Nyomás a birtokra

A Kormány szigorítja a közfoglalkoztatás feltételeit

A Váci Egyházmegye mintagazdasága Nyáregyházán

 

A Kormány szigorítja a közfoglalkoztatás feltételeit, amely folyamat elősegítheti az agrárágazatban jelentkező kézimunkaerő hiánnyal kapcsolatos probléma megoldását.

A közfoglalkoztatás alapvető céljai 2017-ben is a munkaerőpiacról kiszorult személyek újra munkába segítése. A közfoglalkoztatás során szem előtt kell tartani az értékteremtést, a település önfenntartását elősegítő programokat, természeti és épített környezet védelmét, a kulturális örökség elemeinek megóvását, a közúthálózat környezetének tisztán tartását. A mentális, szociális, egészségi okból foglalkoztatásba nehezen bevonható álláskeresők számára speciális közfoglalkoztatási programokat is támogatásra kerülnek. Mindezeken túl, „a mezőgazdaság hasznosításra alkalmas területeken és zártkerti területeken gazdaságosan termelhető, a helyi közintézmények közétkeztetési igényeit kiszolgáló mezőgazdasági termékekre épülő, a helyi sajátosságokat figyelembe vevő fejlesztések megvalósítása” is támogatásra kerül.
A kormányhatározat alapján a területi vízrendezési, vízkár-elhárítási és mezőgazdasági vízhasznosítási feladatokban a közfoglalkoztatottak fokozottabb bevonását tervezik, a bel- és külterületi közutak, önkormányzati kerékpárutak karbantartását és tisztántartását is a közfoglalkoztatás keretében oldanák meg. A közfoglalkozatás célja a büntetés-végrehajtási intézetekből szabadultak társadalmi beilleszkedésének elősegítését is.
A közfoglalkoztatás kereteiben megvalósuló munkavégzés feltételeinek szigorítását tervezi a Kormány. A szigorítások a következő pontokban foglalhatók össze:
-A napokban megjelenő kormányhatározat szerint a szigorítás értelmében egy adott személy 3 éven belül csak 1 évet tölthet majd el a közfoglalkoztatásban.
-A tervezett módosítások értelmében a 25 év alatti személyek abban az esetben kerülhetnek csak bevonásra a közfoglalkoztatási programokba, ha az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló munkaerőpiaci program nem kínál számukra egyéb lehetőséget. Ezzel a módosítással a fiatalok munka keresését lehetne elősegíteni, elsősorban a versenyszféra területén.
-A módosítások értelmében a közfoglalkoztatottak tömegközlekedési támogatást kaphatnak majd, ha állásinterjúra mennek.
-A minimálbér emelés ellenére a közfoglalkoztatásban nem terveznek béremelést, amely magasabb bérkülönbséghez vezethet. Amennyiben a versenyszférában magasabb munkabér érhető el, növekedhet a közfoglalkoztatásból élők kilépése, akik a jobban fizető versenyszférában kereshetnek majd állást.
-Aki rendelkezik szakképzettséggel, csak akkor kap lehetőséget közmunkásként, ha a járási hivatal háromszori alkalommal sem tudta kiközvetíteni a versenyszférába egy munkahelyre, vagy ha a hivatal három hónapon át nem tud állást ajánlani a szakképzett munkanélkülinek.
Az agrárium szempontjából határozat 11. pontjának igen jelentős hatásai lehetnek.
„11. … egyetért azzal, hogy – az elsődleges munkaerőpiaci reintegráció érdekében – a közfoglalkoztatottak rugalmas módon szolgálják ki a mezőgazdasági idénymunka szezonálisan kiugró munkaerő-szükségletét, különös tekintettel a jelenleg meglévő mezőgazdasági kézi munkaerő hiányára”
A fent rögzített határozat gyakorlati lebonyolítása egyelőre a kormányhatározatból nem derül, de a megjelölt irány a termelők szempontjából kedvező lehet. A jelenlegi rendszerben is van lehetőség a közfoglalkoztatásban dolgozó munkaerő „kikérésére”. A szabályok alapján azonban 1 évvel korábban kell megadni a jövőre vonatkozó munkaerő igényeket a település polgármesteri hivatalában vagy a területileg illetékes kormányhivatal hivatalban. Ez a lehetőség ugyan adott jelenleg is, gyakorlatban azonban kevésbé használják a szereplők.
Az ágazatban tapasztalható kézimunkaerő-hiány azonban jelentős nehézségeket okoz, de a napokban megjelenő Kormányhatározatban szereplő módosítások e nehéz helyzet feloldását kezdeményezik.
(agrotrend)
Bal-Rad komm: “…A minimálbér emelés ellenére a közfoglalkoztatásban nem terveznek béremelést…Az agrárium szempontjából határozat 11. pontjának igen jelentős hatásai lehetnek. 11. … egyetért azzal, hogy – az elsődleges munkaerőpiaci reintegráció érdekében – a közfoglalkoztatottak rugalmas módon szolgálják ki a mezőgazdasági idénymunka szezonálisan kiugró munkaerő-szükségletét, különös tekintettel a jelenleg meglévő mezőgazdasági kézi munkaerő hiányára…”

-Na kérem! Lehet vonulni a papi és uradalmi birtokokra! Aki még fizetni is hajlandó azért hogy ott dolgozhasson, az jövőre is számíthat a gazdatiszt jóindulatára.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Nyomás a birtokra bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Admin, a kommented most nem tény és helytálló!

  Most Márciusban kerestem embereket kézi közmű nyomvonalának kiásásra (tehát nem szakmunka), de jelentkezőt nem találtam. Hiába ígértem nettó napi 8000 Forintot tisztán, senki nem akart (és nem is jött) jönni. A munka 2 hónapos lett volna, és bejelentve a valós bérre. MÉGEGYSZER LEÍROM, napi 12.000 bruttót, az az napi 8.000 Forintot ígértem!
  Bementem a környékünkön több polgármesterhez is, hogy adjon embert. nem tudott egyik sem, mert nem akartak dolgozni! Inkább havi 52.000-rt szedik a szemetet neilonzsákba, meg heverésznek elbújva valahol. Én meg fizetem a havi 600.000 Ft körüli szociális hozzájárulási adót nekik!
  De ezek az alakok pl a közeli üzembe sem mennek el havi 160.000-rt irodaiforgószéket összerakni. Oda is külön busz vinné a picsájukat! (bocs a kiakadásért)
  Hát rohadjanak meg, igenis ha kell erővel, a törvény erejével kell ezeket az élősködőket ha muszáj akkor répát kapálni kihajtani az “uradalmi földekre”. Szóval mindegy, de MUNKÁRA KELL ŐKET KÉNYSZERÍTENI, MERT MEDDIG TARTSUNK EL ÉLETERŐS KANCIGÁNYOKAT?

  • Kránitz László szerint:

   Üdv . Ezzel az írásával maradéktalanul egyet tudok érteni.Építőiparban dolgozom.Nem találok szakmunkás mellé segédmunkást.A pénz kb annyi mint amit ön írt.A többi is stimmel.Mikor megtudják , hogy dolgozni kell(enének) , mert én akkor tudok fizetést adni ha nekem a munkatársaim megkeresik, egyböl mindenük fáj. Rohad a lábuk magas a vérnyomásuk, szédülnek kettő méteres magasságban stb, stb. Mit lehet csinálni?

 2. hiteles szerint:

  Nem csak cigányokra igaz ez. Én sem kaptam embert pár órás melóra 10 ezerért, zsebbe. Nem akarnak dolgozni.!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.