő nem luxusadó, vagy földesúradó bevezetésével oldaná meg – amelyek szerinte nem többek politikai lózungoknál –, hanem egy négykulcsos adótáblával és kétkulcsos áfával. Különben is – kérdezi –, hogyan lehet például luxusingatlanokat megadóztatni, ha még egy regiszter sincs, amely összegyűjti és kategorizálja ezeket a területeket? Ráadásul korábban mind a gépjármű adó, mind az ingatlanadó a helyi önkormányzatok büdzséjét gazdagította, míg a kampányígéretekből úgy tűnik, mintha ezek egy kormányváltás után a központi költségvetésben landolnának.
(atv)
Bal-Rad komm: “Fizessenek a gazdagok!”-harsan a TÖMEGEK SZÁMÁRA SZÉPEN CSENGŐ POLITIKAI REKLÁMOK!
Csakhát a törvényeket ÉPPEN AZOK-vagy az azok érdekeit kiszolgálók-HOZZÁK! Márpedig a gazdag SEM akar fizetni! Ha teheti semennyit nem fizet!
Jól hangzik a reklámszöveg mindenkinek. Nyomorgónak is, milliárdosnak is! A gazdag a nagyon sokból valamivel többet fog fizetni, és mindenki megnyugszik! Ezzel aztán legitimizálva is van a bűn!
Merthogy a dolgok eredője a bűn.
Senki nyugodt szívvel nem meri állítani, hogy-IGEN CSEKÉLYKE KIVÉTELTŐL ELTEKINTVE-a gazdagosás nem bűn által kezdődött! Ebben az országban a vagyonok a rendszerváltáskor keletkeztek valójában, az ország vagyonának ellopásával. Bár nem elképzelhetetlen, hogy voltak szorgalmas és ügyes emberek akik meggazdagodtak, DE NEHEZEN KÉPZELHETŐ EL!
A gazdagodás országunkban bűnre alapozott történet! A bűnt meg nem történtté tenni a “fizessetek többet” búcsúcédulás stílussal nem lehet! Hiszen miulliók tönkretétele árán jutottak gazdagsághoz azok aki, becsületes munkával aligha.
Jelen társadalmi viszonyok közepette is CSAK RÉSZMEGOLDÁS LEHET A PROBLÉMÁKRA a “fizessenek a gazdagok!”-meghirdetése. És csak átmeneti enyhülést hozhat a bajokra.
Össztársadalmi problémáinkra a megoldást csakis egy fundamentális jellegű rendszerváltás jelenthet. Amit követően a valós és általános egyéni szükségleten fölüli vagyonokat államosítani, és közösségi szolgálatba állítani kell! A bűnözőket pedig szigorúan megbüntetni.
Azon persze lehet(ne) vitatkozni, hogy hol is van az általános egyéni szükséglet határa, ill. hol kezdődik?-de bár már ott tartanánk.
Jelen körülmények között a “fizessenek a gazdagok” mindössze demagóg politikai haszonszerző szöveg! Attól még a nyomorultak millióinak jobb nem lesz! A gazdagoknak pedig nem lesz rosszabb! De legfőképpen az a gond, hogy semmiféle problémát nem old meg!
Abból pedig van bőven!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Hülyítéscunami bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. lacii szerint:

  Van az ilyen párt, az olyan párt. És a Sanyi az ötödikről.
  Gondolom már páran látják, hogy az ilyen vagy az olyan pártok .egyfajta gyülekező helye, a szociopatáknak,pszichopatáknak. és a pedofiloknak.
  Egy “Normális” ember nem hiheti komolyan , hogy bármely párt jót is akarna a népnek.
  Hazudnak össze vissza. Mindent letagadnak amivel az emberiség kicsit jobban tudna élni.
  Talán ez a “Fiú” csinál majd valamit.
  Itt egy link, hogy miként volt vezetve a cuclin keresztül a jónép.
  http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2017/03/titkos-elnoki-memorandumot-adott-ki.html
  További szép napot mindenkinek.
  Ahogy Jézus mondaná, Ha budiin ülök legalább akkor ne zavarjatok a hülye imáitokkal.

  • vitorla123 szerint:

   Nincs igazad!Az ember társas lény!Még gyereket se tudsz csinálni egyedűl.Marx mondja is,hogy az embereknek,ha másért nem szexuális okokból kapcsolatba kell lenniük egymással.(baszni kell)És innen mindjárt adódik a nagy kérdés kivel,mikor,hol, mennyiért.Ez pedig politika.A legegyszerűbb politika.Ezt jelképezi a vörös csillag alsó két ága..Mert az ember széttett lába az élet forrása.

   • "Szélsőjobb" :D szerint:

    A vörös csillagos eme hasonlatodtól most lefostam a lábam szárát, akkorát röhögtem rajta. Hát ez nagy volt Vitorla! 😀
    Azért még szerencse, hogy a baszást azért még nem az automata robotokra akarod bízni! 😀
    HAVER VAGY!

 2. jános szerint:

  Nem adókat kell kivetni, hanem a lopott vagyont visszavenni.
  A politikusokat válogatás nélkül pártállásra tekintet nélkül félreállítani elszámoltatni, és a lopás legkisebb jelére kivégezni családját örökre száműzni.

 3. kojak szerint:

  jók az elképzelések,de ehhez egy Darth Wéder kellene!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.