Aktivizálódtak az ingatlanpiaci hiénák!

 

 

 

Sok lakás kerül még martalócok birtokába!

Ezres nagyságrendben törölték az árverési rendszerből a volt devizahitelesek becsértéknél alacsonyabb áron hirdetett ingatlanait. Többen jelezték azonban az Azénpénzem.hu olvasói közül, hogy a végrehajtási törvény módosításáról szóló híradások és a jogszabály hatálybalépése közötti időben váratlanul sok olyan lakásra született minimáláron licit, amelyek korábban mintha senkit sem érdekeltek volna.

Március elején jelentette be a KDNP, hogy a végrehajtási törvény módosítását kezdeményezik. A kisebbik kormánypárt szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy „a bankok és a követeléskezelők megpróbálják kifosztani az embereket”. Szinte pillanatokon belül elfogadta ezután a parlament a jogszabály átalakítását, ha nem is teljesen úgy, ahogy a KDNP eredeti javaslatában szerepelt. A legfontosabb változtatás, hogy az árverést kérő és az adós megegyezésével akkor csökkenthető korlátlanul az ár, ha az adós nem kényszerül további hátralékot cipelni, vagyis ha már elvesztette lakását, akkor „szabadon” elsétálhat.
A hihetetlenül gyors jogalkotás után némiképp meghökkentő volt, hogy a parlamenti döntést követően némiképp megpihent az ügy. A benyújtást és a szavazást viharos gyorsasággal lezongorázták, de a köztársasági elnökhöz csak az ezt követő hétvégén továbbították aláírásra a módosított törvényt. Ezután annak meg kellett jelennie a Magyar Közlönyben, majd még öt napba telt (erről egyszerűen így rendelkeztek a jogszabályban), míg hatályba lépett. Az új rendelkezéseket így március 21-étől kell alkalmazni.
Egyetlen licit is érvényes vételi ajánlatnak számít
Többen jelezték az Azénpénzem.hu olvasói közül (de hasonló bejegyzésekre másutt is bukkantunk), hogy a végrehajtási törvény módosításáról szóló híradások és a jogszabály hatálybalépése közötti időben váratlanul sok olyan lakásra született minimáláron licit, amelyek korábban mintha senkit sem érdekeltek volna. A KDNP előzetes kommunikációja alapján többen gondoltuk azonban úgy, hogy ha valóban a „kifosztás megakadályozása” a cél, akkor az árverés záróidőpontjának kell számítania.
A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) érdeklődésünkre – amit érdekes módon beadványként kezeltek – tudatta: a törvény rendelkezései szerint a változásokat azokban a folyamatban levő, fogyasztóval kötött szerződéseken alapuló ügyekben kell alkalmazni, amelyekben még nem került sor ingatlanárverés kitűzésére, illetve ahol az elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartásában a lakóingatlan árveréséről szóló hirdetmény közzétételre került, de árverési vételi ajánlat („licit”) a módosítás hatálybalépése napjáig nem érkezett. A lényeg: egyetlen licit is érvényes vételi ajánlatnak számít.
Azok az ingatlanok tehát, amelyekre a köztes időben csapott le valaki, simán elkelhetnek a becsérték 70 százalékán, ha az árverés határideje áprilisi vagy akár májusi. Az ügyet még pikánsabbá teszi, hogy – mint azt egészen biztos forrásból megtudtuk – megugrott az elektronikus árverési rendszerbe regisztráló magánszemélyek száma. A jelenlegi nagyon alacsony hozamkörnyezetben a magánbefektetők is „rákaptak” erre a lehetőségre, bízva abban, hogy így olcsón juthatnak lakásokhoz. (Őket többen nem egyszerűséggel hiénáknak nevezik.)
…Általános vélekedés szerint (mi egyébként már a törvényjavaslat benyújtása után is ezt gondoltuk) a nem annyira kelendő ingatlanok esetében a jogszabály egyszerűen befagyasztja a piacot. (Így a választásba forduló időszakban a kormánynak nem kell dühödt adósok tiltakozásával szembenéznie.)
(azenpenzem)
Bal-Rad komm: Van viszont egy trend, amit a fenti cikk nem említ!
AZ “ADÓSSÉGKEZELŐ” HIÉNACÉGEK SZÁLLTAK BE A BIZNISZBE! Kisebb összegű számlatartozások felvásárlásával JOGOT FORMÁLTAK MAGUKNAK a bedőlt bankhitelek fedezeti ingatlanainak megkaparintására! Bírósági segédlettel!
Így aztán…
Qrmányunk számítása nem igazán jött be a “választási” kampánnyugalmat illetően! Komoly cirkuszok lesznek itt hamarosan, amiből nem maradhat ki qrmán-végrehajtó-lakásmaffia egyike sem!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: OTTHONVÉDELEM | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.